Een recent Frans onderzoek brengt in kaart in welke delen van van het land de Fransen zich het gelukkigst voelen. Verrassend, want niet per se in de zonnigste gebieden van het land!
Het Baromètre des Territoires 2021 van het Institut Montaigne is een ‘geluksonderzoek’ dat sinds 2018 jaarlijks gedaan wordt onder 10.000 Fransen. In 2021 noemde 78% van hen zich ‘heureux’, ten opzichte van 70% in 2018. Zou het wegvallen van sociale verplichtingen en het doorbrengen van minder tijd in de files in coronatijden een positieve invloed hebben op deze statistiek?
Regionale verschillen
Volgens een gedegen vragenlijst – o.a. over koopkracht, gezondheid, kwaliteit van de woonomgeving – kunnen geënquêteerde Fransen in dit onderzoek aangeven hoe gelukkig ze zich voelen en waar ze zich zorgen over maken. Opvallend zijn daarbij de regionale verschillen. Zo maken de inwoners van Hauts-de-France (Noord-Frankrijk) zich veel meer zorgen over de veiligheid op straat dan landgenoten in andere streken. En zijn inwoners van de Provence veel pessimistischer over de toekomst dan Fransen in andere delen van het land.
De 4 gelukkigste regio’s
De inwoners van Pays de la Loire (Loirevallei) en de Grand Est (Elzas, Lotharingen, Champagne-Ardennen) scoren het beste in het onderzoek: 43 % noemt zich ‘très heureux’ (landelijk gemiddelde: 38 %). Ook Bretagne is een heel gelukkige regio in vergelijking tot andere gebieden: 75% voelt zich veilig, 73% is optimistisch over toekomst. Net als Normandië, waar de inwoners veel waardering hebben voor de landschappen en de sfeer van hun woongebied.
Zie hier onder meer details over de uitslagen per regio!
DE CIJFERS
Frankrijk landelijk: 78% ‘gelukkig’ waarvan 38% ‘heel gelukkig’ (+5% t.o.v. 2018)
Pays de la Loire: 81% ‘gelukkig’ waarvan 42% ‘heel gelukkig’. De inwoners van deze regio voelen zich het veiligst en leven het prettigst samen met hun buren. Ook waarderen zij de goede dienstverlening en economische dynamiek van hun leefomgeving.
Grand Est: 78% ‘gelukkig’ waarvan 42% ‘heel gelukkig’. Tevreden over hun leefomgeving (landschappen, woonomgeving), sterke familiebanden, voelen zich geborgen door hun tradities, maar zijn bezorgd over de economie en de koopkracht.
Bretagne: 80% ‘gelukkig’ waarvan 38% ‘heel gelukkig’. De Breton zijn zeer gehecht aan hun leefgebied en lokale cultuur. Optimistisch over de toekomst, ook op economisch gebied.
Normandië: 81% ‘gelukkig’ waarvan 40% ‘heel gelukkig’. Normandiërs zijn zeer positief over de landschappen en sfeer van hun relatief ongerepte regio. Minpunten zijn onder meer het klimaat, de economie en toegang tot zorg.
Auvergne-Rhône-Alpes: 79% ‘gelukkig’ waarvan 39% ‘heel gelukkig’. Waardering voor natuur en omgeving, hun gastronomie, redelijk tevreden over de economie, maar veel minder over de infrastructuur (met name vervoer).
Bourgogne-Franche-Comté: 79% ‘gelukkig’ waarvan 37% ‘heel gelukkig’. Prettige leefomgeving, gevoel van samenhorigheid, maar zorgen over de economie (met name de koopkracht) en de bereikbaarheid/infrastructuur.
Hauts-de-France: 77% ‘gelukkig’ waarvan 41% ‘heel gelukkig’. De helft van de inwoners woont vlak bij zijn geboorteplaats, sociale saamhorigheid maar gevoel van veiligheid scoort slecht, zorgen over multiculturele samenleving.
Nouvelle Aquitaine: 77% ‘gelukkig’ waarvan 37% ‘heel gelukkig’. Heel positief over leefomgeving en gastronomie, minder over economische toekomst, infrastructuur en milieuproblemen.
Provence-Côte d’Azur: 80% noemt zich ‘gelukkig’, maar deze regio scoort in veel subcategorieën opvallend lager dan de landelijke gemiddelden. Zo is er in Zuid-Frankrijk veel nostalgie naar ‘betere tijden’, zorgen over de toekomst (immigratie, economie) en algemeen een gevoel van onveiligheid.
Occitanië: 79% ‘gelukkig’ waarvan 37% ‘heel gelukkig’. Inwoners van Occitanië waarderen hun leefomgeving en de lokale art de vivre, maar de economie is op sommige plekken precair. Ook is 88% bezorgd tot zeer bezorgd over het klimaat (o.a. overstromingen).
Centre-Val de Loire: 77% ‘gelukkig’ waarvan 38% ‘heel gelukkig’. Regio waar magere economische vooruitzichten vaak drukken op geluksgevoel, net als de vaak beperkte bereikbaarheid van publieke diensten (artsen, onderwijs).
Ile-de-France-Parijs: 78% gelukkig waarvan 37% heel gelukkig. Positief over de economische dynamiek, maar veel minder over veiligheid en levenskwaliteit, milieuvervuiling en de uitdagingen van een multiculturele samenleving.
Bron: Baromètre des Territoires 2021. Het hele rapport vind je hier (onder Téléchargements)
LEES OOK:
Angers, een stad met gelukkige inwoners
De dunst bevolkte departementen van Frankrijk
15 gekke Franse cijfers en weetjes
Beeld: Unsplash
Geen reacties