In 7 uur van A naar A
Het was mijn eerste keer reizen met de Eurostar ZON. Deze directe hogesnelheidstrein rijdt elke zomer rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Zuid-Frankrijk, met Marseille als eindbestemming. ‘s Morgens om 6.00 uur vertrekken vanaf Amsterdam CS en nog geen 7 uur later – een tijdspanne die ik zonder problemen vulde met werken op mijn laptop, koffie drinken, een tosti halen in het restauratierijtuig – uitstappen in Aix-en-Provence. Even knipperen met je ogen en het grauwe Amsterdamse ochtendlicht is veranderd in een zonnig Provençaals welkom!
Fietsend door de zuidelijke Luberon in de Vaucluse
Mijn doel was om de fietsroutes van de zuidelijke Luberon te ontdekken. Deze streek zet namelijk vol in op groen toerisme en fietsen is daar een belangrijk onderdeel van. Ik moest nog wel een taxi moeten nemen vanaf dit TGV treinstation naar mijn eerste overnachtingsadres, Auberge la Fenière, halverwege Cadenet en Lourmarin. Maar dat is dan ook het enige stukje waarbij ik me heb laten rijden, de rest ging ik zelf doen.
Le Luberon à vélo: een netwerk van fietsvriendelijke opties
Aan fietsinformatie geen gebrek: vooraf kon ik mij online al verdiepen in de vele fietsmogelijkheden via de websites fietsen-in-provence.com en veloloisirprovence.com. Handig op laatstgenoemde site is de routepagina waar je snel een overzicht krijgt van diverse routesuggesties (al of niet bewegwijzerd). De voorgestelde routes bieden onder andere aanvullende informatie over dorpjes die je passeert en hoogteverschillen tijdens de route. Fijn die voorkennis, want dat maakt meteen duidelijk dat voor mijn route een elektrische fiets de beste optie is. Ook handig: op deze site staat ook info over de dichtstbijzijnde fietsenmaker, overnachtingsadresjes onderweg en adressen waar je een fiets kunt huren. Kortom, genoeg tools voor een flinke dosis fietsvoorpret! Eenmaal ter plaatse vond ik het prettig om ook gebruik te maken van de papieren versie, het fietsroutegidsje, Le Luberon à Vélo, te verkrijgen bij elk plaatselijk VVV (Office du Tourisme). Dat neemt niet weg dat het onderweg goed opletten blijft, want de praktijk leert (in ieder geval de mijne): een bordje is zo gemist! Dat lees je verder in mijn verhaal.
Grote en kleine routes
In totaal zijn er 464 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes te vinden in Luberon. Met alleszeggende namen zoals Les Ocres à Vélo (door het okergekleurde gebied rondom Roussillon), Lavandes & Vieilles Pierres (langs de lavendelvelden bij Apt). Diverse routes zijn redelijk gemakkelijk op te splitsen in kleinere fietsrondjes, wat fijn is als je een vast vertrekadres hebt (camping of hotel). En dat gold ook voor de route die ik kies: Le Pays d’Aigues.
Fietsen door Le Pays d’Aigues
Dag 1: dorpjes, tuinen en lavendel
Met als startpunt het ronduit zalige Hotel Auberge de la Fenière in Cadenet (had ik op het eind moeten nemen, wat een heerlijkheid hier) sprong ik vol goede moed én zin op mijn hele fijne elektrische fiets voor dames. De beste optie kwa fiets want behalve de hoge temperatuur die je hier kunt hebben is het landschap behoorlijk glooiend. Op het programma: een fietstocht van ca. 30 kilometer door het Pays des Aigues, wat oud-Frans is voor het land van het water. Dit gebied staat bekend om zijn vruchtbare grond dankzij de aanwezigheid van vele waterbronnen en ingenieuze waterstelsels, ooit aangelegd door de Romeinen. En dat heeft zich vertaald in een prachtige groene omgeving, met wijngaarden, olijfgaarden en lavendelvelden. Een feestje om doorheen te fietsen! Daar wilde ik volop van genieten, net zoals van de prachtige Provençaalse dorpen en bezienswaardigheden die ik onderweg zou passeren, zoals Cucuron, Vaugines, Lourmarin en Cadenet.
Meer over waar te stoppen en wat te zien langs deze fietstocht lees je in dit artikel.
Deze route is grotendeels bewegwijzerd (Le Pays d’Aigues à Vélo, nummer 14) en de tcht voert voornamelijk over stille D-wegen. Enige uitzondering: de doorgaande route tussen Lourmarin en Cadenet, die best druk kan zijn. Ook is er een traject van ca. 2 km over een wit gravelpad.
