Vanaf december tot eind januari verkopen vrijwel alle Franse bakkers galettes des Rois. Deze taart wordt traditioneel gegeten op 6 januari*, tijdens Épiphanie ofwel Driekoningen. Volgens de Bijbel is dat de dag waarop de drie Wijzen hun cadeaus brachten aan Jezus. Maar tot ver in januari kun je in Frankrijk uitgenodigd worden voor een galette, vaak geserveerd met een glas cider of champagne om het nieuwe jaar te vieren. Bonne année!
Frangipane of briochée?
In Frankrijk bestaat de galette in twee hoofdvarianten en de meeste Fransen zijn heel stellig in welke zijn of haar voorkeur heeft. Je hebt enerzijds de galette à la frangipane, van bladerdeeg met amandelvulling. En anderzijds de galette briochée, van zoet brood met gekonfijte vruchten.
De frangipane-galette vind je vooral in de noordelijke helft van Frankrijk. Terwijl de brioche-versie zeer geliefd is in het Zuiden. Zo noemen ze het in Zuidwest-Frankrijk een brioche bordelaise (brioche uit Bordeaux) en in de Provence een galette des rois provençale.
Ook bestaan er tegenwoordig ook tal van varianten op de frangipane-galette, zoals bladerdeeg-galettes met appel- of chocoladevulling (onder meer te koop bij de diepvriessupermarkt Picard).
Pas op voor je tanden
In alle soorten galettes zit in principe een fève (boon) van porselein. Grappig genoeg staat dat zelden groot op de verpakking en ook de bakker zal je daar speciaal (zelfs al ben je buitenlander) op wijzen. Kennelijk gaan Fransen ervan uit dat iedereen deze traditie wel kent en dat er weinig tanden gevaar lopen! De fèves kunnen alle mogelijke vormen hebben en zijn voor veel Fransen een geliefd verzamelstuk. Vroeger was het vaak een echte boon (of een muntstuk), vandaar de naam.
Kennelijk gaan Fransen ervan uit dat iedereen deze traditie wel kent en dat er weinig tanden gevaar lopen!
Verzamelwoede
Er bestaan fervente verzamelaars van fèves en bakkers doen elk jaar weer hun best om de mooiste series aan te bieden. Een enkele bakker verstopt ook een gouden bedeltje in één van de vele galettes die hij of zij produceert, in de hoop de verkoop een flinke boost te geven. Het is dan ook een van de belangrijkste verkoopmomenten voor bakkers: elk jaar kopen de Fransen 33 miljoen galettes! De prijzen variëren van €7 in de supermarkt tot €25 bij de beter patissiers voor een galette voor 6 personen.
Het jongste kind onder tafel
Bij de galette hoort een papieren kroon en het eten van de taart gaat volgens de traditie als volgt. Tijdens het aansnijden gaat de jongste persoon uit het gezelschap onder tafel zitten. Bij elk stuk vraagt de persoon die serveert: ‘voor wie is dit stuk?’ en dan noemt het kind telkens een andere naam. De gast die een fève vindt in zijn stuk is de koning of koningin voor een dag. Hij of zij mag zijn koningin of koning kiezen én moet volgens sommige familietradities ook de volgende galette kopen.
Met cider, crémant of champagne
Op het werk, op school en in alle andere sociale kringen zijn er de eerste weken van januari veel ‘galette-momenten’ in Frankrijk. De grootste galette gaat elk jaar naar het Elysée, daar snijdt de president er voor gasten eentje aan van diverse meters doorsnede. In Parijs verzinnen alle bekende (bakkers)bakkers en patisserie-chefs van de grote hotels hun eigen galette, met spannende vullingen en kunstige vormen, zie hier de mooiste galettes van 2024.
* Voor velen valt Driekoningen vast op 6 januari, maar sommige Christenen gaan uit van de eerste zondag van januari. In Frankrijk begon de verkoop van de galette des rois vroeger pas na de Kerst, maar tegenwoordig kun je de eerste al vanaf november aantreffen bij bakkers (een beetje zoals onze pepernoten die al in oktober verschijnen)
Recept voor galettes des rois à la frangipane
Ingrediënten
– 2 kant-en-klaar bladerdeegvellen
Voor de amandelvulling:
– 150 g amandelpoeder
– optioneel: 50 g roze pralines uit Lyon (gesuikerde amandelen: erg lekker, maar in Nederland moeilijk te krijgen)
– 80 g suiker (of 40 g suiker en 40 g poedersuiker)
– 70 g zachte boter
– 125 g crème fraîche
– 2 eieren
Extra’s
– 1 eidooier
– 1 eetlepel melk
Bereiding:
-Verwarm de oven voor op 210 °C . Rol het bladerdeeg uit en snijd het in twee gelijke cirkels met een doorsnede van 23 cm.
Maken van de vulling:
– Klop suiker, boter en amandelpoeder tot een gladde massa.
– Hak de pralines uit Lyon in kleine stukjes (optioneel ingrediënt).
– Voeg de eieren één voor één toe, dan de crème fraîche en vermeng dit mengsel met de gemalen pralines.
– Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Bedek met de vulling en laat 2 cm vrij rond de randen.
– Plaats een ‘fève’ of boon in de vulling en leg de andere cirkel van bladerdeeg er bovenop.
– Duw de randen dicht en teken met een mespunt siervormen op het deeg.
– Meng het eigeel en de melk en strijk het met een kwastje op het deeg.
– Bak de galette gedurende 35 minuten.
– Als de taart te snel bruin kleurt, zet de temperatuur van de oven tijdens het bakken iets lager.
– Om de taart nog meer glans te geven, kun je het deeg bestrijken met een mengsel van poedersuiker + water.
Serveer bij voorkeur warm!
LEES OOK:
De beste patisseriewinkels van Parijs
Franse supermarkten: welke soorten en wat is de goedkoopste
Ti Bisou, creperie-boutique in Haarlem
Recept & filmpje: Carole Goelitz Beeld: Nicky B. (openingsfoto, brioche bordelaise, fèves), Carole B. (roze galette), galette Sébastien Gaudard.
Geen reacties