1. Et Claire
Sinds 2022 op de Beethovenstraat: viennoiserie-winkel Et Claire. Eigenaresse Pascalle Veen leerde het vak op de Ecole Ducasse in Frankrijk en bakt nu in Amsterdam-Zuid de lekkerste croissants, taartjes en brioches. In veel soorten en verrassende smaken. Ook bijzonder: haar variaties of de ‘cruffin‘: een croissant-muffin met zoete of hartige vulling.
2. Bistrot Neuf
Deze bistro in de Haarlemmerstraat met een (Bib Gourmand van Michelin!) serveert mooie klassiekers zoals coq au vin, boeuf bourguignon, uitstekende charcuterie en originele kaasplankjes. En zoals het hoort in Frankrijk: ook geopend voor de lunch!
3. Chabrol Wines
Een deur verder beheert de eigenaar van Bistro Neuf ook een bekende wijnwinkel: Chabrol Wines. Rex Neve studeerde oenologie in Bordeaux en was eind jaren tachtig een van de eerste wijnmeesters in Nederland. Sinds 1991 is zijn winkel een begrip in Amsterdam en je kunt er ook wijncursussen volgen.
4. L’Atelier du Champagne
Vlak bij de Dam serveert deze prachtig strakke winkel bijna 200 verschillende champagnes voor iedereen die wat eleganters zoekt dan Prosecco! Van Dom Pérignon tot Jacques Picard: hier vind je het echte werk van bekende en onbekende wijnmakers uit de Champagne.
5. Le Temps retrouvé
Hoe sjiek: een Franse boekwinkel op de Keizersgracht. Een Proust-liefhebber (vandaar de winkelnaam) verkoopt hier het beste van de laatste literaire Rentrée, pockets van Franse klassiekers en leuke Franse kinderboeken. De winkeleigenaar is overigens ook de drijvende kracht achter Tapis Rouge, het festival met Franse films, dat sinds 2019 plaatsvindt in onder meer Amsterdam.
6. Fromagerie Abraham Kef & proeflokaal
Kef blijft een van de allerbeste kaaswinkels van Nederland voor Franse kazen, alleen al omdat eigenaresse Marike van der Werff samenwerkt met een steengoeie affineur uit Noord-Frankrijk. Inmiddels zijn er 3 filialen, waaronder het bekendste en oudste op de Marnixstraat. De andere winkels zijn in Oost in de Czaar Peterstraat en in Noord aan het Van der Pekplein (met proeflokaal!).
7. Patisserie Tout
Venkel-appel, chocolade-lavendel, munt-olijfolie, gin-tonic: elk jaar creëert patissier Job van Berkel weer verrassende nieuwe smaken voor zijn macarons die intussen bekend zijn tot ver buiten de de Rivierenbuurt!
8. Le Petit Deli
In 2017 opende deze charmante kleine traiteur en delicatessenwinkel in de Jordaan. Lotte en Kaj verkopen er vooral zelfgemaakte patisserie (taartjes die eruitzien alsof ze voor Marie-Antoinette gemaakt zijn), en er zijn ook hartige lekkernijen, bubbels en Franse wijnen. Met enkele kleine tafels binnen en ook buiten.
9. Le fournil de Sébastien
Dit adres behoeft bijna geen introductie meer want deze Franse boulangerie is al jaren een mega-succes in Amsterdam-Zuid. Eigenaar Sébastien was eerder bakker in de Vendée maar zijn Nederlandse vrouw haalde hem over hun geluk in Amsterdam te beproeven. Da’s mazzel voor ons!
10. Crêperie Cocotte
Doodleuk échte kouign-amann, riz au lait of tarte tatin met crème fraîche eten midden in een prachtig grachtenpandje in de Jordaan. Dat kan bij de jonge Bretonse crêperie Cocotte. Goed gedaan hoor!
www.facebook.com/cocotte.hexagone
11. Restaurant Arles
Dit Franse restaurantje in de Pijp volgt de codes van de bistronomie. Dat wil zeggen: een ongedwongen sfeer maar een hoogwaardige en creatieve keuken. De signatuur is daarbij duidelijk Zuid-Frans, want de 3 chefs komen uit de stad waarnaar het restaurant vernoemd is.
