Hou je vast, dit is geen kort recept en je moet het in 4 stappen uitvoeren. Maar mede dankzij de vochtige-theedoek-tip van Carole gaat het rollen van dit boomstammetje heel makkelijk. En het ziet er geweldig uit toch?
Recept Bûche de Noël met cranberry’s
Werkplanning:
1 dag van tevoren: cake en fruitgelei maken
Dag zelf (’s ochtends): de mascarpone-crème, nougatine en decoratie-cranberry’s bereiden
Dag zelf (begin van de middag): kerststam in elkaar zetten
‘s Avonds: afwerking vlak voor het opdienen
Ingrediënten en bereiding cake:
100 g bloem
100 g kristalsuiker
4 eieren
35 g zachte boter
1 snufje zout
4 g bakpoeder
Nodig: bakpapier en anti-aanbakplaat of -vorm
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Zet een grote lage vierkante siliconenvorm of een bakplaat met antiaanbaklaag op een ovenrooster maar plaats dit nog niet in de oven. Je kunt ook een gewone ovenplaat bedekken met bakpapier, maar dat blijft niet altijd mooi glad liggen (gebruik 2 of 3 lagen papier).
– Klop met een garde boter, suiker, 2 hele eieren en 2 eidooiers doorelkaar.
– Voeg het bakpoeder en de bloem toe en roer goed door.
– Klop de overgebleven eiwitten en een snufje zout met een mixer op tot ze stijf zijn. Voeg ook deze voorzichtig toe aan het mengsel.
– Verdeel het deeg gelijkmatig over de antiaanbakplaat en vorm een rechthoek. Let op dat het deeg niet ‘wegloopt’, maar als het goed is, is het behoorlijk stevig.
– Zet 8 tot 10 minuten in het midden van de oven. Het deeg moet lichtbruin en sponsachtig zijn. Let op dat het helemaal gaar is, maar het mag ook weer niet te droog en hard worden.
– Neem een schone, vochtig gemaakte theedoek. Leg die op een schoon werkblad en leg daar een vel bakpapier bovenop. Bestrooi het papier met een beetje kristalsuiker.
– Haal de cake uit de oven en keer de siliconenvorm om boven het bakpapier. Of, als je een anti-aanbakplaat hebt genomen: leg het papier en de theedoek op de cake en draag de plaat daarna om.
– Rol de cake op samen met de theedoek (in de smalle richting), zie ook deze filmpjes: youtu.be/5YzBxni0ntw of youtu.be/townnfucrcI (met Canadees accent : -) )
– Laat minimaal 2 uur tot 1 nacht/dag in de koelkast staan.
Ingrediënten en bereiding fruitgelei:
2,5 vellen gelatine
15 ml (1 eetlepel) water
110 g verse of diepgevroren biologische cranberry’s
190 diepgevroren biologische frambozen
160 g suiker
15 ml (1 eetlepel) citroensap
– Leg de gelatinevellen in een schaal, giet het water erover en laat ze 5 minuten opzwellen.
– Breng cranberry’s, suiker en citroensap in een pan aan de kook en roer regelmatig. Laat 5 minuten pruttelen of tot het mengsel dikker wordt en de cranberry’s barsten.
– Voeg de frambozen toe en breng opnieuw aan de kook. Blijf gedurende 2 minuten koken, terwijl je roert. Voeg de gelatine toe en meng goed.
– Giet in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet het fruitmengsel in de koelkast. Het mengsel moet compact worden maar ook soepel blijven, zoals goede jam.
– Bij bevroren fruit kan het mengsel lang vrij vloeibaar lijken, maar in de koelkast stolt het uiteindelijk door de gelatine.
Ingrediënten en bereiding van pistache-nougatine
30 ml (2 eetlepels) water
30 ml (2 eetlepels) vloeibare honing
30 ml (2 eetlepels) suiker
50 g ongezouten pistachenoten, geroosterd
– Breng in een pan water, honing en suiker aan de kook. Kook zonder te roeren tot de karamel een amberkleur heeft.
– Voeg de pistachenoten toe en meng goed. Giet het mengsel daarna meteen op een velletje bakpapier of een siliconenmat. Spreid snel uiteen met een spatel en laat helemaal afkoelen.
– Hak de noten daarna op een werkblad of houten plank in grove stukjes met een groot koksmes of leg het tussen twee velletjes bakpapier en rol eroverheen met een deegroller.
Ingrediënten en bereiding mascarpone-crème
400 ml slagroom
250 g mascarpone
80 g suiker
55 g witte chocolade, gesmolten
– Klop in een kom slagroom, mascarpone en suiker met een elektrische mixer totdat zich zachte pieken vormen.
– Voeg de gesmolten (maar niet hete!) chocolade erbij en klop door tot er stijve pieken zijn. Zet daarna in de koelkast.
‘Bevroren’ cranberry’s als versiering
1,5 glas verse biologische cranberry’s
1 glas (20 cl) water
1 glas kristalsuiker
– Doe water en suiker in een braadpan en gooi de cranberry’s erbij.
– Breng aan de kook en stop snel met koken net voordat cranberry’s beginnen te barsten.
– Dek af met een deksel en laat staan (bij voorkeur 1 tot 2 uur)
– Giet de cranberry’s af en laat ze uitlekken.
– Rol ze door wat suiker en zet in de koelkast.
De kerststam in elkaar zetten
– Rol de cake uit en verwijder het bakpapier en de theedoek.
– Smeer een laag mascarpone-crème (2/3) en vervolgens de fruitgelei over de cake.
– Bestrooi met de helft van de nougatine.
– Rol de cake op en druk goed aan. Doe er huishoudfolie omheen en druk eventueel nog aan met wat aluminiumfolie eromheen. Leg minstens 2 uur in de koelkast.
Voor het opdienen
– Haal het boomstammetje uit de koelkast. Verwijder huishoud- en alufolie.
– Leg de rol op een schaal en snijd de twee uiteinden recht af.
– Smeer de rest van de mascarpone-crème op de buitenkant met behulp van een spatel.
– Strooi de rest van de nougatine erover en plaats de gesuikerde cranberry’s.
– Versier het gerecht met een takje verse rozemarijn.
LEES OOK:
7 DO’s en DON’Ts met champagne
5 klassieke Franse desserts door de feestdagen
Het perfecte kaasplankje
De mooiste bûches de Noël
Tekst en beeld: Carole Goelitz
Geen reacties