Mmmm, de Bourgogne. Laat ons er maar achter, in dit gebied zouden we kunnen wonen. Wat maakt deze vakantiestreek eigenlijk zo prettig?
1. Gezellige stadjes die historie ademen
De Bourgogne is een landelijke streek maar wel eentje die doordrenkt is met geschiedenis. Dat zie je in mooie plaatsen als Dijon, Beaune of het middeleeuwse Semur-en-Auxois (foto), Vézelay, Tournus (romaanse kerk) en natuurlijk Cluny, met zijn indrukwekkend abdij.

2. Het veelzijdige landschap
De Bourgogne heeft veel verschillende gezichten, met platteland, wijngaarden, kanalen, rivieren en bossen. Een van onze favoriete delen is het zuiden van de Bourgogne. Waar de wijngaarden van de Côte d’Or geleidelijk overgaan in de weidsere valleien van de Clunisois en de Maconnais in de Saône-et-Loire. Aan alles – het licht, de begroeiing, de bouwstijl – merk je dat hier het Zuiden begint!
3. De beste wijnen ter wereld
Chardonnay en pinot noir. De twee lekkerste druivensoorten ter wereld groeien op dit unieke terroir en zorgen voor ongeëvenaarde wijnen. Toch is de Bourgogne een opvallend toegankelijke wijnstreek. Direct bij de wijnboer proeven is zelfs heel simpel: als er bij een huis of boerderij een wijnton naast de poort staat met lege flessen erop, dan ben je welkom voor een dégustation. Ook heb je tegenwoordig steeds vaker betalende rondleidingen met proeverij bij wijnkasteel in de streek, dus dat maakt het ook heel duidelijk.
Lees ook: Wijn kopen in de Bourgogne en Crémant, heerlijke bubbelwijn uit de Bourgogne
4. Charmante dorpen waar de tijd langzamer gaat
Tussen velden, bossen en wijngaarden liggen beeldschone Bourgondische dorpen, zoals Flavigny-sur-Ozerain, Semur-en-Brionnais en Châteauneuf-en-Auxois… Huizen met houten luiken en pierres apparentes waarin je zo zou willen wonen… (vandaar dat wij regelmatig wegdromen op deze site met koophuizen in de Bourgogne).
5. Prachtkastelen op het platteland
De Bourgogne heeft hele mooie bezoekkastelen die opvallen door hun gemoedelijke uitstraling. Geen strenge oprijlanen of statige ommuurde domeinen zoals in andere Franse streken, maar bescheiden kasteeltjes, verstrooid over het platteland. Zoals Château de Couches (foto onder) in de vallei van de Creuse. Het elegante Château de Ratilly (met kunst en aardewerk) in de Puisaye in de Yonne. Het fort van Berzé le Chatel vlak bij Cluny. Of het Château de Courmatin, een beeldschoon 17e-eeuws kasteel met gemeubileerde vertrekken, beschilderde plafonds en een magnifieke tuin.
6. De Bourgondische keuken (waar je helaas nooit genoeg van krijgt!)
Voor nog geen 20 euro heb je in de Bourgogne al een driegangenmenu om te zoenen. Met streekklassiekers als jambon persillé, slakken of œufs en meurette (ei in rodewijnsaus) als voorgerecht. Gevolgd door bœuf bourguignon, Bresse-kip of snoekbaars. En als dessert: cassis-ijs of lokale kazen, zoals de fabuleuze époisses!
7. De Galliërs vonden het er ook al zo fijn
Asterix woonde volgens Goscinny in Bretagne, maar in de Bourgogne lag de hoofdstad van de Kelten: Bibracte. Er is een heel aardig museum aan gewijd (bij Autun) en nog grootser is de aanpak bij Alésia (het Waterloo van de Galliërs). Interessant museum! ’s Zomers spelen acteurs hier bovendien de man-tegen-man-gevechten van de slag na, op en om de nagebouwde aanvalslinie van Julius César.
Een wat recentere periode in de geschiedenis komt aan bod in Guédelon in de Yonne: een geheel nieuw kasteel waar al meer dan 12 jaar aan wordt gebouw, met de materialen en technieken uit de middeleeuwen. Een unieke bouwplaats die je kunt bezoeken, lees ook: Leuk met kids: Guédelon, kasteel in aanbouw in de Bourgogne
8. Heerlijke streek voor fietsers en wandelaars
Een ideaal voor Nederlanders: de Bourgogne is een uitstekend gebied voor fietsliefhebbers. Met veel fietspaden langs de kanalen, door de wijngaarden, door de groene Morvan en over de Voie Verte van Chalon-sur-Saône tot Mâcon. In weinig streken kom je zo veel verschillende soorten en bovendien goed onderhouden fietsroutes tegen.
Ook kun je geweldige wandelingen maken – door de Morvan, door de wijngaarden van de Côte d’Or en ook in het zuiden van de Bourgogne. Het departement Saône-et-Loire heeft op zijn website en app Route 71 ruim 700 km aan wandelroutes in het Massif Sud in kaart gebracht. Vanaf 2026 komt daar ook een knooppunten-wandelnetwerk bij in de omgeving van Cluny, waarmee je vanaf diverse steden met treinstations trektochten van 3 dagen kunt plannen.
Meer leuke tips voor de Bourgogne? Kijk op www.bourgondie-toerisme.com
Lees ook: Indian summer: zo mooi is de Bourgogne in de herfst
LEES OOK:
Châteauneuf, Bourgondisch kasteeldorp langs de autoroute A6
De mooiste dorpen van de Bourgogne
5 tussenstophotels in de Bourgogne
B&B’s langs de Route du Soleil
Beeld: met dank aan het CRT Bourgogne-France Comté, France4U (landschap rond Cluny, charolais-koeien), CRT Bourgogne/Alain Doire (Château de Couches), Flickr/CC Patrick Bouchenard (wijngaard Côte d’Or), CC Daniel Jolivet (straatjes Flavigny), Julien Sabardu (Châteauneuf), CC JPC 24M (fiets en hooiberg), CC-Simon (wijnproeven Domaine Rebourgeon-Mure, onderste foto en opening CC/Julien Sabardu (Châteauneuf en omgeving). Openingsbeeld koeien: Stijn te Strake/UNPL.
Geen reacties