12. Bistrot des Alpes: kaasfondue uit de Savoie
Kaasfondue, tartiflette en raclette zoals ze in de Franse Alpen smaken in hartje Amsterdam! Bij Bistrot des Alpes in de Utrechtsestraat zit je er warm bij en kun je zelfs een eitjeslift pakken. Lees Carole en Josee’s ervaring in deze bistro. Dat de eigenaren ook kaas hebben gegeten van le verfijnde Franse gastronomie laten ze zien in hun nieuwe restaurant Mont Blanc in de Pijp. Josee ging proeven, lees nummer 22!
13. Mes Souvenirs de France
Een marktkraam in een oude Citroën-bus! Astrid (NL) en Bruno (FR) verleiden bezoekers van de zaterdagmarkten op IJburg en het Stadionplein met droge worsten, rauwmelkse kazen en de beroemde Bordier-boter uit Bretagne. Op een klein terras kun je ter plekke genieten van gebakken saucisse à l’ail, spareribs, poitrine fumée en pâtés met vers Frans brood.
www.souvenirs-de-france.com (donderdag: Zuidas Amsterdam, vrijdag: Amstelveen, zaterdag: Stadionplein en IJburg Amsterdam)
14. Patisserie Petit Gâteau
Meike Schaling woonde lange tijd in Parijs en leerde daar het vak van patissier. Ze heeft inmiddels twee eigen Petit Gâteau-winkels in Amsterdam: in de Haarlemmerstraat en de Foodhallen. Daar bakt ze – voor het oog van haar klanten – onder andere éclairs, madeleines, tartelettes en ‘miniminis’ (petits-fours). Bijzonder lekker allemaal!
15. Rijsel Rotisserie
Naar het voorbeeld van de typisch Noord-Franse rotisserie serveert dit restaurant in een vroeger schoolgebouw piepkuiken van het spit en andere goddelijke grill-gerechten. Geweldige wijnkaart ook. Al jaren een hit, dus zeker reserveren.
16. Gebr. Niemeyer
Deze Franse bakkerij en lunchroom op de Nieuwendijk (vlak bij het Centraal Station) is ook een grote aanrader. Issa Niemeyer leerde het vak in Parijs én bij Rotterdamse broodkenner Menno ’t Hoen. Zit wel goed dus met de batard, boules, fougasse en notenbroden die je hier kunt halen of ter plekke opeten. Net als met de pains aux raisins, sablés en goddelijke croissants…
17. My little patisserie
Aan Franse zoetigheden geen gebrek in Amsterdam: hier nog een fijn adresje voor liefhebbers van patisserie! Parisienne Audrey voorziet de Pijp van perfecte chouquettes, madeleines, gevulde soezen en meer. Plaatjes van taartjes!
18. Alain Bernard: Franse slager
Franse expats in Amsterdam fietsen om voor slager Alain Bernard op de Albert Cuyp. Zijn vlees is op Franse wijze gesneden en gerijpt, en ook de worsten (met venkelzaad!) en rillettes zijn ambachtelijke hoogstandjes. Lees hier een (Franstalig) interview met hem op de blog CanalDutch.
