Nu de hitte volop aanwezig is, zowel in Frankrijk als in Nederland, houden wij van makkelijke recepten die snel te maken zijn en toch superlekker en gezond. Josee liet zich inspireren door rijpe zomergroente en maakte een Franse ovenschotel.
Of je nu in Frankrijk op vakantie bent of thuis in Nederland de zomer viert, dit recept kent geen grenzen! En het nodigt ook uit tot eindeloze variaties met de groente die je gescoord hebt op de markt of die je al in huis hebt. Hier onze Franse traybake.
Ingrediënten (4 pers)
– 1 courgette
– 1 venkelknol
– kleine of krielaardappeltjes
– 250 gr kerstomaatjes
– 1 peen of 4 wortels
– 1 aubergine
– merguez-worstjes (2 p.p,)
– 1 ui
– 4 teentjes knoflook
– paar takjes tijm (of 1 eetlepel Provençaalse kruiden)
– ca. 6 eetlepels olijfolie
– peper en zout
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de ovenbakplaat met bakpapier.
– Snijd de courgette in delen van zo’n 5 cm en reduceer die delen vervolgens in kwarten.
– Snijd de aubergine in plakken.
– Snijd de venkelknol in tweeën en snijd vervolgens de helften in ringen.
– Halveer de aardappelkrieltjes.
– Snijd de peen in plakjes of halveer de worstel
– Halveer de ui en vervolgens in partjes van 2 of 4 (al naar gelang grootte)
-Leg alles uit over de bakplaat, voeg ongepelde teentjes knoflook aan toe. Bestrooi met verse peper en zout. Leg de merguez verspreid tussen de groenten, besprenkel het geheel royaal met olijfolie en leg de verse takjes tijm erover. Bak in ca. 25 minuten gaar en voeg de laatste 10 minuten de kerstomaatjes toe.
-Haal uit de oven en serveer direct. Als je wilt kun je alvast de knoflookteentjes van het velletje ontdoen, maar dat kan de eter ook makkelijk zelf doen met vork en mes.
Glaasje rosé of gekoelde rode wijn erbij en la vie est belle!
LEES OOK:
Snelle vakantierecepten, vers van de markt!
Tomates farcies en geen gezeur
Tian, Provençaalse groentetaart
Tekst & beeld : Josee Schouten
Geen reacties