Tijdens hun roadtrip langs de Franse zuidwestkust reisden Carole en Josée door de badplaatsen van Les Landes en Frans Baskenland. Ze maakten er een spelletje van om elke badplaats gevoelsmatig te koppelen aan een Nederlandse bad- of havenplaats die ze kenden. Zie hier waar ze mee kwamen. Is geheel eigen interpretatie, overige suggesties zijn welkom!
Arcachon, voelt als… Scheveningen
Arcachon aan de fotogenieke oesterbaai, het Bassin d’Arcachon. Het is een fraaie, naar chique neigende badplaats met een grote wandelboulevard en een breed strand. Verwacht geen uitbundige horeca aan de waterkant, hier flaneer je langs de zee en vervolgens ga je het centrum in om iets te nuttigen. En dat is geen gek idee want het centrum is gezellig, eerder knus te noemen, met leuke winkelstraten. Avenue Gambetta is er zo een, met o.a. Le Comptoir Arcachonnais, een ambachtelijke kruidenier met tal van lokale lekkernijen, wip even binnen bij Les Couleurs d’Ailleurs, met Ibiza-style kleding en accessoires, of bij 64, als je voor de puur Franse look wilt gaan. En hier ook veel skate&surf, check Uluwatulu. Heb je meer tijd voor deze leuke stad ga dan absoluut naar de wijk Ville d’Hiver. Als voormalig kuuroord voor astmapatiënten werden hier ruim een eeuw geleden tal van prachtige villa’s gebouwd als 2e huis voor de families van patiënten.
Cap Ferret, voelt als… Bloemendaal
Cap Ferret ligt op het uiterste puntje in het Bassin d’Arcachon, tussen oceaan en baai. Bereikbaar per auto maar wij deden het anders; wij namen de ferry (30 min) vanaf pier Jethee op het strand van Arcachon. Vaart ’s zomers elk uur, fiets mag mee aan boord en het is een prachtig tochtje! Je ziet ook mooi de vele oestervelden in de baai. Het voelt alsof je naar een eiland vaart, een subtropisch eiland.. De aankomst maakt dat al waar; een pier die je direct naar allerlei aantrekkelijk ogende restaurants en (tapas)bars leidt… hmm!
Cap Ferret ‘doe’ je het beste op de fiets. Vanaf de vuurtoren, die je kunt beklimmen, heb je een waanzinnig panoramisch uitzicht en zie je de befaamde Dune de Pilat aan de overkant op zijn best. Niet missen; bezoek aan de oesterkwekerijen, waar ook verschillende winkels en enige proeflokalen zijn. En stap vooral af voor een drankje of hapje bij Sail Fish Café in de Rue des Bernaches. Enfin, verdwalen doe je hier niet dus laat je richting bepalen door je ogen en je mond! Of reserveer een tafel bij oesterkweker Chez Boulan, magische plek met uitzicht op de Dune de Pilat.
Biscarrosse, voelt als… Noordwijk
Eigenlijk is het not-done om Biscarrosse als één badplaats te noemen. Feitelijk bestaat het uit Biscarrosse-Lac, Centre en Plage. En die liggen op gepaste afstand van elkaar. Het meer – het grootste van Frankrijk – is een hotspot voor watersporters. Omgeven door pijnbomen ontdek je de contouren het best via de Velodyssée die hier langsloopt. Dat is het Atlantische fietspad dat vanaf Bretagne tot aan Saint-Jean de Luz voor bijna 1200 km aaneengesloten fietsplezier zorgt. Wij reden slechts een klein stukje hier in de Aquitaine, maar deden het wel meteen goed! Het traject van Biscarrosse-Lac naar La Plage is er een met pittige duinhellingen. Een behoorlijke kuitenkiller dus. Biscarosse-Plage is de andere toeristentrekker. Een badplaats met een klein centrum omgeven door de groene duinen en de machtige oceaan. Eldorado voor surfers!
Seignosse – Hossegor – Cap Breton, voelen als… Bakkum, Bergen aan Zee en Zandvoort
Als een ketting liggen ze geschakeld onder elkaar: Seignosse, Hossegor en CapBreton. Alle drie gereputeerd voor de uitstekende surfmogelijkheden. Verder hebben ze toch elk hun eigen karakter.
Seignosse is de meest rustige van de drie. Hier is het credo: puur natuur. Het bos van Les Landes en de natuurmeren Etang Blanc en Noir. Heerlijke plek voor wandelaars, vogelliefhebbers en rustzoekers. Dat geldt ook voor de bescheiden badplaats: een rustig en no-nonsense sfeertje.
