Waar ligt de Côte de Nacre?
De naam Côte de Nacre doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Toch maakt deze kust deel uit van een van de bekendste kuststroken van Normandië: die van de landingsstranden. Meer specifiek: Juno en Sword Beach.



Parelmoerkust
De naam ‘Côte de Nacre’ – oftewel Parelmoerkust – verwijst naar het bleekglanzende zand en het heldere licht in dit deel van Normandië. De kustlijn telt zes badplaatsen, elk met een eigen sfeer. Toch heeft dit gebied nooit echt als één geheel in de schijnwerpers gestaan. De aandacht ging vooral uit naar de historische rol als onderdeel van de D-Daystranden. Hoog tijd dus om deze kuststrook eens met andere ogen te bekijken. Op de fiets.
Start in Courseulles-sur-Mer
We beginnen onze fietsdag in Courseulles-sur-Mer. Een kustplaats die vlak voor en op D-Day zwaar werd gebombardeerd. De bunkers in Juno Park zijn daar nog stille getuigen van en zijn ook te bezoeken. Tegenwoordig is het een populaire familiebadplaats met een breed zandstrand en een lange pier, maar wel een met twee gezichten.
Enerzijds zie je hier naoorlogse wederopbouw en jarenzeventignieuwbouw, anderzijds vinden we ook nostalgische charme met oude villa’s, de traditionele vissershaven en de dagelijkse vismarkt aan de Quai des Alliés.
Dag van de fiets: verrassende tocht door het achterland
We treffen het: vandaag is het ‘Jour du Vélo’. Een jaarlijks terugkerend evenement met kraampjes vol info over fietsmogelijkheden én een ludieke fietstocht van zo’n 20 kilometer langs ambachtelijke adresjes in de regio. Daar zijn we altijd voor in! Bij het verzamelpunt – voor het Juno Beach Centre, het herinneringscentrum aan de Canadese invasie – staat al een flinke groep mensen klaar om te vertrekken.
Lees hier meer over Juno Beach Centre en de landingsstranden
Het wordt een tocht landinwaarts langs graanvelden en kleine dorpjes. We stoppen bij een traditionele messenmaker, proeven rabarberjam bij een enthousiaste kweker en kijken hoe de befaamde stormbestendige paraplu’s van het merk H2O worden gemaakt. Het zijn vooral locals die meedoen aan de tocht, en zelfs zij kijken hun ogen uit.
Geluksmomentjes bij La Maison Bleue
Met vier potten rabarberjam in de fietstas nemen we afscheid van de groep en trakteren onszelf op lunch bij La Maison Bleue, misschien wel hét visrestaurant van Courseulles. Wat zeg ik: van deze hele Côte! De locatie is idyllisch: aan de haven, direct aan een vijver, met een zonovergoten terras en minivuurtoren op de achtergrond. Onze lunch – met onder andere verse oesters, zeebaars en tonijn – gaat letterlijk en figuurlijk over de tong: een maritiem feestje voor onze smaakpapillen. Aanrader dus!
Richting Bernières-sur-Mer
Na de lunch trekken we ons eigen plan. We willen zoveel mogelijk de kust volgen richting Ouistreham en gebruiken de bordjes van de Vélomaritime als leidraad. Deze langeafstandsfietsroute loopt van Duinkerke tot Roscoff in Bretagne en pakt uiteraard ook dit stukje Normandische kust mee. Verrassend genoeg stuurt het Vélomaritime-bordje ons het binnenland in. Maar na enkele kilometers rijden we alweer kustwaarts en komen Bernières-sur-Mer binnen. Wat een schattig dorpje! Alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Beter gezegd: alsof WOII hier geen sporen heeft achtergelaten. Dat geldt niet voor de kustlijn, waar veel van de oorspronkelijke huizen vervangen zijn door naoorlogse bebouwing. En je hebt in Bernières ook de karakteristieke strandhuisjes die je hier in elke badplaats ziet.
