Far breton houdt het midden tussen een stevige flan en een dikke clafoutis. Het lijkt ook op custard met een stevige maar romige structuur. In Bretagne noemen ze het gewoon een ‘far’ en deze zoetigheid valt meer in de categorie van desserts dan van taarten. De klassieke versie is met gedroogde pruimen, maar dat is niet verplicht. Oorspronkelijk werd de far zonder fruit bereid en tegenwoordig zijn er ook varianten met rozijnen en abrikozen. Carole, die van geboorte Bretonse is, heeft echter de voorkeur voor de pruimenvariant. Haar tips voor een geslaagde far: laat het deeg altijd even rusten, gebruik volle melk en echte boter, en laat de far een half uur nagaren in de oven. En de belangrijkste waarschuwing: doe de oven NIET open tijdens het bakproces, zelfs niet om even te kijken!
Recept voor Far breton aux pruneaux
Ingrediënten
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
• 4 eieren
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 cl volle melk (let op, echt cl! Dus 3/4 liter)
• 20 gedroogde pruimen zonder pit
Bereiding:
– Breek de eieren, voeg de suiker toe en mix of klop tot er een schuimige massa ontstaat.
– Voeg de vanillesuiker toe en blijf kloppen.
– Voeg al roerend de melk toe.
– Voeg tot slot de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
– Zet het eiermengsel vervolgens 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Beboter een vierkante of rechthoekige schaal en giet het deeg erin.
– Beleg de bodem met de pruimen en zet de schaal een half uur in de oven.
– Doe na 30 minuten de oven uit (de schaal er NIET uithalen!) en laat de taart nog minstens een half uur nagaren.
– Haal tot slot de schaal uit de oven en serveer lauwwarm of als het is afgekoeld.
Geen groot liefhebber van pruimen? Je kunt deze taart ook maken met rozijnen, kersen of cranberries.
LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
Frans dessert, gâteau de riz
Ti Bisou, crêperie-boutique in Haarlem
Tekst: Carole Goelitz/Josee Schouten Foto: CC Frederique-Voisin-Demery
Geen reacties