VIEUX-NICE (oude binnenstad)
Le Vieux Nice biedt een heerlijke wirwar van kleine straatjes, waar (toeristen)winkels, delicatessenzaken, galeriëen, vintageshops en uiteraard restaurantjes elkaar afwisselen. Deze mix is niet alleen populair bij toeristen, ook de locals hebben hier hun favoriete eetadressen. Boodschappen worden door veel Niçois gedaan in Rue Perrolière, met diverse ambachtelijke slagers, bakkers en patisserieën maar ook bijvoorbeeld de wasserij. In deze straat en op de hoek van Rue Miralheti vind je de fantastische huisgemaakte meeneemgerechten van René Socca (ook ter plaatse op het terras op te peuzelen). Een aperitief neemt men bij La Civette (1 bis, Blvd Jean-Jaurès) of lunch bij café-restaurant de la Bourse (15 place Saint-François): goed eten voor een bespottelijke lage prijs. Want zeg nou zelf: een menu du jour voor € 11. Waar vind je dat nog?
Socca eten!
Een heel bekende lokale snack is socca: een crêpe, gemaakt van beslag van gemalen kikkererwten, olijfolie en water. Hij is heerlijk smeuïg en er hoeft verder niets op, behalve heel veel peper! Wij aten de voorgesneden stukjes uit het zakje – bij wijze van lopende borrelhap voor de lunch – en vonden het echt heerlijk!
Je kunt ze eten bij Chez Thérésa op de Cours Saleya of bij Lou Pilha Leva, in de oude stad (10, rue du Collet). Een andere typische lokale snack om naar uit te kijken is pan bagnat, een ‘broodje salade niçoise’ dat superlekker en gezond is.
Nog meer lekker lokaal: Cuisine Nissarde
De socca is een goede amuse-bouche voordat je kennis maakt met de overige specialiteiten van de lokale keuken. Een dertigtal restaurants in Nice mag het label La Cuisine Nissarde dragen, als teken dat het om een echt authentieke menukaart gaat. Die steekgerechten laten omschrijven als een mooi huwelijk tussen de Provençaalse en Italiaanse keuken. Stevig, eerlijk en altijd huisgemaakt. Zeker proeven: beignets de fleurs de courgettes (gefrituurde courgettebloemen), pissaladière Niçoise (soort pizza met olijf en ansjovis), les petits farçies (met vlees gevulde groenten) en natuurlijk salade niçoise. Dit zijn onze favoriete adresjes voor de klassieke Niçoise keuken:
Acchiardo – 38 Rue Droite
De onbetwiste favoriet van onze gids, greeter Gaetan, is Acchiardo, ook in Le Vieux-Nice. Echt een topadres: je wordt hier supervriendelijk ontvangen en het eten is altijd goed! Dit restaurant is al 5 generaties in handen van dezelfde familie. Wij spraken er met een trotse achterkleinzoon die ons vertelde dat de familierecepten voor de typisch lokale gerechten als soupe de poissons de roche (vissoep) en petit farçies Niçois al die tijd de basis vormen van het succes. Je kunt binnen zitten in het authentieke interieur vol lijstjes met zwart-witfoto’s, in de wijnkelder tussen de flessen of buiten op het terras in het zijsteegje. Enige nadeel van Acciardo: dit geweldige restaurant is in het weekend en heel augustus gesloten.
Oliviera – 8 bis, rue du Collet
Hou je van olijf, loop dan vooral dit tentje niet voorbij. Je vindt hier heerlijke mediterrane gerechten, met liefde gemaakt door de Libanese eigenaar en zijn vrouw. De zelfgeperste olie proef je het best in de salades en pasta’s die je op de kaart vindt. Niet duur, niet toeristisch. Is Japans meer je ding schuif dan even door naar de buurman met een likkebaardend lekker menu van sushi: Sushi Bar (op nr. 8), www.oliviera.com
Rooftop Bocca Nissa – 3, rue Saint-François de Paule
Een van de meest trendy eetadressen van Nice is dit restaurant op een dakterras vlak bij de Cours Saleya. Altijd druk dus reserveren! Je krijgt er luxe tapas en andere deelgerechten (à partager) en er is keuze uit een ruime cocktailkaart. www.boccanissa.com
Sinds 2022 is er van dezelfde eigenaren ook een strandtent, Bocca Mar, waar je eveneens kunt dineren. Zie ons artikel over de strandtenten van Nice
STADT NICE
Les Sens – 37, rue Pastorelli
Je zintuigen worden hier op scherp gezet. Verfijnde smaken en mooie presentaties! Is ook precies wat eigenaar en chef-kok Cyrille Billa voor ogen heeft. En dit alles in een relaxte setting, voor een hele betaalbare prijs. Weekmenu met drie gangen vanaf €24. Reserveren aan te raden: Tel. +33 (0)9 81065700, www.les-sens-nice.fr
Le Canon – 23, rue Meyerbeer
Klein, intiem restaurant met een cuisine vivante, zoals de gepassioneerde eigenaar Sébastien het zelf noemt. Wat inhoudt dat kaart steeds wisselt, al naar gelang de smaak, de vangst en de pluk van de dag. En alles is ook nog biologisch. Voelt als uit eten bij iemand thuis, leuke sfeer! Tel. +33 (0)4 93790924, www.lecanon.fr
LEES OOK waar je het lekkerste ijs van Nice kunt vinden!
