Pastinaak met een vleugje pastis
Weer in de mode in Nederland en nooit helemaal vergeten in Frankrijk: de pastinaak of panais (uitspraak: ‘paa-nèe’). Deze witte peen ziet er zo lekker stevig, winters en typisch Noord-Europees uit, maar nee: deze oude groente komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. De Grieken en Romeinen kenden pastinaak al. Wat zij er mee deden weet ik niet, maar ik maak graag er graag soep of stoofschotels mee. Pastinaak is een heerlijk zoete groente met een wat anijsachtige smaak, die goed samengaat met venkelzaadjes en kastanjechampignons. Proef maar in dit recept. En je kunt die smaak zelfs benadrukken door een scheutje pastis toe te voegen!
Vega-stoof met pastinaak, walnoten, champignons, mosterd en venkelzaad
voor 4 personen
Ingrediënten
700 gr pastinaak
250 gr kastanjechampignons (gehalveerd)
500 ml groentebouillon
1 ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels venkelzaad
3 takjes tijm
1 eetlepel grove mosterd
125 ml crème fraîche
50 gr walnoten (grof gehakt)
peper & zout
optioneel: klein scheutje pastis
Bereiding
De ui en knoflook fijnsnijden en samen met het venkelzaad kort (ongeveer 1 minuut) in olijfolie bakken. Gebruik een braadpaan (dikke bodem) en blijf goed roeren. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt, dat geeft een bittere smaak.
Schep de gehalveerde champignons erdoor en bak 2 min mee.
Schil intussen de pastinaak met een dunschiller en snijd ze in stukken van zo’n 3 cm. Bak ze mee.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Voeg de tijm toe en laat het geheel op een lage stand in ongeveer 12 minuten beetgaar stoven.
Roer de mosterd door de crème fraîche en voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan het stoofpotje. Laat het even inkoken op nog steeds een lage stand.
Breng op smaak met wat peper en zout. Je kunt eventueel nog een paar druppeltjes pastis toevoegen om de anijssmaak van de pastinaak nog meer te benadrukken.
Strooi als laatste de stukjes walnoot over de stoofschotel.
Leuk om te serveren in een mooie rustieke schaal. Of verdeel de stoof over 4 kleinere schaaltjes. Ik geef er graag aardappelpuree bij.
Dit gerecht kun je eventueel al eerder voorbereiden en op het laatste moment opwarmen, zo trekken de smaken er ook nog eens goed in. Voordeel: het geurt de hele dag al heerlijk in je keuken!
Bon appétit🌻🌻🌻
LEES OOK:
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Recept en beeld: Julia La Marchande
Geen reacties