Nederlanders zijn gek op mousserende lwijnen. Prosecco voorop de laatste jaren, maar ze drinken ook steeds meer bubbels uit Frankrijk. De import van champagne groeit al jaren en ook Franse crémants krijgen vanwege de zeer aantrekkelijke prijs steeds meer aandacht in Nederland.
Zelfde klimaat als de Champagne
Kenners geven daarbij de voorkeur aan crémant de Bourgogne. Logisch. Want van alle bubbelwijnen komt die smaak het dichtst bij champagne. Dat komt vooral door de geografische ligging: het noordelijke deel van Bourgogne ligt tegen het zuiden van de Champagnestreek en juist daar — met name rond het stadje Châtillon-sur-Seine — worden de meeste crémants gemaakt. Het klimaat is er nagenoeg hetzelfde en dat beïnvloedt de zuurgraad van de wijn. Hoe koeler het klimaat, des te meer kans op mooie zuren en dat maakt de wijn nou zo fris en fruitig: een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede bubbelwijn.

Zelfde druiven, zelfde methode
Ook bevat crémant de Bourgogne twee van de druivensoorten die ook in champagne zitten: chardonnay en pinot noir. Daarnaast wordt hij, net als champagne, gemaakt volgens de méthode traditionnelle*: een tweede gisting op fles die zorgt voor de fijne bubbels. In Bourgogne geven wijnmakers daar bovendien vaak hun eigen, kwaliteitsgerichte invulling aan.
Langere rijping dan elders
In de Bourgogne kiezen veel producenten er namelijk voor hun crémant langer op de gist te laten rijpen dan wettelijk verplicht is voor crémants. Die langere rijping — vaak 18 tot 24 maanden of zelfs langer — zorgt voor fijnere bubbels, meer complexiteit en een romiger mondgevoel. Daarmee benadert crémant de Bourgogne de stijl van champagne, die meestal 24 tot 36 maanden rijpt. Andere crémant-streken blijven vaker dichter bij het wettelijke minimum voor crémant (9 maanden op de gist), wat resulteert in een frissere, maar doorgaans ook eenvoudiger stijl.
Lagere prijs
Precies deze combinatie van druiven, klimaat én de vaak langere rijping maakt dat crémant de Bourgogne qua stijl voor veel liefhebbers het dichtst in de buurt komt van champagne. En dat voor een prijs die tot drie keer lager kan liggen. Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van het huis de échte finesse in het glas… Maar wie goed kiest, weet: een goede crémant de Bourgogne kan het moeiteloos winnen van een middelmatige champagne!

De betere crémants de Bourgogne beginnen rond €12–15, en vanaf €18 kom je richting de smaak van champagne. Je kunt crémant uit Bourgogne vinden bij diverse Nederlandse slijterijen en supermarkten, zoals Gall & Gall, Plus en Jumbo.
Crémants kopen in de wijnstreek zelf? Lees ons artikel: Tips voor wijn kopen in de Bourgogne.
Andere bekende mousserende wijnen uit Frankrijk:
Crémant de Loire (o.a. chenin)
Crémant d’Alsace (o.a. chardonnay)
Crémant de Limoux uit de Aude (o.a. chenin, chardonnay)
Clairette de Die uit de Drôme (o.a. witte muskaat)
* Alleen in de Champagnestreek mag de méthode traditionnelle de méthode champenoise worden genoemd; het productieproces zelf is identiek.

Tekst: Monica van der Stap Beeld: Unsplash (opening), CC/Johan Bryggare (fles met kaars), wijngaard (NickyB)
Geen reacties