Je ziet het van tevoren al helemaal voor je. Hoe je daar straks met zijn alle aan tafel zit. Mooi gedekt. Geen geruzie. Iedereen blij. Terwijl jij zonder een greintje stress een spectaculaire maaltijd op tafel zet. Prachtig om te zien én heerlijk van smaak. Maar oef. Hoeveel dagen hebben we eigenlijk nog…? Hoog tijd om het kerstdiner te plannen! Als je met een klein gezelschap bent dit jaar dan is dit recept met eend een leuke tip. Mooie kleuren, frisse smaak en dankzij de truc met het aluminiumfolie vrij faal-proof. Meer genodigden? Hier vind je nog veel meer kerstmis-inspiratie voor in de keuken!
Recept Magret de canard à la mandarine
Ingrediënten
440 gr eendenborst (magret de canard)
200 gr gele minipatissons (pompoenen)
200 gr groene minipatissons (pompoenen)
2 el olijfolie
5 mandarijnen
2 el honing
50 gr koude roomboter
1 ovenschaal
aluminiumfolie
Bereidingswijze
– Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de vetkant van de eendenborsten met een scherp mes kruislings in.
– Verhit een koekenpan zonder boter of olie op hoog vuur, zet het vuur laag en bak de eendenborsten op de vetkant 6 min. tot het vet begint te smelten. Keer ze en bak de andere kant 4 min.
– Leg de minipatissons in de ovenschaal, besprenkel ze met de olijfolie en zet ca. 20 min. in de oven.
– Verpak de eendenborst losjes in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten.
– Pers 4 mandarijnen uit. Snijd de overgebleven mandarijn met schil in 4 plakken.
– Verhit 10 g boter in de koekenpan waarin de eend is gebakken en bak de plakjes mandarijn tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan.
– Doe het mandarijnsap en de honing in de pan en kook op hoog vuur in tot ongeveer de helft. Snijd de rest van de boter in blokjes. Zet het vuur uit en roer de blokjes boter door het mandarijnsap. Breng op smaak.
– Snijd de eendenborsten in schuine plakjes en verdeel over 4 warme borden. Verdeel er de saus en plakjes mandarijn over. Serveer met de geroosterde groenten.
Joyeux Noël!
Taaltip! Mandarijnen versus clementines
Wij noemen alles voor het gemak ‘mandarijn’, maar de Fransen maken onderscheid tussen mandarines en clémentines (clementijntjes). Dat laatste zijn de standaard pitloze mandarijntjes die volop in de supermarkt liggen. De eerste zijn groter, sappiger, iets zuurder en bevatten veel meer pitten. Beide zijn te gebruiken in de keuken, maar veel chef-koks prefereren mandarines.
LEES OOK:
Franse desserts voor de feestdagen
Eend, eend en nog eens eend in de Dordogne!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jumbo.
Geen reacties