Alain Bernard, Albert Cuypstraat 133, Amsterdam
19. Bouchon du Centre
Ook al jarenlang een vaste Franse waarde in Amsterdam: Bouchon du Centre, het huiskamerrestaurantje van Hanneke Schouten, gelegen vlakbij de Utrechtsestraat. De gerechten, sfeer en naam verwijzen naar de traditionele bouchons in Lyon, restaurantjes waar de arbeiders uit de zijdefabrieken een eenvoudige maar voedzame maaltijd konden krijgen. Haar signature-dishes zijn de zelfgemaakte paté, escargots, boudin noir aux pommes of quenelles de brochet (ofwel de ‘snoeksoufflé’ zoals Hanneke ze zelf noemt).Kon je er vroeger lunchen en dineren, tegenwoordig is het restaurant alleen nog geopend voor de lunch. En – ook niet onbelangrijk om te vermelden in deze digitale tijd – je kunt alleen cash betalen.
www.bouchonducentreamsterdam.com
20. Theewinkel Betjeman & Barton
Theekopers Betjeman & Barton zijn sinds voorjaar 2022 neergestreken in de Jan Evertsenstraat. Het is de derde eigen winkel in Nederland van het bekende Franse kwaliteitstheemerk, dat al twee vestigingen in De Haag heeft. Met een aanbod van meer dan 100 soorten thee, delicatessen en serviezen is de winkel culinaire beleving!
21. Auberge
Dit restaurant op de Albert Cuypstraat – eerder bekend als Auberge Jean & Marie – serveert al jaren uitstekende bistro- en brasserieklassiekers met een eigentijds accent. Wij aten er in november 2023 bijvoorbeeld maquereau avec salicorne (makreelfilet met zeekraal), bisque de crevettes hollandaises avec moules, coques et couteaux (Bisque van Hollandse garnalen, mosselen, kokkels en scheermes) en als dessert Charlotte Auberge (charlotte met verse frambozen), wát een genot! De bediening met oprechte aandacht, maakt het nog steeds tot een topadres.
22. Restaurant Mont Blanc
In de Govert Flinckstraat (schuin tegenover restaurant Arles op nr. 11 in dit lijstje) pronkt sinds 2021 het gastronomische restaurant Mont Blanc. De naam doet volledig eer aan het interieur (moderne chaletstijl) en de kaart: een 4- of 5-gangendiner, bereid met topproducten uit de Savoie. Begin met een aperitief bij de open haard. Daarna met de fantasierijke amuses en laat je vervolgens verrassen met stuk voor stuk fantastische gerechten. De presentatie is origineel en elk gerecht een smaaksensatie. Aanrader voor een avondje Franse fine dining!
LEES OOK:
De 8 leukste Franse adressen in Den Haag
Franse patisserie, test je kennis
Fleur de sel, waarom je dat wilt hebben
Ti Bisou, Franse creperie & epicerie in Haarlem
Beeld: CC/Bistrot Neuf & Carole Goelitz, CC/Chabrol Wines, CC/Petit gâteau, Le Petit Deli CC/Carly , CC/Atelier du Champagne, FB Le Temps Retrouvé & CC/Nicky Bouwmeester, FB Cocotte by Hexagone, CC/Arles, Gebr. Niemeijer CC/Ro Achterberg, Fournil de Sébastien Flickr CC/Dutchgrub,, FB Abraham Kef, Bistro des Alpes CC/Josee Schouten, CC/Rijsel, Souvenirs de France CC/Corina Bouweriks, Alain Bernard slager CC/Clémence Lafont- CanalDutch, Tout Patisserie CC/Nieuwe Beeldenmakers, CC/My Little Patisserie, CC/Marius. Danielle van Poppel/Auberge Jean & Marie Josee Schouten/Mont Blanc Foto linksboven: Le Petit Deli CC/Carly Wollaert, CC/Bouchon du Centre, CCBetjeman & Barton BEELD LINKSBOVEN: Le Petit Deli
Ton Amende -
Restaurant bistro en winkel Jean & Marie in Amsterdam is failliet. Die kan je dus overal verwijderen. Onder andere in de 20 leukste in Amsterdam.
Wij hadden gereserveerd en een aanbetaling gedaan en toen failliet en aanbetaling kwijt.
Helaas.
Vriendelijke groet,
Ton Amende.
Josee -
wij hebben begrepen dat ze heropenen op 1 maart.. zoals we ook in het betreffende artikel hebben aangegeven..