Ma Petite Pâtisserie heet het nieuw kookboek van Audrey Krief, een jonge Parisiènne, die sinds 2014 in Nederland woont. In Amsterdam heeft zij een eigen patisseriezaak, My Little Patisserie, in de Pijp. Al tijdens haar studententijd in Parijs ging Audrey op zoek naar de lekkerste éclairs of tartelette à la fraise van de stad. Ze volgende daarna een opleiding aan de École de Boulangerie et de Pâtisserie om ze zelf te leren maken. En de rest is histoire…: haar eclairs, fruittaartjes, flan en madeleines zijn nu al 10 jaar bekend in heel Amsterdam.
Franse patisserie: moeilijk of niet?
En diezelfde taartjes, waarvan ze de receptuur al die jaren heeft verfijnd, staat nu in dit kookboek. Voordat je denkt – eh oui, dat gaan we even snel doen! – weet: er zijn flink wat technische recepten, waarvoor je de spuitring moet hanteren, soms een dag eerder beginnen en heel precies zijn met de baktemperaturen.
Dat gezegd hebbende: er zijn ook aardig wat laagdrempeligere recepten, die je zelfs samen met kinderen kunt doen. Concreet: welke tongstrelende Franse patisserie staat erin? Het begint met een hoofdstuk met basisrecepten voor zanddeeg, meringue, soezendeeg, briochedeeg en zelfs bladerdeeg. Daarna besteedt Audrey een heel hoofdstuk aan crèmevullingen: zoals vanillecrème, bakkersroom, mousseline en amandelcrème.
Van millefeuille tot éclairs: zelf maken
Het derde hoofdstuk behandelt ontbijt- en brunchrecepten (met crêpes, wafels, wentelteefjes en confituren). Hoofdstuk 4 laat zien hoe je kunt bakken met kinderen (o.a. madeleines, financiers, chouquettes, crumble). En onder het hoofdstuk Patisserie komen de grootste successen uit haar winkel aan bod: zoals vanille- en koffie–éclairs (niet makkelijk te maken!), millefeuille, tartelettes en Paris-Brest.
Voor de feestdagen
De laatste twee hoofdstukken gaan over vriendenbezoek en speciale gelegenheden. Daarin komen onder meer de crème brulée, tarte tatin, tarte tropézienne, kerstkoekjes en galette des rois aan bod.
Alle recepten lezen heel duidelijk en overzichtelijk en de persoonlijke commentaren van Audrey boezemen veel vertrouwen in… Dus allez, wij gaan een paar van deze recepten zeker proberen voor de feestdagen. Verder is het mooi vormgegeven boek (moderne styling en fotografie, hardcover met linnen rug) absoluut een leuk cadeau voor onder de kerstboom!
Ma Petite Pâtisserie. Proef Parijs aan je eigen keukentafel (2024), Audrey Krief, €29,99 (o.a. via Bol.com)
Zie hieronder een voorbeeldrecept uit dit kook boek voor Franse kerstkoekjes
Recept voor Sablés de Noël – uit Ma Petite Pâtisserie
Kerstkoekjes met hazelnoot, sinaasappel en speculaaskruiden
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Koeltijd: 1 uur
Oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur en 30 minuten
Benodigdheden: rubberen spatel, fijne rasp (of microplane), deegroller, koekjesuitsteker in kerstvorm
Ingrediënten
(voor 25-30 koekjes)
70 g boter (op kamertemperatuur), in blokjes van 1 cm
70 g poedersuiker
35 g hazelnootmeel
2⁄3 ei (op kamertemperatuur), ca. 30 g 140 g bloem
snufje zout
1 el koek- en speculaaskruiden rasp van 1 biologische sinaasappel
1 eidooier
25 g rietsuiker
Dit recept is eenvoudig en leuk: perfect om samen met kinderen te maken voor dat echte kerstgevoel. De koekjes zijn ook geweldige, zelfgemaakte cadeautjes voor de feestdagen. Verzamel alle ingrediënten en doorloop de stappen met je kleine helpers. Leer ze trots te zijn op het bakken van hun eigen kerstkoekjes, want eigengemaakte koekjes smaken het allerbeste!
Bereiding
– Meng in een kom met een spatel (of met je handen) de boter en poedersuiker tot een glad mengsel.
– Voeg het hazelnootmeel, ei en vervolgens langzaam de bloem, het zout, de koek- en speculaaskruiden en sinaasappel- rasp toe en meng tot een samenhangend deeg.
– Vorm een bal van het deeg en rol deze uit op bakpapier tot een dikte van 4 millimeter. Dek af met bakpapier en leg mini- maal 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven voor tot 180 °C (heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Gebruik koekjesuitstekers om koekjes te vormen en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaat. Blijf het overgebleven deeg samenvoegen en weer uitrollen tot een dikte van 4 millimeter tot al het deeg is gebruikt. Leg het deeg als het zacht begint te worden 10 minuten terug in de koelkast en rol het daarna opnieuw uit.
– Bestrijk de koekjes met eidooier en strooi er rietsuiker over- heen. Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
Tekst: Nicky Bouwmeester (recensie), Audrey Krief (recept) Beeld: foto’s van het kookboek Ma Petite Pâtisserie, foto recept sablés Danique van Kesteren
Geen reacties