Zelf uiensoep maken
Ik ben dol op soep en óók op mooi keramiek. Zo hoort Franse uiensoep wat mij betreft toch wel in de bekende kom met de leeuwenkopjes. Nu heb ik hier in het Franse huis heel veel brocante schalen staan, maar die niet! Op zaterdag is er hier in het dorp altijd een vide-grenier en ik kan het dan niet laten om even te gaan snuffelen. Zo stonden er laatst 2 dames — moeder en dochter, schat ik — met allerlei snuisterijen. Leuke schaaltjes en glaasjes verdwenen in m’n rieten tas. Die tas is trouwens precies even groot als mijn fietstas: als hij vol is, weet ik dat ik moet stoppen!
Leeuwenkop
Ik zei tegen de dames dat ik eigenlijk op zoek was naar een soupière tête de lion, een soepschaal met een leeuwenkop. Ze hadden er geen op hun tafeltje, dus ik bedankte en liep door. Maar even later stond één van de dames ineens achter me. In een nog ongeopende doos had ze toch een kommetje met leeuwenkopje gevonden. Eigenlijk te klein, maar ik vond het zó lief dat ze me was nagelopen dat ik het kocht. Voor maar 50 cent!
Scheutje port of marsala
Thuis meteen aan de slag gegaan. Uien gekarameliseerd en met de rest van de ingrediënten een heerlijke uiensoep gemaakt op een zonovergoten dag. Het geheel kreeg per toeval een Italiaans tintje. Normaal doe ik er – in plaats van wijn – een scheutje port, cognac of armagnac doorheen, maar die waren op. Dus heb ik voor een keer een restje marsala (Italiaanse dessertwijn) gebruikt, en dat was eigenlijk ook heerlijk!
Recept voor Franse uiensoep met kaas
Soupe à l’oignon gratinée
Ingrediënten
(voor 4 personen)
6 grote uien
75 gr (room)boter
1 theelepel suiker
zakje geraspte gruyère
1 liter runderbouillon
stokbrood, in stukjes gesneden
bouquet garni van laurierblad en verse peterselie (gebonden met keukentouw)
scheutje cognac, port of marsala
peper & zout
Bereiding
– Snijd de uien met een mandoline in dunne ringen.
– Verhit de boter in een pan met dikke bodem.
– Fruit de uienringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn.
– Zet het vuur lager en laat ze ca. 20 minuten langzaam karamelliseren, terwijl je af en toe roert, tot ze diep goudbruin zijn maar niet verbranden.
– Breng op smaak met peper, zout en de suiker.
– Blus af met een scheutje cognac, port of marsala.
– Voeg de runderbouillon toe en hang het kruidenboeketje in de pan.
– Breng licht aan de kook en laat de soep een uur zachtjes pruttelen.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Gril intussen kort de stukjes stokbrood.
– Schep de soep in vuurvaste kommen. Leg in elke kom 1 of 2 stukjes brood, bestrooi met gruyère en zet de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten en gekleurd is.
Bon appétit!🌻🌻🌻
Weetje! De Franse leeuwenkop-kom raakte in de mode aan het hof van Louis XVI. Vanaf eind 18e eeuw, en vooral in de 19e eeuw, groeide het uit tot een geliefd serviesstuk in deftige Franse huishoudens en bistro’s, waar het werd gebruikt voor het serveren van rijke soepen en bouillons.
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Franse champignonsoep met spekjes
De 10 beste Franse kookboeken
12 goddelijke eetzondes in Parijs
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande
Geen reacties