Père-Lachaise in Parijs is niet alleen een iconisch kerkhof en de rustplaats van vele beroemdheden, maar ook een prachtig park waar je kunt wandelen, zitten, lezen… enfin gewoon genieten van de bijzondere sfeer. Josee bracht een bezoek.
Tussen leven en dood
Vanuit het raam van het appartement dat ik voor mijn weekje workation in Parijs heb geboekt, kijk ik zijdelings uit op een grote muur, rijkelijk begroeid met hangende planten. Het is de scheidslijn tussen leven en dood want achter deze kilometerslange muur ligt de begraafplaats Père-Lachaise. Intrigerend, zo dichtbij en zo midden in het hectische leven van dit 20e arrondissement. Daar wil ik meer van weten!
Feiten en weetjes over Père-Lachaise
Cimetière du Père-Lachaise opende in 1804, als groot nieuw kerkhof in Oost-Parijs. Het is vernoemd naar François d’Aix de La Chaise, biechtvader van Lodewijk XIV. In die 200 jaar is Père-Lachaise vooral bekend geworden als eeuwige rustplaats van beroemdheden uit verschillende tijdperken en disciplines. Van schrijvers als Oscar Wilde en Marcel Proust, zangers en acteurs zoals Edith Piaf en Yves Montand, tot muzikale grootheden als Jim Morrison en Frédéric Chopin, elke grafsteen heeft zijn eigen verhaal te vertellen.
En het kerkhof is groot. Heel groot. Het hele terrein beslaat maar liefst 47 hectare! Ruim 22 voetbalvelden bij elkaar! Niet verwonderlijk dat de Parijzenaars het ook wel La cité des morts noemen… Een hele stad voor de doden. Père-Lachaise is een beschermd historisch monument en staat met 3 miljoen bezoekers per jaar in de top 5 van grootste toeristische attracties van Parijs.
Wandelroutes
Ik loop naar binnen bij de voetgangersingang aan Boulevard de Ménilmontant, bijna tegenover de uitgang van metrohalte Père Lachaise. Ik blijf meteen staan bij het grote bord, waarop de volledige plattegrond van de begraafplaats te zien is. Inclusief de straatnamen (!) en de sectie- en grafnummers van bekende Parijse families en nationale en internationale beroemdheden. Maar waar te beginnen? Père Lachaise is niet alleen heel groot, vanaf deze plek zie je goed dat het ook tegen een heuvel gebouwd is, dus hier als een kip zonder kop gaan rondwandelen is geen aantrekkelijke optie. Mince, had ik me nu maar beter voorbereid en alvast vooraf een plattegrond bestudeerd, dan had ik een efficiënt routeplan kunnen maken. Zo zie ik nu dat ik voor het graf van Edith Piaf beter de toegangspoort helemaal bovenaan de heuvel had kunnen nemen.
Kleine tempels en grote sculpturen
Enfin, ik zie dat er twee celebs redelijk gemakkelijk zijn aan te lopen in dit deel van het kerkhof. Ik wandel over de straatjes en smallere paden tussendoor en verbaas me over de prachtige architectuur van de graven. Kleine tempels, imposante familiegraven, veelal versierd met prachtige sculpturen of beelden. En er zijn er die hier al eeuwenlang liggen. Dat verklaart ook de verscheidenheid aan stijlen, zoals gotisch, barok, neoklassiek. Maar ook modern en simplistisch, zien we bij een graf met een portret van een jonge vrouw, slachtoffer van de Bataclan-aanslag. Slik. Met recht iets om bij stil te blijven staan.
Slachtoffer van de aanslag in de Bataclan
Langs Jim Morrison en Chopin
Het is goed opletten om de juiste straatjes te volgen en vervolgens de kleine bordjes die de vakken aangeven in de gaten te houden. Maar het lukt me om het graf van Jim Morrison te vinden. De vele bloemen op het graf en zijn portret bevestigen dat ik goed zit. Maar het is veel kleiner dan ik dacht en het ligt totaal verstopt tussen andere graven. Bovendien staan er dranghekken omheen. Ja, Jim is nog altijd immens populair op dit terrein en behoort samen met Edith Piaf tot de meest bezochte graven. Maar waarom ligt deze Amerikaanse ster hier? De zanger van The Doors woonde in jaren ’70 in Parijs en ging er helaas ten onder aan drank, drugs en rock&roll.
