Dit recept voor Rotweinkuchen heb ik van mijn Duitse schoonzus. Zij krijgt altijd enthousiaste reacties als ze deze cake serveert tijdens de traditionele Kaffee & Kuchen. Maar je kunt hem ook eten als dessert of met een glas volle rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een wijn uit de Languedoc. Voor het recept kun je een beaujolais nouveau gebruiken die vanaf de derde donderdag van november op de markt is!
Recept: gâteau au chocolat et beaujolais
Ingrediënten
250 g zachte ongezouten boter
4 eieren
250 g suiker
1 theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
1-3 theelepels cacaopoeder (naar smaak en kleur van de cake, ik heb er 3 gebruikt)
100 g pure chocolade (raspen met een kaasrasp, in de keukenmachine of met een mes)
250 g bloem
1 zakje bakpoeder
125 ml beaujolais (kan ook met andere rode wijn, maar hoe krachtiger de wijn, hoe sterker de smaak in de cake)
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Je kunt het beslag maken met een keukenmachine, met een handmixer of met een garde. In de keukenmachine is natuurlijk het makkelijkst.
– Roer de boter glad.
– Voeg het eerste ei en ongeveer een kwart van de suiker en de vanillesuiker toe. Goed mengen.
– Roer vervolgens het tweede ei en weer een kwart suiker erdoor. Goed mengen.
– Roer het derde ei en de kwart suiker erdoor. Meng goed.
– Roer ten slotte het vierde ei en de rest van de suiker erdoor. Meng goed.
– Het is belangrijk om het beslag goed te roeren. Voordeel van een keukenmachine!
– Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe: kaneel- en cacaopoeder, de bloem vermengd met de gist en de geraspte chocolade. Voeg als laatste de wijn toe en roer goed om een glad mengsel te krijgen.
– Beboter en bestuif een cakevorm met bloem of doe er bakpapier in. Giet het beslag in de vorm.
– Bak de cake gedurende circa 45 minuten op de onderste plek van je oven (maar niet op de bodem van de oven!).
– Controleer of de cake gaar is door een mes in het midden te steken. Het mes moet schoon of heel licht vochtig uit de cake komen.
– Je kunt eventueel 5 tot max. 10 minuten extra baktijd toevoegen, maar de cake moet zacht en luchtig blijven.
– Haal de cake uit de vorm en leg op een bord. Als de cake is afgekoeld, kun je hem bedekken met chocoladeglazuur (dat heb ik niet gedaan, maar mijn schoonzus doet dat altijd wel).
– Serveer met slagroom en een glas wijn.
Bon appétit!
LEES OOK:
Franse suikertaart met bier
Citroencake met maanzaad
Beaujolais nouveau: slimme wijn!
Tekst & beeld: Carole Goelitz Vertaling: Myrthe Galle
– PINTEREST –
Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!
Geen reacties