Stohrer
Op de levendige voetgangersstraat Rue Montorgueil zit een van de oudste patissiers van Parijs: al sinds 1730 gaan bij Stohrer de mooiste taarten over de toonbank. Prachtig om te zien al die charlotte aux fraises, chocoladetaarten, millefeuilles en babas au rhum.
Niet missen: les puits d’amour (dessert van bladerdeeg, confiture en jamvulling).
Stohrer, 51 rue Montorgueil, 2e arron. (Les Halles/Montorgueil)
Pierre Hermé
Volgens sommigen simpelweg de beste patissier van Parijs en er staan soms ook lange rijen voor zijn macarons met de spannendste smaken (zoals foie gras of basilicum-limoen). Ook zijn taartjes zijn beroemd en een cultstatus is geserveerd voor de Ispahan, een grote macaron met rozensmaak, gevuld met een crème van lychee en frambozen.
Niet missen: l’Ispahan (macaron met rozen- en lycheesmaak), zie hierboven.
Pierre Hermé, 72 rue Bonaparte, Parijs 6e arron. (Saint-Germain-des-Prés) en nog 6 adressen.
Cedric Grolet
Croissants in Parijs in overvloed, maar oh là là…, de elegante en verrukkelijke exemplaren van Cédric Grolet zijn toch wel de beste. De inmiddels befaamde instagrammer (5.7 miljoen volgers!) begon 10 jaar geleden als sous-chef bij het chique Hôtel Le Meurice en klom op tot chef-kok van de patisserie in het Grand Hotel in Parijs. Tegenwoordig runt Cédric zijn eigen boetiek in een zijvleugel van Le Meurice en smikkel je van zijn gebakken kunstwerkjes bij Cédric Grolet Opéra.
Niet missen: Les fruits (de gevulde kleine vruchtjes, want fruit is de rode draad in Cédrics creaties). Let op: deze zijn alleen verkrijgbaar bij Le Meurice.
L’Eclair de génie
Patissier Christopher Adam heeft de éclair een nieuw leven gegeven, door ze niet langer alleen te vullen met chocolade- of pistache-room zoals de bakker op de hoek, maar er complete kunstwerkjes van te maken. Zo’n grote hit (en een ‘éclair de genie’, een geniale ingeving) dat er in 3 jaar tijd al 5 winkels geopend zijn in Parijs.
Niet missen: de chocolade-éclair met pecannoten.
L’Eclair de genie, 14 rue Pavée, Parijs, 4e arron. (Marais)
Philippe Conticini
Patissier Philippe Conticini houdt ervan klassieke Franse taartjes een pure en moderne uitstraling te geven. Dat zie je het beste aan zijn éclairs, die zijn opgerold in een dun plakje chocola. In sommige van zijn winkels liggen de creaties onder futuristisch uitziende stolpen, maar laat je dat zeker niet weerhouden!
Niet missen: de Mont-Blanc, een elegant taartje met kastanjecrème.
Philippe Conticini, 37 rue Varenne, Parijs 7e arron. (Saint-Germain/Bon Marché)
Gérard Mulot
Deze bekende patissier in Saint-Germain-des-Prés zit handig dicht bij Jardin du Luxembourg. Ideaal adres dus voor wat inkopen voor een zoete pauze in het park. Mulot is bekend geworden door zijn macarons, maar ook de citroentaarten en vruchtentaarten zijn van topkwaliteit.
Niet missen: het citroentaartje met meringue (als je van de zoete versie houdt)
Gérard Mulot, 76 rue de Seine, Parijs 6e arron. (Saint-Germain-des-Prés/Luxemburg)
Arnaud Delmontel
Een begrip, deze banketbakker op het hoge deel van de eetwinkelstraat Rue des Martyrs, niet ver van het hippe Hôtel Amour. Het (stok)brood en de croissants zijn al voortreffelijk hier, maar de taartjes zijn ook geweldig – alleen al om te zien.
Niet missen: de Réligieuse (twee bollen van soezendeeg gevuld met chocoladecrème)
Delmontel, 39 rue des Martyrs, Parijs 9e (SoPi/Martyrs)
Sébastien Gaudard
Een plaatje deze winkel, in pasteltinten en met 19e-eeuwse motieven op de vloer. Het adres is van de succesvolle patissier Sébastien Gaudard, die onlangs ook een winkel met theesalon opende naast de Tuilerieën. Deze jonge chef houdt van oerklassieke Franse taartjes, zoals de sainte-honoré, tarte au citron, baba au rhum en mont-blanc.
Niet missen: de Paris-Brest, niet te zoet, romig en een sterke amandel en hazelnoten smaak in de praliné.
Sébastien Gaudard, 22 rue des Martyrs, Parijs 9e (SoPi/Martyrs)
Beeld: CC/Stohrer, Pierre Hermé-CC/Yuichi Sakuraba, Gérard Mulot-CC/Edward Kimber, CC/Patisserie des Rêves, CC/Paul Ashman & Jill Lenoble, CC:Canon 3S IS in Paris, CC/Sébastien Gaudard, CC/Eclair de génie & NB, Delmontel-CC/Robert Occhialini, CC/Chris Goldberg, Ladurée (CC/Nicky Bouwmeester) FB Acide macaron. Openingsbeeld: Unsplash/Thenowtime.com
LEES OOK:
QUIZ! Wat weet je van Franse patisserie?
Najaarsmode voor éclairs, bij Eclair de Génie
Dé foodie-warenhuizen in Parijs
Geen reacties