Nu te koop op alle markten in Frankrijk en zelfs bij de Nederlandse groenteboer: de beroemde Chasselas de Moissac. Ontdek waarom dit unieke druiven zijn en waarom ze er in de Tarn-et-Garonne van alles van maken behàlve wijn.
Er gaan jaarlijks wel 700 manuren in het onderhouden van elke hectare met Chasselas-druivenstokken. En toch zie je er velden vol van, met name rond de stad Moissac. Gekkenwerk? Noem het passie en respect voor de traditionele lekkernijen, want we hebben we wel over de paradedruif van de regio!
Seksuele verwarring
Jean Emmanuelle Rigal is de zesde generatie van een familie fruittelers maar de eerste die zich samen met zijn zus Sabine sterk maakt voor natural farming. Dit houdt in dat zij ernaar streven hun 5 hectare druivenstokken zonder pesticiden te verbouwen. Een natuurvriendelijke manier om dat te bereiken is ondere andere door seksuele verwarring te stichten. Pardon? Ja, je leest het goed. We hebben het hier over een simpel draadje, dat om de ijzerdraden tussen de druivenranken wordt gedraaid en dat een feromonengeur afgeeft, die gruwelijk aantrekkelijk werkt voor mannelijke vlinders van de foute soort (want druiveneters!). Zij ruiken dit op honderden meters afstand. Eenmaal op de liefdesspot raken ze echter hopeloos confuus omdat ze het vrouwtje niet vinden en storten uiteindelijk uitgeput neer en sterven. Effectief toch? Wij mogen van geluk spreken dat we tot een ander soort behoren!
Druif met pretenties
De wijnboer vertelt ons met enthousiasme dat verreweg het grootste deel van zijn oogst wordt gebruikt voor de consumptie als vrucht. Maar een Chasselas komt niet zomaar op de markt terecht. Die eervolle naam krijgt de druif pas als de oogst officieel is goedgekeurd en voldoet aan de criteria van het AOP-label (het nieuwe AOC-label). Dat betekent dat de trossen minstens 12 cm lang moeten zijn en de druif minimaal 16% suiker moet bevatten. Afvallers moeten het doen met het etiket Les Fruits du Sud-Ouest. En dan zijn de druiven zuur, want dat betekent dat de oogst de helft minder waard is!
Sapjes, bubbels en likeuren
Wijn wordt er niet gemaakt van chasselas: niet lekker genoeg. In plaats daarvan kun je onbezorgd nippen aan Chasselassap, 100% fruit, zonder toevoegingen. Die met bubbels is nog lekkerder, het doet mij denken aan Rivella.
Wil je het liever ietsje sterker, dan kun je altijd nog naar de fles Quercy des Iles grijpen. Dit populaire aperitief bestaat uit jus de Chasselas, limoen, vanille, piment d’Espelette en rum. Er worden jaarlijks 33.000 flessen van gebotteld maar je zult het aperitief alleen vinden in de lokale restaurants en ambachtelijke winkels zoals Fleurons de Lomagne in Moissac en Trésors du Sud in Auvillars.
De boerderij van Jean Emanuelle, La Ferme de Guyraudelle, is aangesloten bij Les Producteurs à la Ferme. Zij verwelkomen bezoekers voor een uitleg en verkoop van de jus de Chasselas en zelfgemaakte jams.
Meer over Moissac op www.tourisme.moissac.fr
Meer informatie over de streek op www.tourisme-tarnetgaronne.fr
LEES OOK:
Franse herfstsalade met eend
Lunchen op de markt van Toulouse
Saint-Antonin-Noble-Val, prachtdorp in de Tarn-et-Garonne
Top 7 sfeervolle markten in het Zuidwesten
Tekst en beeld: Josee Schouten Druivenbeeld linksboven: ©ADT82 Bernard Tauran
Ferme de Guyraudelle
Jean Emanuelle Rigal-Delvolve
82400 Saint-Paul-d’Espis
www.bienvenue-a-la-ferme.com/tarn-et-garonne/ferme-ferme-de-guyraudelle-132445/contact_plan_acces
Geen reacties