Heb jij dat ook? Dat je tijdens je vakantie in Frankrijk minimaal één markt wilt bezoeken? Franse markten zijn uitbundig, kleurrijk, geurend en – ook belangrijk – fijn geprijsd. Dit zijn onze favorieten in het zuiden van Frankrijk.
Markt Uzès op Place aux Herbes (za & woe)
Dit is een van de meest fotogenieke markten van heel Frankrijk, op een prachtig plein omringd door middeleeuwse herenhuizen met arcaden. De zaterdagmarkt is groot en gevarieerd, met groente, fruit, vis, vleeswaren, olijfolie, wijnen, stoffen, handwerk en veel bakken met olijven. In de zomer is deze markt wel erg druk, dus echt vroeg komen. Of woensdag gaan, dan is er een kleinere en rustigere markt.
Markt in Montpellier: Marché des Arceaux (za & din)
Een markt op een unieke locatie onder het 18e-eeuwse aquaduct, achter de Promenade de Pêyrou. In de schaduw van de hoge bogen (en schuin tegenover het geboortehuis van Juliette Gréco!) staan een stuk of 80 kramen met streekproducten. Zoals Pic-Saint-Loup-wijnen, abrikozen uit de Gard, honing uit de Cevennen.
Markt in Apt (zaterdag)
De markten van Gordes en Lourmarin zijn misschien nog pittoresker want kleiner, maar Apt is de meest levendige markt van de Luberon én al meer dan 500 jaar oud. De kramen slingeren door diverse smalle straten in het hart van de binnenstad. Met een bonte verzameling van marktwaar die bij de streek hoort, zoals Provençaalse kruiden, gekonfijte vruchten, noga, tapenades, gedroogde worsten, lokale kazen en meloenen uit het naburige Cavaillon.
Lees ook: De 7 leukste markten van de Lot-et-Garonne, Dordogne en Tarn
Markt in Arles (woe & za)
De markt van Arles is niet alleen een van de mooiste markten in de Provence, maar ook een van de grootste. Op woensdag strekt de markt zich uit langs de Boulevard Émile-Combes, van de Place Lamartine tot de Carrefour de la Croisière en je vindt er zo’n 300 kramen. De Provençaalse markt zaterdag is nog groter en beslaat zo’n 2,5 kilometer aan kramen langs de Boulevard des Lices, Georges-Clemenceau en Émile-Combes. Naast verse groente, fruit, vlees en vis volop aanbod van de echte streekproducten zoals honing, olijfolie, worst uit Arles en rijst uit de Camargue. Daarnaast ook een ruim aanbod van zomerse kleding, schoeisel en tal van souvenirs.
Markt in Aix-en-Provence, Place Richelme (dagelijks)
De mooiste markt van Aix-en-Provence is de dagelijkse Provençaalse markt op Place Richelme, een pleintje vol terrassen onder oude platanen. Op zaterdag te combineren met de beroemde Marché aux Fleurs naast het oude stadhuis, een veel gefotografeerde markt door de bonte verzameling van zonnebloemen, lelies, rozen en andere bloemen. De beroemde Cours Mirabeau van Aix heeft elke zaterdag een brocantemarkt. Lees ook: shoppen in Aix-en-Provence en 7x zien & doen in Aix-en-Provence
Brocantemarkt Villeneuve-lès-Avignon, Place Charles David (za)
Net buiten Avignon, aan de overkant van de Rhône, vindt elke zaterdag een van de beste brocantes van de Provence plaats. Op een parkeerplaats onder het middeleeuwse fort van Villeneuve-lès-Avignon staan een honderdtal kramen met mooie oude spulletjes. Provençaals aardewerk, spuitflessen, oude blikken, boerenmeubels… Voor interessantere prijzen dan in het bekende (maar prachtige) antiekdorp l’Isle-sur-la-Sorgue. Ook leuk: op de markt van Villeneuve staat tussen de brocante een oesterkraam! Lees ook: Zien & doen in Avignon
Markt in Nice, Cours de Saleya (dagelijks, behalve ma)
Geliefde streekmarkt in de oude binnenstad van Nice. In veel van de honderden vrolijk gestreepte marktkramen hebben bloemen een centrale plek, maar je vindt hier ook typisch mediterrane producten zoals olijven, vis en -schaaldieren, tomaten, aubergines en courgette-bloemen en rieten manden. Tussen de kramen kun je proeven van socca (kikkererwtenpannekoekjes) of een pan bagnat (broodje met de ingrediënten van een salade Niçoise). En in de vele leuke cafés rond de markt is het fijn koffiedrinken of lunchen. Elke maandag vindt op dezelfde plek een grote brocante en vlooienmarkt plaats. Lees ook: Zien & doen in Nice
Lees ook: De mooiste markten in het Zuidwesten (Dordogne, Lot-et-Garonne, Limousin)
Markt in Saint Rémy-de-Provence (woe & za)
De locatie van de grote Provençaalse markt, die elke woensdagochtend in Saint Rémy-de-Provence plaatsvindt, maakt het al de moeite van een bezoek waard! De kramen zijn namelijk uitgestald in het historisch centrum en Place de la République. Dubbel genieten dus. Op zaterdag is er ook nog een markt met vooral verse producten en die vindt plaats op de Avenue de la Résistance.
