De eerste meevaller: zowel Calais als Berck-sur-Mer zijn prima aan te reizen per trein. De fiets kan – klein gemaakt en ingepakt – mee zonder reservering. Vanuit Nederland of België reis je dan eerst met Eurostar (voorheen: Thalys) naar Parijs en na een overstap ga je per TGV door tot de kust. Ook veel andere kustplaatsen rond de Vélomaritime zijn per trein te bereiken.
Calais, startplaats aan zee
Calais heeft twee gezichten. Net als Rotterdam kreeg deze havenstad tijdens WOII een allesverwoestend bombardement voor haar kiezen. Op veel plekken domineren daardoor naoorlogse woonblokken het beeld. Strakke architectuur, maar als contrast zijn er ook wijken met sierlijke huizen van baksteen. Een van de pronkjuwelen is een halfrond woonblok in art-decostijl, direct aan de haven.
Het park in de citadel van Calais, met het bunkermuseum Musée Mémoire 39-45, is zeker een wandeling waard. Net als het imposante fort van Nieulay uit 1525. Ook heeft het stadhuis van Calais een belfort (beschermd door Unesco!). Deze toren kun je beklimmen, met als beloning een 360 graden uitzicht over de stad en kust. De ellenlange wandelpier reikt, met flink wat verbeelding, bijna tot aan Dover, aan de overkant van Het Kanaal. En helemaal over de top is het strand van Calais. Scheveningen en Bloemendaal vallen erbij in het niet. Ook omdat de commercie en goedkoop vermaak hier de boel nog niet verstieren. Het is hier nog gewoon zoals ‘vroeger’.
Etappe 1: Calais – Audresselles (50 km)
De eerste kilometers vanaf Calais, parallel aan het immense strand, fietsen fantastisch. Na verloop van tijd haakt de route aan op de provincieweg D940. Een mooie D-weg, door het groene en vaak glooiende landschap met af en toe zicht op zee. Je deelt de frisse zeelucht op dit traject met het gemotoriseerd verkeer, maar er is wel een apart fietspad naast de autoweg, dus je rijdt hier veilig.
Omweg voor de Twee Kapen en een XXL-bunker
Nabij Escalles is het absoluut de moeite om even uit de officiële route te breken om de krijtklif Cap Blanc-Nez te bekijken. Niet voor een ‘witte’, maar een extra frisse neus! Pak dan ook het Blockhaus du Cran d’Escalles mee, een bunker die deel maakte van de Atlantik Wall.
Het kustplaatsje Wissant, is onder meer de moeite waard omdat het een mooi wandelpad heeft direct langs zee. Dat behoort bij de GR120, de meerdaagse wandelroute langs de hele Opaalkust. Het pad leidt je in een wandeling van 1,5 uur (7 km) vanaf Wissant naar Cap Gris-Nez. Deze tweede hoge klif van zandsteen, klei en kalk behoort samen met de Blanc-Nez tot de beschermde kuststrook van de Grand Site des Deux-Caps. Bij helder weer heb je vanaf deze Kapen uitzicht tot aan de Engelse krijtkust en je kunt hier regelmatig zeehonden spotten.
Een andere bezienswaardigheid is het Musée du Mur de l’Atlantique (Batterie Todt) bij Audighen. Een indrukwekkende plek, zelfs als je weinig met oorlogshistorie hebt, want deze bunker kan qua volume wedijveren met het Paleis op de Dam! Het is niet te bevatten hoe deze en alle andere verdedigingswerken van de Atlantische Muur in zo’n korte tijd konden verrijzen. Over een afstand van 2500 kilometer van de kust van Noord-Noorwegen tot aan Zuid-Frankrijk… Bouwwerken die misschien wel nooit zullen verdwijnen.
