Ik ben dol op het bezoeken van de Franse vide-greniers. Tijdens het snuffelen tussen de brocante, valt m’n oog ook vaak op de Franse kookboeken die er te koop zijn. Zo zag ik onlangs een dun kookboekje liggen van chef-kok Paul Bocuse, uit een reeks van wel 30 verschillende titels*. Dit deel had pommes de terre ofwel aardappelen als thema. Het is prachtig vormgegeven en ik hou van de aquarellen die de recepten illustreren. Daardoor krijg ik zin om de penseeltjes tevoorschijn te halen en zelf weer even aan de slag te gaan!
Een authentieke gratin
Een van de eerste recepten die ik uit dit kookboekje maakte is een aardappelgratin met eekhoorntjesbrood. De gratin dauphinois dankt zijn naam aan de Dauphiné, een gebied aan de voet van de Franse Alpen. In het traditionele recept zit géén geraspte kaas, in tegenstelling tot veel andere aardappelschotels uit de oven. Het bevat alleen room of een mengsel van crème fraîche en volle melk, zoals in onderstaand recept. Als je geen keukenmachine hebt die plakjes kan maken, dan is het snijden of schaven van de aardappelen altijd even een klusje. Maar wat een beloning krijg je daarna…
Recept voor gratin dauphinois aux cèpes
voor 4 personen
Ingrediënten
2-1 kg vastkokende aardappelen
2 knoflookteentjes
zakje gedroogd eekhoorntjesbrood (‘cèpes sèchés’, in Nederland ook vaak verkocht onder de Italiaanse naam ‘funghi porcini’)
crème fraiche
100 ml volle melk
50 gr boter
peper & zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Week de gedroogde paddenstoelen in warm water (ongeveer een kwartiertje) en laat daarna goed uitlekken.
Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes. Tip: handig om hiervoor een mandoline te gebruiken of nog beter: een keukenmachine.
Bestrijk de ovenschaal met een gehalveerd knoflookteentje, pers de teentjes vervolgens uit en leg ze op de bodem.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de schaal. Bestrooi met zout en verse peper.
Verdeel de uitgelekte paddenstoel over de eerste laag aardappels.
Leg de tweede helft van de aardappels mag nu in de schaal, bestrooi weer even met wat peper en zout.
Meng de melk met de crème fraîche.
Verdeel het mengsel over de aardappels. Het geheel moet bedekt zijn met het melk/crème fraîche-mengsel en dat zakt tijdens het bakken verder naar beneden. Als je vooraf denkt dat het melk/crème fraîche-mengsel daarvoor niet genoeg zal zijn, dan kun je het eerst nog wat aanlengen met meer melk.
Snijd de boter in een paar plakjes en leg die boven op de inhoud van de schaal.
Bak de ovenschotel in ongeveer 1,5 uur gaar en licht gebruind.
Kijk af en toe even of de gratin niet te snel verkleurt, dek dan af met aluminiumfolie.
Bon appétit🌻🌻🌻
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande *Collection Paul Bocuse – La Bonne Cuine de nos terroirs, vol. 13, Les Bonnes recettes aux pommes de terre.
Geen reacties