De klassieke Franse mousse au chocolat bestaat uit maar een paar ingrediรซnten: pure chocolade, boter en flink wat eieren. In deze versie wijken we daar een klein beetje vanaf, door een deel van de boter te vervangen door (ongeklopte) slagroom. Hierdoor wordt de mousse wat luchtiger en romiger van smaak.
Recept voor Mousse au chocolat (4 pers.)
Ingrediรซnten:
250 gr pure chocolade (met minstens 70% cacao)
25 ml slagroom
30 gr roomboter
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
Bereidingswijze:
– Splits de eieren en giet eiwit en eigeel in 2 aparte kommen.
– Smelt de chocolade in een pan op zeer laag vuur met de slagroom en de boter en strooi de vanillesuiker erdoor.
– Klop intussen de eiwitten stijf met een snufje zout. Dit kan niet mislukken als je maar een brandschone (=vetvrije) kom en mixer gebruikt. Het eiwit is stijf als de pieken omhoog blijven staan.
– Voeg het eigeel bij het chocolademengsel, roer zachtjes door elkaar en haal het van het vuur.

– Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig door de chocolade met een spatel (in 3 fases, dus telkens 1/3 deel totdat het eiwit opgenomen is).

– Schep de mousse in individuele kommetjes of glaasjes en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast. Een dag eerder bereiden kan ook, dat komt de textuur zelfs ten goede.

In รฉรฉn grote schaal presenteren is ook een idee, maar reken dan minstens 4 uur voor het opstijven in de koelkast. Gewoon zo op tafel zetten en iedereen zelf laten opscheppen, zoals vaak gebeurt in Franse bistro’s!

Het recept van Alain Ducasse
Ben je dol op die donkere en stevigere smaak van pure chocolade, probeer dan eens het – in Frankrijk vrij bekende – recept voor chocolademousse van Alain Ducasse. Daar gaan wel 10 opgeklopte eiwitten in! En extra boter in plaats van de slagroom uit het recept hierboven. Zijn mousse heeft een heerlijk diepe smaak, maar is wel vrij machtig.
Tip! Serveer een sinaasappelsalade naast een paar lepels chocolademousse, voor een frisse citrustoets ernaast.
Tekst: Egbert Ausems Beeld: (boven) Egbert Ausems, (onder en linksboven ) Beeld: Depositphotos 2022

Geen reacties