Vrienden uit Versailles adviseerden het al een paar keer: ga eens met de kinderen lunchen bij het nieuwe restaurant van Ducasse in het chateau! Dat leek mij financieel gezien net zo’n goed idee als een kinderpartijtje organiseren in het Ritz Hotel of een avondje doorzakken bij Café de Flore. Maar dezelfde vrienden verzekerden ons dat de prijzen best meevielen, dus afgelopen herfst besloten we er een dagje van te maken. Een zonnige zondag reden we van Parijs naar Versailles.

Zonnekoning meets sixties retro
’s Ochtends bezoeken we eerst de tuinen, om de fonteinen te zien tijdens de Grandes Eaux Musicales (geweldig!). Een paar uur later lopen we nieuwsgierig binnen bij het restaurant via een discrete zijingang van het paleis. Een receptioniste in mantelpak en op naaldhakken wuift ons hartelijk een lift in. Boven leidt een ober ons naar een lichte zaal met uitzicht op de binnenplaats. Het interieur van het restaurant is modern, met kroonluchters van tl-lampen en veel goudtinten als knipoog naar de Zonnekoning. Een elegante sfeer die ook weer niet intimiderend chic is. Dat vindt onze zoon van 4 jaar blijkbaar ook, want hij gaat meteen ondersteboven in het kuipstoeltje liggen en hij trekt het linnen servet over zijn hoofd.
Koninklijk kindermenu
We bestellen ceviche en geroosterde heek met zeewier, een halve fles chardonnay uit de Bourgogne en voor de kinderen het menu enfant. Allemaal even lekker. Vooral de prijskwaliteit-verhouding van het kindermenu blijkt indrukwekkend. Onze zoon krijgt precies hetzelfde visgerecht als zijn vader (in een iets kleinere portie, maar dus ook voor de helft van de prijs) en heerlijk sorbetijs toe. En onze dochter trok een wenkbrauw hoog op bij het eerste hapje van haar stuk AOC Charolais-rundvlees. Inderdaad, even wat anders dan de gebruikelijke kipnuggets in kindermenu’s!
Kleurrijk publiek
Rond ons zaten elegante zakenmannen (aan de champagne), rijk uitziende Amerikaanse stellen (cola bij de boeuf), oudere koppels en nette gezinnen uit Versailles (met kinderen die wél hun hoofd boven tafel hielden). Direct naast ons lunchte een Aziatische toerist in zijn eentje. Hij hing languit op tafel en keek naar een film op zijn telefoon, terwijl hij de befaamde truffel-macaroni van Ducasse naar binnen lepelde en wegspoelde met een glas jus d’orange.
Marie-Antoinette-momentje
Veel te zien dus, terwijl we bij Ore aan de dis zijn. Maar het leukste is dat ik me daar aan dat gouden tafeltje een halve Marie-Antoinette zit te voelen, met dat uitzicht op het chateau en de rijen wachtende mensen onder ons. Een exclusief gevoel dat versterkt wordt als de receptioniste ons daarna via een speciale ingang het paleis binnenloodst en we dus voor al die mensen naar binnen mogen!
NASCHRIFT 2025 Helaas zijn de prijzen van ORE gestegen sinds ons bezoek, de nadruk ligt nu op een tweegangenmenu van €48. Het kindermenu is in verhouding wel nog steeds heel schappelijk: €15.
Restaurant Ore van Alain Ducasse in Château de Versailles, reserveren aan te raden (online of via +33 (0)1 30841296). Meer informatie: www.ducasse-chateauversailles.com
PLUS+
– In de kast tegenover de bar staan reproducties van 18e-eeuwse serviezen uit Versailles, die gebruikt worden voor de hightea. Porceleinmaker Bernardaud maakte die speciaal voor dit restaurant: mooi, ga vooral even kijken!
– Gasten van Ore mogen – als ze kaarten hebben voor het paleis – de skip-the-line-ingang (‘l’Accès direct au château’) nemen vanuit de ontvangsthal van het restaurant. NASCHRIFT: vraag bij de reservering wel even goed na of dit nog steeds zo is.
Meer handige tips voor een bezoek aan Versailles
Minder uitgeven maar toch warm eten voor of na een bezoek aan Versailles? Sinds 2023 is er een nieuw restaurantje geopend direct naast het paleis, in de traditie van de ‘Bouillons’ van Parijs, eenvoudige en goedkope eetgelegenheden. In deze gloednieuwe Bouillon Versailles vind je voorgerechtjes vanaf €4,50 en hoofdgerechten vanaf €14 (kip met puree, steak-tartare, boeuf bourguignon).
LEES OOK:
Insidertips voor een bezoek aan Versailles
Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester Beeld interieur restaurant Ducasse: CC/Pierre Monetta / Dominique Perrault Architecture /Adagp – Gaëlle Lauriot-Prévost Design Beeld tuinen: Charolais-rundvlees Uitzicht op chateau: CC/Pierre Monetta.
Restaurant Ore
Place d'Armes, Pavillon Dufour
78000 Versailles
Geen reacties