Ma Petite Pâtisserie, proef Parijs aan je eigen keukentafel. Zo heet het nieuw kookboek van Audrey Krief, een jonge Parisiènne die sinds 2014 in Nederland woont. Al tijdens haar studententijd in Parijs ging Audrey op zoek naar de lekkerste éclairs of tartelette à la fraise van de stad. Ze volgende daarna een opleiding aan de École de Boulangerie et de Pâtisserie om ze zelf te leren maken. Voor de liefde kwam ze naar Nederland en 10 jaar geleden startte ze in Amsterdam een eigen patisseriezaak, My Little Patisserie (eerst op de Haarlemmerstraat, nu in de Pijp).
Franse patisserie: moeilijk of niet?
Sindsdien zijn haar eclairs, fruittaartjes, flans en madeleines bekend in Amsterdam. En diezelfde taartjes, waarvan ze de receptuur al die jaren heeft verfijnd, staat nu in dit kookboek. Voordat je denkt – eh oui, dat gaan we even snel doen – weet: Franse pâtisserie maken is niet speciaal makkelijk. Ook in dit kookboek staan flink wat technische recepten, waarvoor je de spuitring moet hanteren, je soms al een dag eerder moet beginnen en waarbij je heel precies moet zijn met de baktemperaturen. Dat gezegd hebbende, in Audrey’s kookboek staan ook aardig wat laagdrempeligere recepten, waarvan je sommige zelfs samen met kinderen kunt maken.
Concreet: welke tongstrelende Franse patisserie staat erin? Het begint met een hoofdstuk met basisrecepten voor zanddeeg, meringue, soezendeeg, briochedeeg en zelfs bladerdeeg. Daarna besteedt Audrey een heel hoofdstuk aan crèmevullingen: zoals vanillecrème, bakkersroom, mousseline en amandelcrème.
Van millefeuille tot eclairs: zelf maken
Het derde hoofdstuk behandelt ontbijt- en brunchrecepten (met crêpes, wafels, wentelteefjes en confituren). Hoofdstuk 4 laat zien hoe je kunt bakken met kinderen (o.a. madeleines, financiers, chouquettes, crumble en Franse kerstkoekjes). En onder het hoofdstuk Patisserie komen de grootste successen uit haar winkel aan bod: zoals vanille- en koffie–eclairs, millefeuille, tartelettes en Paris-Brest.
Voor de feestdagen
De laatste twee hoofdstukken gaan over vriendenbezoek en speciale gelegenheden. Daarin komen onder meer de crème brulée, tarte tatin, tarte tropézienne, kerstkoekjes en galette des rois aan bod.
Alle recepten lezen heel duidelijk en de persoonlijke commentaren van Audrey boezemen veel vertrouwen in… Dus allez, wij gaan een paar van deze recepten zeker proberen voor de feestdagen. Verder is het een heel mooi vormgegeven boek (moderne styling en fotografie, hardcover met linnen rug), dus absoluut een leuk cadeau voor onder de kerstboom.
Ma Petite Pâtisserie. Proef Parijs aan je eigen keukentafel (2024), Audrey Krief, €29,99 (o.a. via Bol.com)
Voorbeeldrecept uit dit kookboek lezen? Bekijk hier Audrey Krief’s recept voor Sablés de Noël (Franse kerstkoekjes), die je kunt maken met kinderen.
Tekst: Nicky Bouwmeester (recensie), Audrey Krief (recept) Beeld: foto’s van het kookboek Ma Petite Pâtisserie, foto recept sablés Danique van Kesteren
Geen reacties