1. Saint-Germain-des-Prés
Een klassieker voor wie van elegant en intellectueel houdt en zich even een snob wil voelen. De wijk heeft veel elegante Franse modemerken, zoals Agnès b., Louis Vuitton, A.P.C., The Kooples en Hermès. De intellectuele reputatie van Saint-Germain-des-Près wordt nog altijd in stand gehouden door de beroemde cafés zoals Café de Flore, waar Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre en Albert Camus rondhingen in de jaren ’50.
Bezienswaardigheden: chique winkels, de kerk van Saint-Germain-des-Près, antiekwinkels dicht bij de Seine, Rue de Bac (Deyrolle) en natuurlijk het luxe warenhuis Le Bon Marché en daartegenover het prachtige Hôtel Lutetia, en het mooie Place Saint-Sulpice.
2. Quartier Latin
Het oudste deel van de stad: hier lag het hart van de Romeinse stad Lutetia. De straatjes zijn oud en smal en vol met studenten van de Sorbonne die er hun betaalbare pinte bier drinken. De pittoreske winkelstraat Rue Mouffetard is ondanks het toerisme niet minder gezellig om geworden. Place Contrescarpe is een mooie ontmoetingsplaats voor een drankje en mocht je het Frans beheersen is dit dé wijk voor tweedehands boeken.
Bezienswaardigheden: Jardin du Luxembourg, Panthéon, Sorbonne, marktstraat Rue Mouffetard, Musée Cluny (middeleeuwse kunst in oude abdij), Jardin des Plantes, de mythische boekhandel Shakespeare & Co (tegenover de Notre-Dame)
Lees ook: Hotels per wijk in Parijs
3. De Marais
De Marais is à la mode. Een wijk waar altijd wat gebeurt en die na vele trendsettende jaren niets aan creativiteit lijkt in te boeten. De cafés en winkels zijn hier nét even gekleurder en hipper dan elders in de stad. Het is er daarom ook heerlijk mensen kijken: soort zoekt immers soort. Vergeet vooral ook niet de Haut-Marais, het deel dat net wat noordelijker ligt, waar veel leuke concept-stores zitten. Hier vind je ook de populaire markt Le Marché des Enfants Rouges, waar je ter plekke aan houten tafeltjes kunt eten.
Bezienswaardigheden: mooie 17e-eeuwse herenhuizen, Place des Vosges, Picasso-museum, Musée de la Chasse, Musée Carnavalet (historisch museum van Parijs, net helemaal gerenoveerd), hipster warenhuis BHV/Marais, Centre Pompidou (op de grens met de Marais).
4. Île de la Cité en Châtelet-Les Halles
Châtelet-Le Halles is een steeds leukere wijk aan het worden. Dit is met dank aan La Canopée, het winkelcentrum van Les Halles en het nieuwe park naast het winkelcentrum. Vooral de straatjes tussen het park en het Louvre zijn leuk: vol wijnbars en restaurantjes. Het Île de la Cité herbergt behalve de Notre-Dame ook de spectaculaire Sainte-Chapelle, beroemd om de prachtige middeleeuwse glas-in-lood ramen. Verder vind je er het romantische Place Dauphine, een van de allermooiste pleinen van Parijs.
Bezienswaardigheden: Notre-Dame de Paris, Sainte-Chapelle, Place Dauphine, Louvre (aangrenzend), de nieuwe Hallen, La Bourse Pinault (hedendaagse kunst).
Lees ook: Stedentrip Parijs in de planning? Hier vind je àl onze Parijs-tips bijelkaar!
5. Montmartre en South Pigalle
Ook al klinkt Montmartre misschien een beetje cliché, weet dat het voor veel Parijzenaars nog altijd een favoriete wijk is. Loop twee straten weg van de Sacré-Coeur en het hyper-toeristische Place du Tertre af en je waant je in een stil dorpje. Rond Place des Abbesses zitten bovendien een hoop hippe winkels en terrassen. Zak vanaf daar af naar Pigalle en steek de morsige boulevard de Clichy (rosse buurt) over voor een meer stadse sfeer en een overvloed aan uitgaansgelegenheden in SoPi, of South Pigalle. Centrale winkelstraat in deze hippe wijk is Rue des Martyrs te lopen, vol leuke (eet)winkels.
Bezienswaardigheden: Sacré-Cœur, wijngaard van Montmartre, Musée de Montmartre, Place des Abbesses, Rue des Martyrs.
Tip: pak de Eurostar naar Parijs!
De Eurostar (voorheen Thalys) is wat ons betreft de meest ontspannen manier om naar Parijs te reizen! Inslechts 3 uur en 20 minuten zoef je van Amsterdam CS naar hartje Parijs. En vanaf de opstapplaatsen Schiphol of Rotterdam gaat het zelfs nog sneller. Het is ook de duurzaamste manier van reizen: minder CO2 dan met de auto én Eurostar rijdt tegenwoordig op 100% groene stroom. Voor kinderen zijn er supervoordelige tickets (vanaf €15!) en in de eerste klas krijg je bij een Premium-tarief een maaltijd geserveerd.
