1. Gegrilde camembert met honing en tijm
Camembert kun je heel eenvoudig met doosje en al grillen in de oven. Heerlijk met wat honing en kruiden erop, zoals hier met tijm, peterselie en rode peperkorrels! Haal uiteraard eerst de plastic binnenverpakking van de camembert. Maak een kruisje in de bovenkorst en bedek met de honing en kruiden. Omwikkel het doosje zonder deksel eventueel met aluminiumfolie (aan de bovenkant beetje open laten). Zet ruim 15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Serveer met gegrild brood en salade.
2. Warme brie met cranberry’s
Meng 2 soeplepels honing of ahornsiroop met een handje gedroogde cranberry’s en pecannoten. Leg de brie in een ovenschaal, verspreid het mengsel boven op de kaas en verwarm 10-15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Leuk voorgerecht of een warme lunch, want je kunt ook een paar lepels van de gesmolten kaas op een boterham scheppen.
3. Vloeibare mont d’or
Mont d’or of vacherin is al heerlijk gewoon koud, maar de kaas wordt ronduit goddelijk als je hem 25 minuten in de oven zet (200 graden). Ook bij Mont d’or kan dat gewoon in het houten doosje waarin de kaas verkocht wordt. Wel eerst het plastic folie verwijderen en de deksel onderop schuiven. Ook kun je eerst een holletje maken in het midden van de kaas en daar wat witte wijn in gieten. Maar dit hoeft niet eens: eenmaal warm wordt de kaas vanzelf vloeibaar, zodat je hem met een lepel kunt opscheppen. Bijvoorbeeld met verse vijgen en stukjes brood voor de borrel. Of met salade en gekookte aardappels als diner voor twee.
LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
Raclette of kaasfondue: wat is de grootste calorieënbom?
Tartiflette, koudweergerecht uit de Savoie
Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester
Geen reacties