Markt in Isle-sur-la-Sorgue (zondag)
Verblijf je in de Luberon dan is er voor marktliefhebbers geen ontkomen aan: de Provençaalse én brocantemarkt van Isle-sur-la-Sorgue op de zondagochtend is een absolute must-do. Werkelijk het hele stadje en ook de kades langs de rivier de Sorgue zijn gevuld met kramen, grofweg onderverdeeld in lokale seizoensproducten, meubilair, snuisterijen en souvenirs en brocante. Maar opgelet: het kan behoorlijk druk zijn! Er is ook nog een kleinere markt elke donderdag.
Tip: breid je dagtripje uit door verder te rijden naar Fontaine-de-Vaucluse.
Markt in Saint-Tropez, Place des Lices (din & za)
Je moet er op de meeste zaterdagen wat moeite voor doen (lees: heel vroeg opstaan of anders in de file staan)…. Maar de markt van Saint-Tropez is terecht een klassieker onder de Zuid-Franse markten!! Hij vindt plaats op het sfeervolle Place des Lices in de schaduw van platanen. Deze markt bruist altijd en behalve lokale producten zijn hier veel leuke spullen te koop voor vakantiegangers, zoals zomerjurkjes, bikini’s, espadrilles, sieraden, strandtassen en zonnebrillen.
Andere mooie markten in Zuid-Frankrijk
Vaucluse
Cavaillon (maandag)
Orange (donderdag)
Carpentras (vrijdag)
Luberon
Gordes (dinsdag),
Lourmarin (vrijdag)
Drôme
Nyons (donderdag en ‘s zomers ook op zondag)
TIPS VOOR OP DE MARKT
– De meeste Franse markten vinden plaats van circa 7.30 tot 13.00 uur. Vooral in de zomer kan het na 9.00 uur lastig zijn om je auto kwijt te raken, dus vroeg komen is het motto.
– Op drukke dagen kan het voorkomen dat de geldautomaten vlak bij de markt helemaal leeg zijn, dus zorg dat je genoeg cash bij je hebt.
Handige woorden:
un morceau (een stuk, voor vlees, kaas of noga)
des tranches (plakken, voor ham)
un kilo (een kilo)
cinq-cents grammes (500 gram),
trois-cents grammes (300 gram) etc.
Bien fait (lekker rijp: voor zachte koeien- of geitenkaas)
bien mûr (goed rijp : voor groenten of fruit)
un peu plus, un peu moins (beetje meer/beetje minder)
ç’est tout (dat is alles)
LEES OOK:
10 manieren om brood te kopen in Frankrijk
Laat je niet neppen! Zo herken je authentieke Franse producten
Franse stokbroodetiquette
Top 11 mooiste dorpen van de Vaucluse
Tekst: Nicky Bouwmeester & Josee Schouten Beeld: Josee Schouten (Aix-en-Provence), CC-BY x1klima (Montpellier), CC-BY/Franek (knoflook/Aix), CC-BY-Jos Dielis (Saint-Tropez), CC-BY-ND zenithe (brocante), CC-BY Peter (Uzès), CC-BY Guillaume Baviere (Apt). Linksboven: Nice-ODT Nice.
– PINTEREST –
Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!
Ina -
geweldig om te zien