Meer weten? Kijk op eurostar.com
6. Opéra en Palais Royal
De chique wijk rondom Opéra Garnier is een winkelwalhalla vanwege warenhuizen Galéries Lafayette en Printemps en de vele flagship-stores van bekende merken. Voor meer intimiteit kun je vluchten naar de mooie tuinen van het Palais Royal, de 19e-eeuwse winkelpassages of de grote luxe van Place Vendôme en Rue Saint-Honoré. Voor de lunch kun je onder meer terecht in de leuke eetbarretjes van Passage Choiseul of in Rue Sainte-Anne, bekend om zijn Japanse restaurants met ramen (noedelsoep), of de diverse elegante bistro’s op Place du Marché Saint-Honoré en in de omgeving van de grote warenhuizen.
Bezienswaardigheden: Opéra Garnier(rondleidingen!), de warenhuizen, de winkelpassages, Palais Royal, het Louvre.
7. Eiffeltoren & Invalides
Statig en elegant zijn de avenues van het 7e arrondissement. Voor gezelligheid en heerlijk eten breng je een bezoekje aan Rue Cler. Op en om dit marktstraatje zitten geweldige speciaalzaken, van een zalmspecialist tot een van de beste kaaswinkels van Parijs (Cantin). Ook rue Saint-Dominique is een mooi toonbeeld van het goede Parijse leven vlak onder de Eiffeltoren.
Bezienswaardigheden: Eiffeltoren, Invalides, Musée Rodin, de strandtenten aan het water van Les Berges de Seine en ook het Musée d’Orsay is niet ver van deze wijk.
8. Canal Saint-Martin & République
Dé wijk waar elke week wel iets hips en nieuws opent – of het nou bars, restaurants, boetieks of hotels zijn. ‘s Zomers is het kanaal van Saint Martin een populaire picknickplek: daar heeft een Parijzenaar geen gras voor nodig. Op Place de la République is er altijd wel ìets gaande: een dansevenement, demonstratie, skateboardsessie. Bovendien is de wijk zo goed als toeristenvrij en helemaal local.
Bezienswaardigheden: Canal Saint-Martin, hippe winkels, vanaf République ben je snel in de Haut-Marais, bruisende cultureel centrum Le 104, bootje varen op het Bassin de la Villette.
9. Bastille & Faubourg Saint-Antoine
Vanouds een beruchte wijk vanwege het bruisende caféleven. Als je meer van rustig wijndrinken houdt kun je het feeststraatje Rue de la Lappe beter vermijden, maar aan Rue de la Roquette vind je meerdere leuke en betaalbare restaurants (Café des Anges, La Fée Verte) en een fijne variatie aan winkeltjes (Mademoiselle Jeanne, Comptoir du Désert). Sla de Rue de Charonne in voor meer exclusieve jonge merken. Overigens wordt dit deel van Parijs ook wel ‘Veggie Town’ genoemd, omdat hier de laatste jaren veel sapbars, biologische en zefs veel vegan adresjes geopend zijn. Lees ook: hippe vegan adressen in Parijs
Bezienswaardigheden: winkelstraten als Rue de Charonne, de verstopte binnenplaatsen van Faubourg Saint-Antoine (waar vroeger meubelmakers zaten), Atelier des Lumières.
10. Montparnasse
In de jaren 1920 was dit de wijk van Picasso, Hemingway en Man Ray, om er een paar te noemen. Die bruisende jaren weerklinken nog in de oude brasserieën aan de Boulevard du Montparnasse, zoals La Coupole, Le Select en La Rotonde. De straten erachter zitten vooral vol met crêperies: het ernaast gelegen treinstation verbindt Parijs met Bretagne, en de eerste Bretonse generaties bleven in Parijs zo dicht mogelijk bij hun land van herkomst wonen.
Bezienswaardigheden: Fondation Cartier (hedendaagse kunst), begraafplaats van Montparnasse, grenst aan het Quartier Latin (Jardin du Luxembourg, Rue Mouffetard).
1 Saint-Germain-des-Prés, 2 Quartier Latin, 3 Marais, 4 Ile de la Cité & Châtelet-Les Halles, 5 Montmartre & South Pigalle 6 Opéra & Palais Royal, 7 Invalides & Eiffeltoren, 8 Canal Saint-Martin & République, 9 Bastille & Faubourg Saint-Antoine, 10 Montparnasse.
Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de Periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage!
LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
De beste winkelstraten van Parijs
Leuke hotels in Parijs in al deze wijken
17 prachtige onbekende kleine musea in Parijs
10 budgethotels in Parijs
Tekst: Julia Fortuin Beeld: Café Napoleon St Germain, Saint-Sulpice, Jardin du Luxembourg, Berges de Seine, straat Montmartre, Place Dauphine (CC/Nicky.B), Quartier Latin (Pexel/shvets-anna), Place des Vosges (CC/C.Tanti)- straathoek Marais (Pexels/matteus-silva), (Sacré-Coeur Pixabay, Uitzicht Opera (Unsplash), Galerie Vero-Dodat (CC-BY-SA-Carl Campbell), Eiffeltoren/daken (Unsplash), Canal Saint-Martin (CC/Spixey F), Rue Charonne (Carole G.), Le Dome Montparnasse/Depositphotos.com, begraafplaats/cc-by-Sarah-Stierch. Openingsfoto: Pexels-Matteus Sliva (Marais) (Kaart: Clarisse Sivry
– PINTEREST –
Inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!
Geen reacties