Hossegor is een ander verhaal. Al is dit nog Les Landes, hier zie je dat Baskische cultuur zijn invloed heeft op de bouwstijl, wat heeft geleid tot de Basco-Landaise architectuur. Dit vind je ook terug op de boulevard met het centrale Place des Landais. Drink wat bij Rock Food, het befaamde surferscafé dat 20 jaar geleden is opgericht door de bekende surfer Roland Calaudi. Niet voor niets noemt Hossegor zich de European Capital of Surf.
Cap Breton heeft wat ons betreft de minste sex-appeal van de drie. Tenzij je een ware visliefhebber bent. Deze badplaats staat bekend om zijn visafslag aan de haven, elke middag na binnenkomst van de vissersboten. Verser dan hier krijg je de vis niet! Volgens Carole – volledig pescetarian – ook nog eens tegen prijzen die ver beneden Noordzeeniveau liggen. Er is een levendige sfeer; de boulevard is druk, veel toeristenzaakjes en winkelgalerijen. Wel jammer dat we geen tijd meer hadden om naar de wijngaarden in de duinen te gaan. Hadden heel graag de Vin des Dunes geproefd.. volgende keer!
Ondres-Plage, voelt als… Castricum aan Zee
Klein maar fijn. Anders kunnen we niet zeggen van Ondres-Plage. Dat maakt het ook wel weer knus. Met tapasbar Barrio del Mar en het naastgelegen restaurant Plancha du Pecheur direct aan het strand (zeldzaam langs deze kust!) Het dorp zelf ligt wat verder landinwaarts, en oogt dan ook meer als een landelijke ‘village’ dan als een badplaats.
Biarritz, voelt als.. Scheveningen
Biarritz behoeft bijna geen introductie. Bekend als surfspot en chique badplaats. Klinkt tegenstrijdig maar die twee kanten gaan heel goed samen. De elite vleit neer op La Grande Plage, de surfers komen samen op het zuidelijker gelegen Plage des Basques. Er tussenin ligt de beroemde Rocher de la Vièrge die fier uit de oceaan omhoog steekt. Wij ontdekten Biarritz ook als leuke winkelstad. Genoeg shopadresjes voor grote en kleine portemonnee, vooral rond de prachtig opgeknapte Hallen (binnenmarkt) met Rue Gambetta als onze favoriet.
Guéthary, hmm… nergens mee te vergelijken!
Wow, welkom in Baskenland! Tussen Biarritz en Guethary ligt nog geen 10 km, maar je rijdt een andere wereld binnen! De typisch Baskische architectuur van witte huizen met rode houten balken (of groen) schetst een pittoresk plaatje. De stranden liggen rondom en – zoals wij ons hebben laten vertellen – gelden als dé hardcore surfspots!
Saint-Jean de Luz, voelt als… Enkhuizen
Een echt stadje, en wat voor één! Staint-Jean-de-Luz is Frans Baskenland in een notendop. Leuke voetgangersstraatjes in het centrum, statige oude en karakteristieke huizen, gezellig plein vol terrasjes en prachtig breed hoofdstrand, met een rustig kabbelende oceaan dankzij de dijken in zee. Niet missen: het plein Louis XIV. Vernoemd naar de zonnekoning die hier in 1660 veertig dagen woonde. Het Maison Louis XIV is te bezoeken (€6). Verder veel terrasjes, mooie pottenwinkel Ooiko en de mooie etalage van patisserie Maison Adam. Shoppen doe je in en om de aansluitende winkelstraat Rue Gambetta. Hier vind je o.a. winkels met de specialiteiten van Baskenland: linnengoed en espadrilles. Neem een kijkje bij Lartiga, Euskal Linge of Bayona. Ook de tassenwinkel Laforgue is een Baskisch begrip. Hun handelsmerk; de gepailleerde riem. Oja, en als je dan toch door deze straat loopt, ga dan vooral de kerk binnen, waar Lodewijk de 14e trouwde. Een bijzonder interieur met zitgalerijen, een hangend schip en prachtig Maria beeld.
Tot slot, hou je van lekker vers, vis en fruitig. Zet dan de dinsdag of vrijdag op je vakantie-agenda. Dan heb je de traditionele markt in en rond de Hallen, op Avenue Victor Hugo. Loopt het water je in de mond? Dan is het slechts 2 stappen naar het simpele, oergezellige Restaurant Chez Kako, met tal van dagverse gerechten.
Voor meer informatie over deze badplaatsen ga naar atlantischekustfrankrijk.nl
LEES OOK:
Saint-Jean de Luz en de mooiste baaien van Frans Baskenland
Reportage: Roadtrip door Frans Baskenland
Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Carole Goelitz
Geen reacties