Het graf van Jim Morrison
Op naar de volgende: Frederic Chopin. Deze componist blijkt eenvoudiger te vinden want hij ligt langs een van de bredere hoofdstraten op dit kerkhof.
Tombe van Frédéric Chopin
Ideale pauzestek
Tijd voor een adempauze. Overal staan bankjes die bezet lijken te zijn door locals die hier hun lunch verorberen, een boek lezen of zelfs een tukje doen. En dat verbaast me niet want Père Lachaise is een botanisch paradijs met oude bomen, mooie gazons, prachtige tuinborders en tal van kleurrijke bloemen. Het voelt als een stille oase wat het een geweldige plek maakt om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.
Niet alleen onder de grond
Naast de beroemde graven, zijn er op Père Lachaise ook enkele minder bekende bezienswaardigheden. Je kunt de urnengalerij in het Columbarium bezoeken of langs de Mur des Fédérés lopen, een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Parijse Commune in 1871. Vanaf hier heb je bovendien een fantastisch uitzicht over de stad.
Conclusie: of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, kunst of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, Père Lachaise is een aanrader. Ik vond het zelf een openbaring om de rust en sereniteit te ervaren op een plek midden in het levendige 20e. En uiteraard is de toegang gratis 🙂
Insidertips voor een bezoek aan Père Lachaise
Om optimaal van je bezoek te genieten, zijn hier enkele handige tips:
– Bedenk vooraf wat of welk graf je wilt zien en kies daarmee de entree, Père-Lachaise heeft namelijk 5 ingangen.
– Je kunt daarvoor alvast deze deze plattegrond van Père-Lachaise downloaden,
– Draag comfortabele wandelschoenen, want de kleine paadjes zijn oneffen.
– Neem een fles water en eventueel een lunchpakketje mee, want er zijn geen eetgelegenheden binnen de begraafplaats.
– Wees respectvol tijdens je bezoek en houd rekening met het feit dat Père-Lachaise boven alles een begraafplaats is. Let op de stilte en verstoor geen begrafenissen of rouwende bezoekers.
Praktische informatie
Openingstijden van Cimétière du Père-Lachaise:
1 november tot 15 maart: 8.00 uur – 17.30 uur
16 maart tot 31 oktober: 8.00 uur – 18.00 uur
Houd er rekening mee dat de begraafplaats op sommige feestdagen mogelijk gesloten kan zijn of aangepaste openingstijden kan hebben. Check de website van Parijs voor actuele informatie voordat je je bezoek plant.
Nieuw boek van Rob Kemps over de begraafplaats
In november 2023 verschijnt een nieuw boek van zanger en CHANSONS!-presentator Rob Kemps. Daarin beschrijft hij zijn grote liefde voor Père-Lachaise, waar hij veel tijd doorbracht toen hij in Parijs woonde. Het boek staat vol prachtige en fascinerende verhalen over bekende en minder bekende personen die op de begraafplaats liggen. Naast de hierboven genoemde beroemdheden, beschrijft Kemps de levens en dood van onder meer Karel Appel, Isadora Duncan, Sarah Bernhardt, Maria Callas, Gertrude Stein, Modigliani en zijn muze Jeanne, Bizet, Colette en ook recentere artiesten, zoals Maria Callas, Marcel Marceau, Moustaki, Michel Delpech (Pour un flirt..) en Gilbert Bécaud (Nathalie). Alsof je er rondloopt! Hemel op Aarde, €24,99. Online bestellen
LEES OOK:
De mythische begraafplaatsen van Parijs
Parijs met tieners: 22 leuke tips
Ondergrond Parijs: ontdek de catacomben
Parijs voor de eerste keer? 10x zeker doen
Tekst & beeld: Josee Schouten
Geen reacties