In 1850 begint het echtpaar Lefèvre-Utile (afgekort LU) een koekjeswinkel in Nantes. Deze biscuiterie groeit binnen 50 jaar uit tot de modernste Franse koekjesfabriek van de Belle Epoque.
In 1913 is de fabriek al zo groot dat 1.200 arbeiders er dagelijks 20 ton koekjes fabriceren.
De LU-fabriek fabriceert zelfs zijn eigen grondstoffen: er is een melkfabriek, een eigen boterfabriek en zelfs een analyselaboratorium aanwezig (een unicum aan het begin van de 20e eeuw!).
De familie zet al vroeg alle vormen van reclame in en vraagt bekende kunstenaars voor de campagnes en verpakkingen, zoals de Art Nouveau-kunstenaar Alphonse Mucha.
Affiche van Alphonse Mucha
Zoals Verkade in Nederland is LU-grondlegger van een hele familie van bekende koekjes. Elk Fransman is opgegroeid met La Paille d’Or (aardbeienwafeltjes), Le Petit Ecolier (scholiertje) en het natuurlijk Le Petit Beurre LU.
In 1888 startte Louis Lefèvre-Utile met de verkoop van Le Petit Beurre LU, een biscuitje met een herkenbaar ribbelrandje.
De vorm van Le Petit Beurre is niet toevallig gekozen: de 52 ribbels staan voor de 52 weken in elk jaar. De 4 bolle hoeken voor de 4 seizoenen. En de 24 stipjes in het midden voor elk uur van een dag.
Het Franse woord biscuit is een samentrekking van bis (twee keer) en cuit (gebakken), ofwel dubbelgebakken.
Tegenwoordig heeft LU bijna 40 merken, waaronder naast de eerdergenoemde koekjes ook eigentijdse klassiekers als Prince, Mikado, Pepito, Granola en PIM’s.
LU-Expositie (27 juni tot 3 januari 2021) in Château des Ducs de Bretagne, een prachtig museum-kasteel in Nantes. Reserveren verplicht
Zie hier nog 5 redenen voor een bezoek aan Nantes deze zomer!
Affiche van illustrateur Firmin Bouisset uit 1897
LEES OOK:
Nantes in 5 hippe highlights
Glamping-camping in het centrum van Nantes
De mooiste plekken in de Vendée en de Atlantische Loirestreek
Geen reacties