ROND PLACE GARIBALDI
Place Garibaldi is een prachtig plein! Het vormt niet alleen een toegangspoort naar het MAMAC, maar vormt ook de schakel tussen Le Vieux Nice en het Havenkwartier. En tot slot verdienen de prachtige, gele façades extra aandacht, want hier word je optisch toch wel aardig in het ootje genomen met de ‘trompe l’oeils’. Kijk maar eens goed!
Sentimi
Aan het plein, met een royaal terras óp het plein, is Sentimi het adres voor pure Italiaanse gerechten. Vers, huisgemaakt en met flair geserveerd. Onze lunch was een grote smaakexplosie! Absoluut een aanrader voor een goeie pasta of lasagne! Online reserveren via www.sentimi.fr
Lees ook: 11 dingen die je zeker wilt doen in Nice
HAVENKWARTIER (Quartier du Port)
De havenwijk is helemaal upcoming. Dé hippe straat is Rue Bonaparte, vol kekke boetiekjes en tal van leuke eetadressen voor de lunch of het diner.
Peixes – 5, rue Bonaparte
Hip visrestaurant met moderne visgerechten. Dat wil zeggen: veel rauw, veel fusion, veel frisse smaken, veel schaaldieren ook… Met een ideaal terras voor mensen-kijken en ook een royale cocktailkaart.
L’Atelier du Port – 45, rue Bonaparte
(H)eerlijk eten in een strakke setting. Check de krijtmuur vol met uitspraken en tekeningen en struikel niet over de kisten vol groente en fruit in de entree. Ja, alles is hier vers en biologisch.
Les Agitateurs – 24, rue Bonaparte
Een gastronomisch adres in Rue Bonaparte is Les Agiteurs, een restaurant met een Michelinster. ‘s Avonds kunt je hier kiezen uit menu’s van €95 of €135 per persoon. Délicat, délicieux en de borden zien er beeldschoon uit. www.lesagitateurs.com
Jan – 12, rue Lascaris
Voor meer fine dining ga je naar Jan. Klinkt lekker Hollands, maar de jonge chef Jan Hendrik van der Westhuizen is een ras-Zuid-Afrikaan. Via culinaire omwegen beland in Nice en zijn originele en vooral haute-cuisine bracht hem in 2016 zijn 1e Michelinster. Reserveren een must: +33 (0)4 97193223, www.restaurantjan.com
La Table Marine – 7, quai des Deux Emmanuels
Grote visliefhebbers worden blij van dit adres op de kade van de oude haven. La Table Marine specialiseert namelijk in superverse vis gevangen in lokale wateren en direct van de visafslag. Geserveerd in croûte de sel of op andere smakelijke manieren bereid. tablemarine.com
Le Plongeoir – 60, boulevard Franck Pilatte
Oh. Mon. Dieu… Hier eten is al reden genoeg om je lief een weekendje te ontvoeren naar Nice. Wat een plek! Le Plongeoir – what’s in a name – is gebouwd bovenop de oude duiktoren bij de haven. Dus je eet zo’n 4 of 6 meter boven zeeniveau! Met een onbetaalbaar uitzicht! Duur? Het lunchmenu viel ons reuze mee (€30 2-gangen, €36 3-gangen, buiten het weekend). Open voor lunch hele jaar m.u.v. december. Open voor diner hele zomer tot eind september. Reserveren een must: +33 (0)4 93265302. www.leplongeoir.com
Onze insidertip voor Le Plongeoir: Helemaal boven zijn tafels 2 t/m 5 de beste spots. Beneden zaten wij perfect op tafel nr. 22! En is er helaas geen plaats, dan kun je nog altijd chillen in de loungebar tegen de rotswand. Ietsje minder wow maar nog altijd heul gaaf!
LEES OOK:
Leuke reistips als je Nice bezoekt
Hippe hotels in Nice
De leukste strandtenten in Nice
Op stap met een local in Nice
Mooie badplaatsen rond Nice
Tekst & beeld: Josee Schouten/Carole Goelitz
Geen reacties