Een bezoek aan de overdekte Marché Victor Hugo is een authentieke ervaring. Niet alleen een plek om je te vergapen aan de lekkerste en vreemdste producten van het Zuidwesten, maar (voor wie de weg weet!) ook een leuke locatie om te gaan lunchen.
Ruim een week geleden liepen we in Toulouse rond. En gingen we natuurlijk naar de markt, midden in de oude stad. Naar Le Marché Victor Hugo. Ooit was dit zo’n mooie gietijzeren hal, maar eind jaren 50 is het gebouw vervangen door een modern multifunctioneel gebouw met de charme van een Bijlmerflat. Niet echt pittoresk.
Maar de markt is nog steeds heel levendig: iedere dag verse aanvoer en doorlopend klandizie, ook op zondagochtend. De Toulousianen weten wat lekker is en waar ze het moeten halen. We liepen kwijlend tussen hen in.
Van kop tot staart
Natuurlijk veel verse vis, schelp- en schaaldieren, mooie groentes en spannende kazen. Maar ook interessante vleeswaren. Naast de gebruikelijke organen en ingewanden (nose to tail is hier vanzelfsprekend) zagen we ook hele paardenbouten (goed om man of 20 te voeden) en vooral prachtige confits. Van eend, parelhoen, gans en kalkoen. Torenhoog gestapeld of als cassoulet in grote potten met bonen. Ideaal om op voorraad te hebben.
Ook helemaal niet moeilijk om zelf te maken overigens, zo’n confit. Wat je nodig hebt: een paar boutjes van een vogel, veel ganzenvet en wat geduld. Heerlijk.
Borrels en scheermessen
Na een rondje markt neemt men hier een borrel, biertje of een glas wijn bij een van de vele barretjes. Daar treft men elkaar na de boodschappen. Daarna ga je de trap op naar boven, naar de restaurants. Rond lunchtijd is het er een drukte van jewelste. Voor ons, na een week in een klein stil dorpje diep in de Pyreneeën, even wennen. Maar wat visjes en scheermessen à la plancha hielpen daar goed bij!
Marché Victor Hugo (vlak bij het centrale Place du Capitole) is de grootste markt van Toulouse met meer dan 100 kramen en 4 restaurants op de 1e etage. Openingstijden: din-zon, 7.00 uur -13.30 uur.
Geen reacties