Audresselles, charmant vissersdorp
Mijn eerste etappe eindigt in Audresselles, een uiterst vriendelijk ogend vissersdorp. Het heeft een sfeervol strand en een stukje zee dat je niet kunt negeren: je móet hier gewoon even kopje onder! Wel je slippers of schoenen aanhouden tot de waterrand, want het strand bestaat uit kiezelstenen. In Audresselles logeer en dineer ik in Hotel Restaurant La Plage, een hotel met bescheiden kamers direct aan het strand. Als ik er ben is het restaurant helemaal volgeboekt. Dat heeft vast alles te maken met het feit de 22-jarige Solène Elliot, winnaar van de Escoffier Young Talents-prijs, achter de fornuizen staat. Die avond serveert ze onder andere potimarron en fraîcheur (koude pompoensoep) en rode poon met champignons en zuring.
Etappe 2: Audresselles – Hardelot (32 km)
De tweede etappe rijd ik samen met Alain, een zogenoemde Greeter van Pas-de-Calais, vrijwilligers die toeristen rondleiden. Net als zijn collega’s is Alain te boeken via het lokale VVV, maar hij is de enige die rondleidingen op de fiets geeft. Aanrader, want wat een toffe peer met fijne verhalen! En bovenal: een echte fietsliefhebber. Met hem aan mijn zijde wordt dit stukje meteen nóg mooier en nóg interessanter.
Wimereux: radioberichten en een luchtmachine
We trappen onze fietsen aan en koersen richting de ooit mondaine badplaats Wimereux met haar hoge, vrolijk geschilderde villa’s die verrezen tijdens de Belle Époque. Wimereux is ook de plaats van waaruit Marconi de eerste radioberichten draadloos verzond tussen Engeland en Frankrijk.
Een steen op de boulevard herinnert daaraan. En het stadje eert nóg iemand: Pilâtre de Rozier. Hij ging de geschiedenis in als het eerste slachtoffer van de luchtvaart. Dat zat zo: zijn poging in 1785 om per luchtballon Het Kanaal over te steken mislukte. Op de plek waar deze 28-jarige held met zijn brandende machine neerstortte, staat een gedenksteen omzoomd door rode en witte geraniums. Kortom, genoeg redenen om een rondje te maken door deze badplaats. Sterker nog: zet gerust even je fiets op slot om over de brede wandelboulevard te flaneren. Dat noemen ze hier: ‘se faire la digue‘!
Afstappen in Boulogne-sur-Mer
Next stop is Boulogne-sur-Mer met haar stadsmuren, kasteel en kathedraal. We fietsen langs het belfort uit de 12e eeuw dat alle veldslagen heeft overleefd, en we dalen af in de crypte van de Notre-Dame-basiliek met fresco’s uit de 13e eeuw. Een bijkans spirituele ervaring.
Ook de Zuil van La Grande Armée pakken we mee: aan de rand van Boulogne staat een 53 meter hoge zuil met op de top een bronzen beeld van Napoleon. Op deze plek verzamelde Napoleon zijn schepen en troepen om Het Kanaal over te steken naar Engeland. Maar zo ver kwam het nooit.
Ontmoeting met Napoleon
Met Alain wenteltrap ik mij tot in de nok van het bouwwerk. Ik word bijna duizelig van het weidse uitzicht! Terug op aarde, in een bijgebouw, lezen we alles over de bouw van de zuil. Terwijl we historische helden in Nederland tegenwoordig aan een kritische blik onderwerpen, blijkt Alain zonder voorbehoud vol lof over Nappie. De Franse veldheer heeft immers – tot in Nederland – de rechtspraak gemoderniseerd, de burgerlijk stand geïntroduceerd, en de kilo, de meter en liter ingevoerd.
Kasteel van Hardelot: très anglais!
