Omelette à l’oseille (omelet met zuring)
Oseille (zuring) is bij bijna elke Franse groenteboer te vinden, maar in Nederland moet je wat beter zoeken. Je kunt geluk hebben bij de ‘groentejuwelier’ of op de markt. De Fransen gooien oseille graag fijngehakt door een omelet, dat daardoor een frisse zure smaak krijgt. Prettige bijkomstigheid: deze groente zit net als waterkers vol met vitamine C en ook met gezonde mineralen als kalium.
Lees ook: Franse lentesalade met ‘pissenlit’
Fèves à la croque-au-sel (rauwe tuinbonen)
Superslim in z’n eenvoud en zo ontzettend lekker: verse tuinbonen rauw eten op een knapperig stukje stokbrood. Nooit geprobeerd? Zalig! Je moet de tuinbonen hiervoor wel ‘dubbeldoppen’ wat betekent dat je de bonen uit de schil haalt en daarna ook het lichtgroene (en bittere!) velletje van de tuinboon verwijdert. In de boter op een stukje brood drukken met wat fleur de sel erover heen. Heerlijk hapje bij de borrel, een picknick of als voorgerecht (waarbij ieder overigens vaak gewoon zijn eigen boontjes dopt in Frankrijk: de tuinbonen liggen dan met schillen al op tafel)!
Soupe de cresson (waterkerssoep)
Je ziet ze nu weer overal op de Franse markt staan in teiltjes water: cresson, waterkers uit Picardië of de Loirevallei. Een heerlijke voorjaarsgroente waar je in no-time een goddelijk groen soepje van maakt. Trop facile: je zet wat kruiden- of kippenbouillon op en kookt daar een minuut of 4-5 een (goed gewassen, pas op voor zand!) bosje waterkers in mee. Als de takjes donkergroen zijn geworden en beginnen te slinken haal je de soep van het vuur en zet je de staafmixer erin. Klodder crème fraîche of een scheutje room erdoor en klaar is François. Heerlijk pittig van smaak die waterkers en een ware vitaminebom (meer vitamine C dan in een sinaasappel)!
Lees ook: 5 Franse killerdressings voor de salade
Millefeuille de betterave (rode bieten met jonge geitenkaas)
Hoe makkelijk is dit voorgerecht? Koop gekookte bieten, snijd ze in plakjes en smeer daar steeds een laagje jonge geitenkaas (aangemaakt met notenolie, peterselie, bieslook en eventueel kervel) tussen. Bestrooien met gegrilde pijnboompitten of stukjes walnoot. Zie hier een gedetailleerder recept van de Franse tv-chef Julie Andrieu.
Salade de pommes de terre primeurs (salade met nieuwe aardappelen)
Vanaf eind april komen er uit streken als Bretagne en de Franse Westkust (Noirmoutier, Ile de Ré) weer zalige nieuwe aardappelen op de markt. Die primeurs zijn ook koud een delicatesse en geven een lekkere bite aan een groene salade. In de schil gekookt en afgekoeld toevoegen aan sla die is aangemaakt met een vinaigrette van citroen en olijfolie. Nog wat stukjes gerookte zalm of gésiers (gekonfijte eendenmaagjes uit blik) erbij, fijngeknipte bieslook, en vooruit, wat kerstomaatjes voor de kleur.
LEES OOK:
Franse salade met eendenborst en sinaasappel
Test je kennis van de Franse menukaart
Fleur de sel, waarom je dat in huis wilt hebben
Beeld: Nicky Bouwmeester, Acie du Gout (millefeuille) en CC/Charmon (omelet), CRT Charente-Maritime (aardappelen van Ile de Ré).
Marijke -
We wonen sinds November 2022 in La France, maar wat een heerlijke recepten hebben jullie! Dankjewel 🙏