Dagje in het binnenland rond Grasse
We vertrekken vanuit het bruisende Cannes en rijden 40 km het binnenland in. Zodra we de parfumstad Grasse passeren, verandert het landschap in een oase van groen en bergen. We cruisen door dorpjes als Châteauneuf-Grasse en Le Bar-sur-Loup: de rit is al een avontuur op zich! Onderweg zien we het bord van de watervallen van Saut du Loup, gelegen op slechts 15 km van onze route. De volgende keer willen we daar zeker een bezoek aan brengen!
Forellenkwekerij
Voor vandaag richten we ons echter op de forellenkwekerij net buiten Gréolières, een typisch Provençaals bergdorpje. Naarmate we dichterbij komen, volgen we het bord van Pisciculture de Cheiron, dat ons een smal zandpad naar beneden leidt. Aan het einde van het pad vinden we aan de linkerkant een ruim parkeerterrein. Het is 10 uur en we zijn de eerste bezoekers…
Nederlandse eigenaresse
Als we uitstappen worden we meteen verwelkomd door twee blaffende en kwispelende honden die hier hun thuis hebben. In de verte zien we een vrouw naar ons zwaaien, de Nederlandse Maaike Philip heet ons van harte welkom. Samen met haar man Pierre begon ze 10 jaar geleden deze viskwekerij, waar ze zich volledig richten op het kweken van biologische forellen.
Lokaler wordt het niet
Maaike vertelt ons dat ze regenboogforellen, beekforellen en farioforellen kweken. Ze is trots op hun biologische certificering, wat betekent dat de waterkwaliteit top is en de vissen genoeg ruimte hebben. Geen antibiotica, geen gesleep – alles gebeurt hier, van eitjes tot bord. We bezoeken de kwekerij in juli, want in de zomer is dit dé plek om zelf forel te vissen en volop van de natuur te genieten. Of je nu een doorgewinterde visser bent of het voor de eerste keer probeert, iedereen is van harte welkom.
Beet!
Aan de oever van het bassin zien we een vader met zijn zoontje zitten. Hun hengels zijn uitgegooid en beiden turen ze vol spanning naar de dobbers. Plotseling is er beweging! De zoon heeft beet. Hij springt op, zijn ogen stralen van opwinding terwijl hij de spanning op de lijn voelt. De top van de hengel buigt – hoe groot zal de forel zijn? Het voelt zwaar. Dan verschijnt de vis aan de oppervlakte: het is een flinke!
Eigen vangst op de plancha
De vader pakt snel het schepnet. Met ingehouden adem haalt zijn zoontje de vis binnen bereik. Vader staat al klaar en schept de forel met een vlotte beweging in het net. Trots brengen ze hun vangst naar Pierre, die klaarmaakt voor de lunch. Want na het vissen kun je genieten van een eenvoudige, maar overheerlijke maaltijd met je zelf gevangen forel, gebakken op de plancha en vergezeld van lokale groenten, lokaal bier en biologische wijn. Na afloop kun je ook nog wat producten kopen, van hele forel (geleegd en schoongemaakt) tot gerookte forel en forelsoep.
Midden in de Vooralpen
En het mooiste: dat alles in een adembenemend decor, aan de oever van de Loup, met uitzicht op het majestueuze Cheiron-massief. Een dag bij Pisciculture de Cheiron betekent namelijk ook genieten van de prachtige natuur van de Vooralpen. Kortom, dit adres is een klein paradijsje waar eenvoud en kwaliteit samenkomen, en waar je zeker nog eens terug wilt komen!
Praktisch
Zelf vissen kan in de maanden juli en augustus. Hengels, visnetten en andere benodigdheden zijn beschikbaar. Het is een leuke ervaring voor volwassenen en kinderen. Reserveer wel vooraf via de website: www.truitesducheiron.fr
Ook in deze omgeving: De geitenboerderij van de Belgische Maaike, ook en bezoek waard, en Gréolières, en dorp omringd door wilde lavendel
Zie hier nog veel meer leuke Nice-to-know-filmpjes van Christine en Hans van de Provence en de Côte d’Azur! Zoals een safaritocht, het mooiste van Cannes, pétanque in Saint-Tropez, en bezoeken aan tal van andere leuke dorpjes in Zuid-Frankrijk.
Geen reacties