Geheel in mijn uppie fiets ik daarna verder. Dat betekent zelf opletten en binnen de kortste keren constateer ik dat de bewegwijzering van de Vélomaritime nog wat verbeterd zou kunnen worden. Het aantal bordjes is soms schaars en als je de route hebt hervonden dan is het niet meteen duidelijk of het bordje ‘heen’ of ‘terug’ wijst (geen onderscheid voor de 2 richtingen). Maar met een beetje extra hulp van de iPhone bereik ik Chateau d’Hardelot, een fantasiekasteel ontsproten aan het brein van ene Henry Guy, een 19e-eeuwse officier uit Engeland. De fundamenten zijn uit de 13e eeuw, bovengronds is het echter allemaal eind 19e eeuw. Eenmaal binnen kun je je vergapen aan een enorme verzameling snuisterijen, kleding, schilderijen en meubels. Aanrader!
Etappe 3: Hardelot – Berck-sur-Mer (42 km)
De dag begint met een bezoek aan het Cimetière militaire d’Étaples, een begraafplaats die onlangs op de Werelderfgoedlijst is geplaats, samen met andere Noord-Franse herdenkingsplekken voor WOI. Hier liggen 11.500 militairen – voornamelijk uit het Gemenebest – die sneuvelden tijdens de WOI en WOII. De hoeveelheid zerken is overdonderend en het is aangrijpend te lezen hoe jong de meeste soldaten waren die hun leven lieten op het slagveld. Deze Britse begraafplaats is tot in de puntjes verzorgd: het lijkt alsof het gras hier wel twee keer per dag wordt gemaaid.
Vis eten in Etaples-sur-Mer
In Étaples bezoek ik het Musée Mareis, een klein museum dat aan de visserij gewijd is. Met aquaria bomvol vissen, alles over netten boeten, vissersboten en een nagemaakte brug van een schip die je laat ervaren hoe het is om met code rood op open zee door de golven te beuken. Gepensioneerde vissers verzorgen op verzoek en in de Franse taal een rondleiding.
In de vroegere haven van Étaples is een goed visrestaurant gevestigd: Aux Pêcheurs d’Étaples. Met een ouderwets professionele bediening en veel verschillende visgerechten. De pêcheurs komen alleen al heel lang niet meer uit Étaples zelf: de haven verzandde en zelfs de lokale houten vissersbootjes (flobarts) konden de wal niet meer bereiken. Tegenwoordig vertrekken de kotters vanuit het nabije Boulogne-sur-Mer, de grootste vissershaven van Frankrijk.
Le Touquet-Paris-Plage: chique villa’s en hotels
Na het vrije eenvoudige Étaples volgt het mondaine Le Touquet. En dat is echt even knipperen met je ogen. De kustplaats is een soort mix van Bloemendaal aan Zee en Biarritz. Hier verzamelen zich sinds jaar en dag de echte rijken. De villa’s en hoge huizen zijn veelal opgetrokken aan het begin van de 19e eeuw, en verkeren in optimale conditie. Dus het is prachtig om erlangs te fietsen.
De eindstreep van onze fietstocht ligt in Berck-sur-Mer. Deze badplaats is bekend om het grote internationale vliegerfestival dat hier elk voorjaar plaatsvindt. Niet toevallig, want het riante strand biedt daar alle ruimte voor. Het reikt bij eb bijna tot aan de horizon. En nergens stenen, maar enkel zijdezacht zand dat de vermoeide fietsvoeten weer helemaal fris masseert! In Berck vind je een werkelijk schattig treinstationnetje waar je met fiets en al weer op de TGV kunt springen, terug naar Parijs.
Samenvattend kan ik dit zeggen over La Vélomaritime als fietsroute. De rit voert langs een prachtige kust, met brede stranden en mooie uitzichten onderweg. Jammer dat dit deel van de fietsroute nergens door duinen gaat (beschermd gebied, dus mag niet), maar daar staan een hoop andere bezienswaardigheden tegenover. En soms moet je ook gewoon even durven afwijken van de route voor een extra lusje richting zee. Of juist richting binnenland: ik ving glimpen op van mooi platteland en oude boerderijen, en het vestingstadje Montreuil-sur-Mer (20 km van de kust) schijnt ook prachtig te zijn. Verder kan ik nog melden dat er weinig hoogteverschillen zijn op de route: enkele klimmetjes, maar die zijn ook zonder een e-bike prima te doen!
