1. ‘Toetanchamon’ van de prehistorische grotten
Alleen al de ontdekking van de grot is spectaculair. Pas in 1994 zagen 3 Franse speleologen een paar kleine rode strepen op een steen in de buurt van Vallon-Pont-d’Arc in de Ardèche. Een leek was er vast aan voorbij gelopen, maar deze kenners zagen meteen dat ze iets belangrijks op het spoor waren. En inderdaad: achter een vele duizenden jaren geleden ingestorte rotswand, ontdekten ze enkele van de best bewaarde prehistorische muurschilderingen ter wereld.
2. Veel ouder dan de grotten van Lascaux
Een mazzeltje voor de wetenschap is dat er in de tekeningen ook houtskool is gebruikt en niet alleen pigment. Daardoor konden de schilderingen van Chauvet-Pont d’Arc nauwkeurig worden gedateerd met C14-testen. De uitslag – 36.000 jaar oud! – zorgde voor consternatie. Chauvet bleek namelijk 20.000 jaar eerder beschilderd te zijn dan Lascaux, waardoor diverse bestaande theorieën over kunst uit de steentijd en zelfs over de mentale capaciteiten van de oermens bijgesteld moesten worden.
3. Oerkunst in al z’n glorie
De grot zelf is al mooi, met veel kristallen, druipstenen en rode- en okerkleurige aarde, maar de rode en zwarte muurschilderingen schijnen van ongekende kwaliteit te zijn. Vooral de enscenering is bijzonder: de schilders uit de oertijd lijken de toeschouwers door de afmetingen, kleuren en hoeveelheid van de tekeningen langzaam naar een hoofdzaal te voeren. Er zit bovendien veel ‘beweging’ in, van galoppeerde paarden, rennende bizons tot vechtende neushoorns.
4. Dierenencyclopedie uit de steentijd
Behalve intrigerende fantasiewezens (zoals een bizon die half vrouw is) zijn in de bijna 400 tekeningen van de Grot van Chauvet-Pont d’Arc wel 14 verschillende diersoorten te ontdekken. Fascinerend om te zien dat er ooit leeuwen, panters, neushoorns, holenberen, wilde paarden en bizons leefden in de huidige Ardèche.
5. Unieke tijdscapsule
De grot van Chauvet is in perfecte staat aangetroffen. Door de ingestorte rotswand is zij tegen alle invloeden van buitenaf beschermd gebleven en door de hoge vochtigheid van de plek zijn de muurschilderingen in meer dan 30.000 jaar eigenlijk nooit echt opgedroogd. Een romantische gedachte die onze Cro-Magnon-voorouders ineens heel dichtbij brengen. Het inspireerde de Duitse filmmaker Werner Herzog al tot een prachtige documentaire over de grot, Cave of Forgotten Dreams (2010): en Unesco heeft de grot in 2014 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
6. Geen flauwe ‘nep-grot’ maar een hightech replica
Net als bij Lascaux in de Dordogne is ook in de Ardèche besloten om een paar kilometer naast de originele grot een exacte kopie te maken, zodat de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks verwacht worden geen schade toebrengen aan de 36.000-jaar oude muurschilderingen. Net als bij Lascaux IV zijn voor La Caverne de Pont-d’Arc de modernste 3D-technieken gebruikt konden worden. En dat merk je met alle zintuigen: de temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs de geuren van de echte grot zijn perfect nagemaakt.
7. Moderne architectuur midden in de natuur
Behalve de kopie van de grot (3000 m2 groot) is er ook een modern bezoekerscentrum neergezet waarvan de façade bescheiden omhoog steekt in de ruige groene natuur van de Ardèche. Opvallende architectuur dus (net twee UFO’s in het landschap) en een mooi licht museum waarin onder meer de overige vondsten uit de grot te zien zijn, zoals vuurstenen en de botten van holenberen.
Grot van Chauvet/La Caverne du Pont-d’Arc, hele jaar geopend (wisselende sluitingstidjen), €18 (volw.), €9 (kinderen 10-17 jaar, jonger gratis). Meer informatie: www.grottechauvet2ardeche.com
LEES OOK:
Oase van rust in de Ardèche: B&B L’Art en route
Indiana Jones-ervaring in de Ardèche
Trendy vakantiehuizen in verscholen dorpje in de Ardèche
Grot van Cosquer, nieuwe attractie van Marseille
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Foto’s architectuur: © Fabre-Speller Architectes Atelier 3A – F. Neau – Scène – Sycpa © SYCPA-Sébastien Gayet >> Foto’s muurschilderingen: © DRAC Rhône-Alpes – Ministère de la Culture et de la Communication, fotograaf Stéphane Jaillet en Sébastien Gayet. Foto’s overzicht grot: © DRAC Rhône-Alpes – Ministère de la Culture et de la Communication, fotograaf Stéphane Compoint >>Foto: werk in kopie-grot: © SYPCA 61. Hoofdbeeld: CC Arnaud Lancelevée.
Grotte Chauvet - La Caverne du Pont-d'Arc
Plateau de Razal
07150 Vallon-Pont-d'Arc Privas
Geen reacties