Ik zag onlangs een tv-programma over Corsica en ik kreeg spontaan trek in een aubergine à la bonifacienne. Dit recept heb ik jaren geleden ontdekt tijdens een lunch in restaurant U Castillé, toen wij Bonifacio bezochten. Een prachtig plek met adembenemend uitzicht op de zee. We aten daar gevulde aubergines uit de oven. Zonder vlees maar mét (veel) Parmezaanse kaas en pecorino. Ik serveer ze met een groene salade en een glas rosé, évidemment. Un régal!
Aubergines à la bonifacienne (ovenschotel)
Ingrediënten (4 pers.):
aubergines
tomatencoulis
1 gesnipperde ui
ca. 10 kerstomaatjes
4 tenen knoflook (geperst)
oud witbrood (stokbrood kan ook)
1 glas melk (ca 25cl)
15 blaadjes basilicum (gesnipperd)
2 eieren
200 gr geraspte pecorino (of liever nog tomme de Corse, maar die is niet makkelijk te vinden in Nederland. Bei gebrek aan beide neem je een andere harde schapenkaas)
200 gr geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
– Halveer de aubergines in de lengte en kook ze ca. 10 minuten in zout water. Leg ze op een schone theedoek en laat ze afkoelen.
– Bereid intussen de tomatencoulis: fruit de gesnipperde ui in een flinke scheut olijfolie, voeg de tomatencoulis toe en laat zachtjes koken op een laag vuur.
– Leg het brood in een mengkom en giet de melk over. Laat weken en knijp daarna de overtollige melk eruit.
– Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de aubergine, hak dat klein en voeg het toe aan het broodmengsel.
– Voeg ook de knoflook, de eieren, basilicumblaadjes en alle geraspte kaas toe en kneed het geheel met je handen tot een goed verdeeld mengsel.
– Verwarm de oven op 190 graden.
– Vul de aubergines met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Giet de tomatencoulis erover.
– Bak de aubergines in ongeveer 20 tot 30 minuten mooi bruin.
– Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg ze op de gegrilde aubergine, garneer met een paar blaadjes basilicum.
– Serveer er een salade met vinaigrette bij et bon app’!!
LEES OOK:
De mooiste plekken op Corsica
Tomates farcies: het geen-gezeur-recept
Geen reacties