Leuke adresjes langs de Vélomaritime
Doen in Calais: Street-Art-route
Mocht je in de zomer in Calais zijn is het leuk om – te voet of met de fiets – de Street-Art-route te doen. Er zijn 2 routes: Côté Mer voert langs de zee en de haven, waarbij je 13 kunstwerken aandoet en onderweg ook glimpen opvangt van onder meer de Draak van Calais, de vuurtoren en de oude visserswijk van Calais. De tweede route Côté Dentelle concentreert zich op de wijk rond het Kant- en Modemuseum. Op deze route kom je ook langs het stadhuis met belfort (en het beroemde beeld van Rodin), Parc Saint-Pierre en het Musée Mémoire 39-45 over WOII (lees boven).
Slapen in Calais: B&B Le Cercle de Malines
Een B&B op boutique-niveau in een rustige wijk, centraal in Calais. Het 19e-eeuwse herenhuis heeft 4 kamers en 1 suite. De uitermate vriendelijke gastvrouw, Céline, heeft met zichtbaar plezier de kamers en de ontbijtruimte ingericht, met onder meer art deco-meubels. En dan het ontbijt, dat slaat werkelijk alles! Vanaf €85. Meer info
Eten en slapen in Audresselles: Hotel de La Plage
Een nachtje slapen, een diner of misschien alleen een drankje direct aan het kiezelstrand van het charmante kustdorp Audresselles. Dit adres is het waard om in de remmen te gaan. De staf is vriendelijk en gastvrij en de keuken van hoog niveau. Meer info
Slaaptip Boulogne-sur-Mer: B&B Bucciali
Elegante B&B in het hart van de hoge binnenstad van Boulogne, met uitzicht op de kathedraal. Een familiekamer en 3 2-pers. kamers. Vanaf €101. Meer info
Lunchtip Le Touquet: crêperie Aux Mignardises
In Rue Saint-Jean, de centrale winkelstraat van Le Touquet zit de crêperie en ijswinkel Aux Mignardises de Saint-Jean. Geweldige plek voor een zoete tussenstop. ‘s Zomers is er ook een ijswagen op de boulevard.
De markt van Le Touquet-Paris-Plage
Ga in Le Touquet ook zeker even langs de (half)overdekte markt vlak bij het strand. Die is op zaterdagochtend en in de zomermaanden zelfs dagelijks.
Berck-sur-Mer: Le Succès Berckois
De sfeer van ouderwets Frans vakantieplezier proef je in deze oude snoepwinkel in Berck, waar ze al sinds 1922 guimauves (schuimpjes), berlingots (harde snoepjes)en zelfs reglisse (drop) maken en verkopen. Meer info
Lees voor meer tussenstop-tips onze reportage over de mooiste plekken langs de Opaalkust
Meer informatie
Meer over La Vélomaritime vind je op www.lavelomaritime.nl en de website van Pas-de-Calais biedt veel tips over de omgeving.
Dit is een downloadbare plattegrond (FR/NL) van La Vélomaritime:
En onderstaande downloadbare brochure (FR/NL) beschrijft 9 etappes van La Vélomaritime, in zuid-noordelijke richting, van Le Tréport naar Nieuwpoort in België. Inclusief de trajecten van Berck-sur-Mer naar Calais (vanaf pag. 6).
LEES OOK:
Montreuil-sur-Mer, heerlijk stadjes voor foodies
7x waarom Arras zo’n leuke Noord-Franse stad is
Bezoektips Noord-Frankrijk: Louvre-Lens en omgeving
Vimy, prachtige WOII-gedenkplaats bij Arras
Tekst en beeld reportage: Robert van Weperen Aanvullend beeld: CDT Pas-de-Calais (Yannick Cadart, Fredrik Astier), Unsplash, Depositphotos.com
Geen reacties