In Bretagne is het een geliefd dessert, maar je kunt ‘far breton’ ook prima serveren als taart bij de koffie. Carole, een Bretonse die al meer dan 17 jaar in Nederland woont, deelt haar familierecept voor een onvervalste pruimentaart.
Ingrediënten:
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
• 4 eieren
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 cl volle melk (let op, echt cl! Dus 3/4 liter)
• 20 gedroogde pruimen zonder pit
Bereiding:
– Breek de eieren, voeg de suiker toe en mix of klop tot er een schuimige massa ontstaat.
– Voeg de vanillesuiker toe en blijf kloppen.
– Voeg al roerend de melk toe.
– Voeg tot slot de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
– Zet het eiermengsel vervolgens 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven op 200 graden.
– Beboter een vierkante of rechthoekige schaal en giet het deeg erin.
– Beleg de bodem met de pruimen en zet de schaal een half uur in de oven.
– Doe na 30 minuten de oven uit (de schaal er NIET uithalen!) en laat de taart nog minstens een half uur nagaren.
Haal tot slot de schaal uit de oven en serveer lauwwarm of als het is afgekoeld.
BELANGRIJK! Doe de oven NIET open tijdens het bakproces, zelfs niet om even te kijken!!
Geen groot liefhebber van pruimen? Je kunt deze taart ook maken met rozijnen, kersen of cranberries.
Dol op de Bretonse keuken? TIP! Carole heeft een eigen crêperie in Haarlem, Ti Bisou, waar je hartige galettes, crêpes en andere Bretonse zoetigheden kunt eten. Vanaf najaar 2023 organiseert ze ook tables hôtes rond verschillende Franse thema’s en altijd met een cider-proeverij. Meer info
LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
Frans dessert, gâteau de riz
Ti Bisou, crêperie-boutique in Haarlem
Tekst: Carole Goelitz/Josee Schouten Foto: CC Frederique-Voisin-Demery
Geen reacties