Dag 2: tussen wijngaarden en meren
Met mijn volgende overnachtingsadres in Grambois ging de route oostwaarts, nog altijd de 14 volgend naar Villelaure – met een stop bij het wijnhuis van Château de Val Joannis, niet om de wijn te proeven maar om de prachtige tuinen te bewonderen – vervolgens naar Ansouis (zo leuk!) en naar het meer Etang de la Bonde voor een verfrissende duik.
Dag 3: markt, bergen en dalen
Als er een moment is geweest waar ik mij vooral heel blij voelde met mijn e-bike dan was dat wel op deze dag. Fluitend begon ik vanaf mijn nieuwe uitvalsbasis, B&B La Chambre d’Apolline net buiten Grambois. Om dit dorp te passeren is een klimmetje de te nemen hobbel voordat je kunt genieten van de afdaling en de prachtige landelijke omgeving richting Saint-Martin-de-la-Brasque naar La Tour d’Aigues. En ik had geluk, het was dinsdag, marktdag! Een heerlijk intermezzo, met veel Provençaalse kraampjes en tal van eettentjes.
Mijn route leidde vervolgens naar Mirabeau (ook weer boven op de berg): het schattige dorpje dat beroemd werd door de film Manon des Sources. Helaas heeft dit het dorp geen boost gegeven en dreigt het een verlaten dorpje te worden, maar mocht je zelf in de buurt komen, ga zeker even naar Place de la Fontaine naast Manon zitten!
Via een prachtige maar doorgaande weg was het even flink trappen om uiteindelijk aan te komen in Beaumont-de-Pertuis. Vanaf hier heb ik gesmokkeld en de D-weg genomen om terug te keren naar Grambois. Ik had na mijn vertrek uit La Tour d’Aigues namelijk wel keurig de Véloroute nr 4 gevolgd, om er na 5 kilometer achter te komen dat ik de verkeerde kant opfietste. Dus deze bonuskilometers, opgeteld bij het vele klimwerk zorgde voor zware benen einde dag! #enhetmoetwelleukblijven
De Provence ontdekken met alle zintuigen
Conclusie: als het aan mij lag had ik gerust nog wel wat dagen hier kunnen blijven rondfietsen, met af en toe een rustdag ertussen. De omgeving is prachtig, de keuze aan routes is groot, zeker als je bereid bent om een of twee keer van basisplek te veranderen. En het grootste voordeel: ik kon de Luberon ontdekken met al mijn zintuigen! Die geuren, die vrijheid om te stoppen wanneer ik wilde en het constante geluid van de krekels maakte de beleving van de Luberon er een van puur Provençaals geluk!
Lees hier alle insidertips en bijzondere stops en adresjes van Josee’s fietstocht
Tips en ervaringen
– Zorg dat je een gedetailleerde kaart bij je hebt (Michelinkaart) of bovengenoemde fietskaarten want de bewegwijzering van de fietsroutes laat hier en daar te wensen over.
– Wil je een elektrische fiets ter plaatse huren dan zijn er diverse mogelijkheden ter plaatse, check hier waar dat kan.
– De beste periode om de Luberon per fiets te ontdekken: mei, juni en september, oktober. Kun je niet anders dan in de maanden juli of augustus, start vroeg en neem voldoende water mee!
– Plan voldoende marges voor tussenstops onderweg. Zoals die leuke markt, dat mooie kasteel, dat wijnhuis of dat bijzondere ijspaleis (je leest hier meer over mijn stoptips)
– Kies voor verblijf met dineroptie of zorg dat je dicht bij een dorpje bent, zodat je ‘s avonds niet ver hoeft te fietsen.- Wil je ’s avonds toch liever dineren in zo’n leuk dorpje dan is het aan te raden om vooral een tafel te reserveren, het aanbod kan beperkt zijn.
– Neem je net als ik de trein en wil je geen taxi nemen? Vanaf het TGV station in Aix-en -Provence gaan er ook bussen naar het station in het centrum van Aix, vanwaar je een bus kunt nemen naar Pertuis. Ook dit dorp ligt aan de fietsroutes van Le Pays des Aigues.
– Er zijn treinen met overstap in Brussel (IC/TGV) of in Parijs (Thalys/TGV) het gehele jaar en de Eurostar ZON (direct) alleen in juli en augustus; de laatste is snel volgeboekt, verkoop start meestal in maart! Wil je de eigen fiets meenemen in de trein? Dat kan onder bepaalde voorwaarden.
Lees hier over bijzondere verkeersregels voor fietsers in Frankrijk.
Bonne route!
LEES OOK:
Tussenstops langs de fietsroute door de Luberon
Fietsroutes in de Vaucluse
De 11 mooiste dorpen van de Vaucluse
Praktische tips: met de trein op vakantie in Frankrijk
De Luberon van Peter Mayle
Tekst en beeld: Josee Schouten. Met dank aan Provence Vaucluse Attractivité en Velo Loisir Provence.
Geen reacties