Voordat ik in Nederland kwam wonen wist ik niet eens dat er peren waren die je alleen gekookt kunt eten. Stoofpeertjes, Nederlanders zijn er dol op! Ze groeien bij mij in de straat (ik bevestig: oneetbaar rauw) en elke winter bereid ik ze. Zo gezellig, tijdens het koken kom je al in de stemming van glühwein, Kerst en wintersport. Hier een recept waar ook kinderen van smullen, want de alcohol verdampt. Overigens denk ik dat je dit nagerecht ook prima kunt maken met normale harde peren (verkort de kooktijd!) en het moet ook heerlijk zijn met kweepeer.
Recept voor crumble met stoofperen
Ingrediënten voor de peren
10 middelgrote stoofpeertjes
½ fles rode wijn
100 g bruine suiker
4 kruidnagels
4 steranijsjes
4 gekneusde kardemonpeulen (niet verplicht maar ik hou van de frisse smaak)
1 vanillestokje of 1 theelepel natuurlijk vanillearoma
1 kaneelstokje
Ingrediënten voor de crumble
150 g zachte boter of half zout, koud en in kleine stukjes
150 g glutenvrije of normale bloem
150 g suiker
crème fraîche of vanille-ijs om erbij te serveren
Bereiding peren
– Schil de peren met een dunschiller.
– Zet de peren in een grote pan met het steeltje naar boven.
– Verdeel de suiker over de peren.
– Overgiet met wijn en leng aan met water totdat de peren onder staan.
– Voeg de kruiden toe.
– Kook 2 tot 3 uur op een zeer laag vuur. Verschuif de peren af en toe een beetje in de pan, zodat ze regelmatig kleuren. Check of ze gaar zijn. De peren moeten zacht zijn maar ook weer geen moes worden!
– Haal de peren uit het vocht. Snijd ze doormidden, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes van 1 tot 1,5 cm breed.
Bereiding crumble
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng in een kom bloem, suiker en de stukjes boter.
– Kneed tot een crumble (kleine stukjes, niet alleen kruimels!).
– Zet de crumble 15 minuten in de koelkast.
– Leg de peren in een ovenschaal (ongeveer 20×25 cm).
– Strooi de crumble erover.
– Zet de schaal 35 minuten in de oven.
– Laat afkoelen.
– Serveer in kleine kommen of op bordjes met een lepel crème fraîche of wat vanille-ijs ernaast.
LEES OOK:
5 Franse desserts voor de feestdagen
Het perfecte kaasplankje
Écht Franse warme chocolademelk, zo maak je die
Tekst & beeld : Carole Goelitz
Geen reacties