In gedachten nog op dat zalige terrasje in Zuid-Frankrijk? Waar de oesters zo heerlijk smaakten en de steak-tartare helemaal top was? Goed nieuws: in eigen land zijn er tal van nieuwe restaurants waar Franse specialiteiten een centrale rol hebben.
The Seafood Bar – AMSTERDAM
Afgelopen voorjaar opende in de Pijp alweer de 3e Amsterdamse vestiging van The Seafood Bar, mooie trendy visrestaurants waar je vanaf het middaguur non-stop terecht kunt voor kraakverse fruits de mer en visgerechten. Gegrild, in de soep, gemarineerd (ceviche!) of helemáál rauw – het lekkerste uit de zee is hier in alle vormen en formaten te proeven. Aanrader: de Franse vissoep! www.theseafoodbar.com
Le Mortier – HAARLEM
Ook de binnenstad van Haarlem heeft er een fijn Frans adresje bijgekregen dit jaar (als aanvulling op Toujours, Seymour en Café Colette!). Moderne keuken met geraffineerde smaken, waarvoor de jonge Franse chef Philippe alleen met seizoensproducten werkt. De kaart wisselt daarom 4 keer jaar maar het principe blijft hetzelfde: een elegant menu van 3, 4, 5 of 6 gangen (vanaf €32), waarbij bijpassende wijnen geschonken worden. Veel van die wijnen zijn afkomstig uit de Loirevallei, waar Philippe vandaan komt. Onze Carole is zo enthousiast over dit adres dat het volgens haar een Michelin-ster verdient. (reserveren!) www.lemortier.nl
Lees ook: 8 fijne Franse restaurants in Haarlem
Brasserie Bardot – BREDA
Bardot bestaat eigenlijk al 2 jaar maar verdient toch een plek in dit lijstje met nieuwtjes omdat het restaurant zojuist is uitgeroepen tot het ‘Fijnste Franse restaurant van Nederland 2016’. Een prijs georganiseerd door het tijdschrift Leven in Frankrijk en uitgereikt door de nieuwe Franse ambassadeur (die wij onlangs interviewden!). Dankzij kreeftensoep, steak-tartare, Croque Bardot en salade niçoise voel je je in deze brasserie in Breda inderdaad al snel in Parijs. En een deur verder is er een mooie wijnbar, Petit Bardot, waar je ook kleine hapjes (canapés, oesters) kunt bestellen bij je glas wijn. www.brasseriebardot.nl
Brut de Mer – AMSTERDAM
Het is duidelijk, oesters en schaaldieren zijn op het moment de grote mode in Nederland. In de Pijp opende vorig jaar ook al Brut de Mer, een champagne- en oesterbar. What else zouden we bijna zeggen, maar je kunt hier ook uitwijken naar langoustines, visgerechten, lobsterroll en zelfs steak-tartare. Behalve Zeeuwse platte worden hier diverse bekende Franse oestersoorten geopend, zoals Gillardeau (uit Marennes-Oléron) en La Gauloise (uit Bretagne). brutdemer.nl
Arles – AMSTERDAM
Terwijl we dit schrijven is er alweer een veelbelovend nieuw Frans eetadresje in de hoofdstad geopend. In de Pijp wel te verstaan. Arles presenteert zich als bistro-modern en de 3 Franse koks (!), afkomstig uit Arles, serveren simpele gerechten op mediterraanse wijze bereid. Restaurant Arles op Facebook.
LEES OOK:
Mmmm, oesters: 20 handige weetjes
12 authentieke bistro’s in Parijs
Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld copyright: Seafoodbar (boven en openingsbeeld fruits de mer), Le Mortier, Brut de Mer, Brasserie Bardot, Facebook, Son of a Croque.
Geen reacties