Saint-Aubin-sur-Mer: nostalgische charme aan zee
Langs de kust – nog altijd ter hoogte van Juno Beach – fietsen we door naar Saint-Aubin-sur-Mer. Ook dit is een plaats die meteen onze harten steelt. De digue – het Franse kooswoordje voor boulevard – staat mooi te wezen met prachtige oude villa’s, waarvan vele in belle époque-stijl. Dit is echt zo’n strandpromenade om over te flaneren, en dat gebeurt dan ook volop. Wij doen daar schaamteloos aan mee – in sportieve variant, met de fiets aan de hand!
Ons eindpunt Luc-sur-Mer: badplaats met walvis en rooftopbar
Het is warm op deze meidag. Het fijne zandstrand en de turquoise zee lonken. Vele badgasten luieren in de zon. Het ziet er allemaal aantrekkelijk uit, maar wij zijn op een missie. Via de kust willen we eigenlijk nog door naar Langrune-sur-Mer en Luc-sur-Mer om uiteindelijk te eindigen in Ouistreham, waar de Côte de Nacre via de Baai van de Orne overgaat in de noordelijker gelegen, veel bekendere Côte Fleurie.
Maar zoveel tijd hebben we niet. Dus fietsen we terug en pakken de auto naar Luc-sur-Mer. Een levendige badplaats, bekend om zijn lange zeepier, brede zandstrand en de vele charmante strandhuisjes. Én om de walvis! In het Parc de la Baleine ligt het reusachtige skelet van een walvis die hier in 1885 aanspoelde. Helaas zijn wij net te laat om het met eigen ogen te bewonderen: het park sluit om 19.00 uur. Dan maar naar zee. Daar herinnert een monument aan luitenant Gordon Hemming, die in 1941 (drie jaar vóór D-Day!) een mislukte aanval leidde op dit door Duitsers bezette strand. Ook de gevallenen van D-Day worden hier herdacht.
We fotograferen nog even de iconische strandhuisjes en eindigen de dag in stijl bij L’Inéluctable: een hippe beachbar met restaurant én rooftopbar met waanzinnig uitzicht – zonsondergang inbegrepen. Wat een afsluiter van deze verrassende ontdekkingstocht!
Praktisch: fietsen langs de Côte de Nacre
Dit deel van de Calvados is ideaal voor fietsers: overwegend vlak, overzichtelijk en voorzien van goed bewegwijzerde routes, voornamelijk over fietspaden en rustige D-wegen. Behalve de mogelijkheden langs de kust, zijn er fietslussen landinwaarts en kun je naar Bayeux en Caen fietsen. Elke badplaats langs de Côte de Nacre heeft een toeristenbureau met gratis kaarten, info over fietsverhuur, reparatiepunten en oplaadplekken. Alles is ook online te vinden, zoals:
- Fietsroutes & kaart
- Top 5 fietstochten
Meer info: coeurdenacretourisme.com
Logeertips Côte de Nacre
Wij sliepen en/of bezochten deze adresjes langs de kust:
Hôtel de la Plage – Courseulles-sur-Mer
In het oude deel van de badplaats. Eenvoudig maar sfeervol hotel met restaurant en terras. Kamers zijn basic en de hotelstijl laat zich het beste omschrijven als bohemian-meets-art-deco. Scoort vooral op toplocatie: nog geen 100 meter van zee. Meer info.
Camping Sandaya – Saint-Aubin-sur-Mer
Luxe vijfsterrencamping midden in het dorp. Tiptop verzorgd met groot waterpark, restaurant met terras, luxe mobilhomes en staanplaatsen tussen de bomen. Meer info.
Hôtel Beau Rivage – Luc-sur-Mer
Logis-familiehotel direct aan de boulevard. Simpele kamers, maar uitstekende ligging én restaurant met goed ontbijt. Meer info.
Nieuwsgierig naar wat de Calvados nog meer te bieden heeft? Bezoek dan de site van Calvados Tourisme.
Tekst: Josée Schouten, Beeld: Josee Schouten, Daniëlle van Poppel, Coeur de Nacre Toerisme ©François Dupont, Nathalie Papouin, Mathilde Lelandais
LEES OOK:
Bayeux en de invasiestranden
10 x mooie plekjes in Calvados
Geen reacties