Iedere chocoladeliefhebber die in Parijs eens een klassieke chocolat chaud heeft geproefd is daarbij vast bijna van z’n (bistro)stoel gevallen. Drinken wij in Nederland chocolademélk (met nadruk op het woordje melk), in Frankrijk lijkt het wel gesmolten chocolade, zo dik en fluwelig! Machtig ook, dat is waar. Het is een halve maaltijd. Maar ook pure verwennerij en op ijskoude dagen het is het enige alcoholvrije drankje waar je langdurig van opwarmt!
Met water of melk?
In oude Franse kookboeken kom je twee varianten tegen: eentje met water – chocolat chaud à l’eau – en eentje met melk. De eerste variant bestaat uit stukjes gesmolten chocolade aangelengd met heet water. Hierbij proef je chocolade natuurlijk in puurste vorm: bitter en donker. Zachter van smaak – en gek genoeg ook lichter verteerbaar, lijkt het – is deze variant met melk. Ook hier vormen blokjes gesmolten chocolade de basis en niet cacaopoeder.
Chocolat chaud – voor 2 personen
4 dl volle melk
100 gr pure chocolade in blokjes gebroken of in stukjes gehakt
Evt. snufje kaneel
1. Verwarm de melk in een pannetje.
2. Leg de blokjes erin en laat heel langzaam smelten terwijl je continu blijft roeren met een garde, totdat het geheel goed heet is.
3. Laat heel even staan. Roer daarna opnieuw door (en haal evt. eerst het melkvelletje eraf als dat zich gevormd heeft) en klaar!
Liefhebbers kunnen er eventueel nog een heel klein beetje kaneel doorheen roeren. En voor wie van zoet-zout combi’s houdt: op het laatste moment een klein snufje fleur de sel op de chocolademelk strooien geeft ook een bijzondere smaak.
Chocolademelk-adressen in Parijs
Chocolademelk proeven in Parijs? Kijk uit naar de toevoeging ‘à l’ancienne‘, die betekent dat er echte chocolade gebruikt is.
Angelina
De beroemdste chocolademelk van Parijs wordt geserveerd bij de salon de thé Angelina in Rue de Rivoli. De drank heet daar l’Africain en hij zo dik dat de chocolade bijna niet van de lepel druipt… De theesalon is al sinds de Belle Epoque geopend en trekt tegenwoordig helaas wel veel toeristen. 226, rue de Rivoli, Parijs, 2e arr.
Café Pavane
Dit stijlvolle café naast Jardin du Luxembourg serveert chocolat chaud volgens het recept van Jean Paul Hévin, een bekende chocolatier in Parijs. Zijn variant is iets minder machtig dan de meeste andere traditionele chocolademelk in de stad. Dus als het erg koud is, dan kun je er zelf voor kiezen ‘m te bestellen mét slagroom (‘viennois‘)! 22, rue Vaugirard, Parijs, 6e arron.
Voir cette publication sur Instagram
Le Chocolat Alain Ducasse – Manufacture Paris
Sterrenchef Alain Ducasse specialiseert zich sinds enkele jaren (ook) in luxe chocolade, gemaakt van exclusieve soorten cacaobonen. In zijn chocoladewinkel in de buurt van Place de la Bastille kun je te midden van de repen ook een warme chocolademelk drinken. 40, rue de la Roquette, Parijs, 11e arron.
PLAQ Chocolat
Een jonge ambachtelijk chocoladewinkel niet ver van het Louvre die steeds bekender wordt. De cacao wordt ter plaatse gebrand en dat ruik je! De gewone chocolade is al bijzonder lekker, de warme chocolade is dat ook. 4 rue du Nil, Parijs, 2e arron.
Salon de Thé Véro-Dodat
Theesalon op een prachtige locatie in Galerie Véro-Dodat, een van de 19e-eeuwse winkelpassage van Parijs. Sfeervol adres dus voor een taartje rond theetijd en de warme chocolademelk hier is al meermaals getipt als een van de betere van Parijs. 19 Galerie Véro-Dodat, Parijs, 2e arron.
Le Petit Café in Le Bon Marché
In de Grande Epicerie, het culinaire deel van warenhuis Le Bon Marché, vind je diverse bars en restaurants. Op de begane grond, naast de patisserie en tussen de schappen gevuld met delicatessen zit een kofiebar waar ze een heerlijke chocolademelk schenken. Dik, fluwelig en bitter. 38, rue de Sèvres, Parijs, 7e arron.
PS. In Parijs begint de prijs voor een chocolat chaud à l’ancienne bij €6, maar het is dan ook een hele ‘maaltijd’!
Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester
Geen reacties