Er verschijnen in Nederland regelmatig nieuwe kookboeken over de Franse keuken en – laten we eerlijk zijn – daar zit veel matigs bij. Wat leuke brocantebordjes op de foto’s. Wat variaties op klassieke Franse recepten. Wat ooh’s en aah’s en oppervlakkige liefdesverklaringen aan het Franse leven en dan ben je er wel. Ze komen en gaan, maar slechts een handjevol kookboeken lijkt de tijd te weerstaan (zie hier 10 van onze favoriete Franse kookboeken). Maar onlangs ontdekten we een nieuwe uitgave die weleens een plekje zou kunnen veroveren op deze lijst van evergreens.
80-20-koken
Boergondisch, recepten uit Eva’s groene keuken (uit sinds eind 2023), trok onze aandacht door de titel. Groene recepten uit de Bourgogne – de streek van boeuf bourguignon, jambon persillé, slakken en coq au vin – dat klinkt als een mooie uitdaging. Schrijfster Eva Posthuma de Boer (1971) kenden we al een beetje door haar leuke columns, romans en eerdere kookboeken, waaronder Eva’s Keukenkast. Daarin volgt ze het principe van het tachtig-twintig-koken. Dat wil zeggen dat ze thuis mikt op een weekmenu met 80 procent plantaardige en 20 procent dierlijke ingrediënten. Vooral vanwege gezond, maar ook vanwege duurzaam.
Bourgondisch maar dan wel groen
Dat uitgangspunt hanteerde ze ook voor Boergondisch, het kookboek dat ze schreef in haar vakantiehuis in de Bourgogne. Op die plek bracht ze als kind eindeloos durende zomervakanties door en nog steeds woont en werkt ze er een deel van het jaar tussen de witte koeien. Posthuma de Boer verzamelde ruim 100 recepten die ze graag bereid op haar Franse plekje en verwerkte die samen met een bevriende fotografe (Rein Ho) en vormgever (Yves van Asten) tot een joekel van een kookboek. Wel 336 bladzijden dik en 1,7 kilo zwaar, ofwel het ‘gewicht van een goede Franse kip’, volgens Eva.
Veel verhalen
Geen lenig kookboekje voor onder in je bagage dus. Maar toch raden we je aan het absoluut een plek te geven in je kofferbak bij een volgende reis naar Frankrijk én ook om nu alvast in beginnen te lezen. Want wat een heerlijk boek! Nostalgisch, persoonlijk, met humor en vol leuke en rake bespiegelingen over de Franse (eet)cultuur. Veel recepten worden ingeleid door een anekdote en ook zijn er hele hoofdstukken met verhalen.
Over het mooie café in buurstadje Saulieu waar haar vader (fotograaf Eddy Posthuma de Boer) een eigen tafel met naambordje kreeg. Over brocantes bezoeken en vintage Le Creuset-pannen scoren. Over paddenstoelen jagen en pissenlit plukken. Plus interessante historische weetjes, zoals over de voedsters uit de Bourgogne of de bloemkolen van Madame du Barry.
Toffe recepten
En dan de recepten. Voor elk seizoen soepen, voorgerechten, lunchhappen, plats en desserts. Hoe klinkt de Franse keuken met minder vlees? Bloemkoolgnocchi met camembert en truffel. Eieren in wijnsaus. Sissende hete knoflookchampignons, in plaats van slakken. Artisjokkencarpaccio. Zalmforelfilet met sinaasappel-venkelsla. Konijn met rijst en cantharellen. Anijs-panna cotta met cassislikeur… Kortom: geen straf, toch? Zelfs het apéro blijft feestelijk al ligt er een keer geen worst op een plankje, maar borrelhapjes zoals radijsboter, roquefortdip met witlof of sardientjes-rillettes met vache qui rit.
Facile et très convivial
Prima gelukt dus. Die boeren-no-nonsense stijl van het Franse platteland behouden in gerechten die sfeer en gezelligheid uitstralen. De recepten zijn niet alléén Bourgondisch qua stijl overigens. Met varianten op risotto, uienpizza’s, Provençaalse tian of zuurkool uit de Elzas zijn de regionale invloeden wat breder dan dat. Maar toch klopt de sfeer van dit kookboek volledig. En daarbij een extra vermelding voor de goede leesbaarheid van de recepten: heel makkelijk te volgen en ze klinken allemaal even easy en ontspannen. Op deze manier zou de schrijfster zelfs haar bejaarde Bourgondische buurman aan meer groente kunnen krijgen, c’est clair…!
Boergondisch. Recepten uit Eva’s groene Franse keuken, 336 pag’s. €34,95. Te bestellen – zonder verzendkosten! – in de eigen webwinkel van Eva
LEES OOK:
Ontdek meer dan 100 Franse recepten in onze kookrubriek
Geen reacties