Rijdend over de doorgaande weg naar het centrum van het pittoreske stadje Die valt het grote gele gebouw al snel op: Jaillence, Clairette de Die – Crémant de Die. Het is de coöperatie waar de geoogste druiven van de 211 wijngaarden in de Drôme-vallei worden getransformeerd tot de likkebaardend lekkere wijn, die ik al sinds mijn twintigste tot een van mijn favoriete bubbels reken.
Nederlands ontvangst
We worden hartelijk ontvangen door Etienne, die ons in het Nederlands begroet. Zijn lengte verraadt Hollands bloed en dat klopt: hij heeft een Nederlandse moeder maar is opgegroeid in Frankrijk. ’s Zomers werkt hij hier en leidt Nederlandse bezoekers rond door het museum van de bubbels, het Muséo’bulles, gehuisvest in deze coöperatie. Bezoekers maken onder leiding van een gids een reisje door de geschiedenis en de kunst van het wijnmaken. Van de Clairette de Die uiteraard want dat is een bijzonder verhaal!
Geen bezoek aan Die zonder een sip van die heerlijke Clairette de Die
Clairette de Die: uniek maakproces
Clairette de Die is een mousserende wijn met een rijke traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Deze wijn, hoofdzakelijk gemaakt van de muskaatdruif (min. 75%) en aangevuld met de witte clairettedruif, staat bekend om zijn fruitige aroma’s en ietwat zoetige smaak. Wat deze wijn echt bijzonder maakt, is het traditionele productieproces, de méthode dioise ancestrale genoemd. Hierbij ondergaat de wijn een gedeeltelijke fermentatie op hele lage temperatuur, waardoor de natuurlijke suikers behouden blijven. Deze sappen worden gebotteld, en opgeslagen waarna druk en temperatuur de wijn zijn kenmerkende lichte bubbels geeft. Een natuurlijk proces dat minimaal 1 tot maximaal 3 jaar in beslag kan nemen en uniek is in Frankrijk.
Reisje langs de wijn
We volgen Etienne naar het museumdeel en dalen af in de kelders: we lopen door een tientallen meterslange gang, die aan weerszijden volledig is ingenomen door rekken vol met flessen. Indrukwekkend! Vervolgens wordt in diverse ruimtes op ludieke en interactieve wijze het verhaal van deze bijzondere wijn verteld. Vanaf de creatie in de Romeinse tijd tot aan de wijn zoals we die nu drinken.
Je kunt alle informatie met behulp van een audiogids tot je nemen, maar wij luisteren liever naar onze eigen olijke guide Etienne, die ons gepassioneerd uitleg geeft als hij ons langs de installaties, machines, filmpjes, foto’s en zelfs een oud café loodst. Heel leuk gedaan! Het geheel geeft een goed beeld van zowel het vinificatieproces als het culturele en economische belang van de Clairette de Die voor deze regio. Want met een productie van bijna 9 miljoen flessen per jaar is dit big business!
En dan proeven!
Dit bezoek is een perfecte opmars naar de grande finale en dat is uiteraard de proeverij. We hebben geleerd dat er diverse soorten Clairette-wijnen zijn, dus onze smaakpapillen staan te popelen om dat proefondervindelijk te testen. Weer terug in de grande boutique bij de ingang, togen we naar de Bar à Bulles. Etienne schenkt ons een Impériale, een Brut, een Dessé en een Crémant.
Ja allemaal Clairettes de Die, maar de een is zoeter dan de ander en ook het bubbelgehalte verschilt per wijn. Het is dan ook niet verrassend dat Daniëlle en ik uiteindelijk verschillende wijnen tot favoriet bombarderen. Smaken verschillen, en hier wordt mij duidelijk dat de Clairette de Die zoveel varianten kent, dat een bezoek aan Jaillance zeker de moeite waard is, voordat je besluit met met een doosje van deze wijn naar huis te gaan.
Maison Jaillance, 355 Av. de la Clairette, 26150 Die. Hele jaar geopend, in juli en augustus van 9.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 19.00 uur. Rest van het jaar: van 10.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 19.00 uur. Meer info
Museo’bulles kun je alleen bezoeken met een gids. Er zijn in juli en augustus 3 tot 4 rondleidingen per dag, waarvan 1 in het Nederlands. (overige maanden 1 à 2). Er zijn audioguides beschikbaar in de talen Frans, Engels, Duits en Nederlands. Reservering verplicht, bel +33 (0)4 75223015. Meer info
Meer informatie over de streek op de website van La Drôme Tourisme
Geen reacties