Ingrediënten:
250 gr pure chocolade (met minstens 70% cacao)
25 ml slagroom
30 gr roomboter
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
Bereidingswijze:
– Splits de eieren en giet eiwit en eigeel in 2 aparte kommen.
– Smelt de chocolade in een pan op zeer laag vuur met de slagroom en de boter en strooi de vanillesuiker erdoor.
– Klop intussen de eiwitten stijf met een snufje zout. Dit kan niet mislukken als je maar een brandschone (=vetvrije) kom en mixer gebruikt. Het eiwit is stijf als de pieken omhoog blijven staan.
– Voeg het eigeel bij het chocolademengsel, roer zachtjes door elkaar en haal het van het vuur.
– Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig door de chocolade met een spatel (in 3 fases, dus telkens 1/3 deel totdat het eiwit opgenomen is).
– Schep de mousse in individuele kommetjes of glaasjes en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast (een dag eerder bereiden kan ook, dat komt de textuur zelfs ten goede).
In één grote schaal presenteren is ook een idee, maar reken dan minstens 4 uur voor het opstijven in de koelkast. Gewoon zo op tafel zetten en iedereen zelf laten opscheppen, zoals vaak gebeurt in Franse bistro’s!
Tekst: Egbert Ausems Beeld: (boven) Egbert Ausems, (onder en linksboven ) Beeld: Depositphotos 2022
Geen reacties