Elke herfst is het weer raak: overal duiken de pompoenen op. In Frankrijk zie je in de winkels vooral de potimarron (ook wel hokkaido- of kastanjepompoen genoemd), een compacte oranje pompoen met een heerlijk romige structuur en een natuurlijke hint van kastanje. Het fijne is dat je de schil gewoon kunt mee pureren – er wordt minder of geen bestrijdingsmiddel op gebruikt dan bij gewone pompoenen. Ook met een ‘gewone’ pompoen kun je die volle, nootachtige smaak oproepen door wat gekookte kastanjes aan de soep toe te voegen. Dat geeft een zachtzoete toets die perfect past bij een frisse herfstdag.

Soep met pompoen en kastanjes
Ingrediënten
1 pompoen (1 middelgrote of 2 kleine)
1-1,5 liter groentebouillon (kippenbouillon kan ook)
1 blik gekookte kastanjes (250 g) of tamme kastanjes in vacuümverpakking (bij biologische winkels en Ekoplaza)
1 kleine prei
2 eetlepels olijfolie of gezouten boter
zout en versgemalen peper
kaneel
gemberpoeder
voor de garnering: biologische crème fraîche, peterselie of kervel, geroosterde zonnebloempitten
Bereiding
– Was de pompoen. Snijd in tweeën en verwijder de schil als het geen biologische pompoen is.
– Verwijder de zaden en snijd de pompoen in grote dobbelstenen.
– Bak de prei in de olijfolie in een stoofpan.
– Voeg de pompoen toe en bak al roerend 2 tot 3 minuten.
– Giet de groentebouillon eroverheen en kook ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur tot de pompoen zacht is.
– Voeg de kastanjes toe en kook opnieuw gedurende 5 minuten.
– Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper, een snufje kaneel en 2-3 snufjes gemberpoeder. Goed roeren, proeven en eventueel meer toevoegen.
– Garneer de soep voor het opdienen met een lepel crème fraîche, een takje kervel of peterselie, een draai verse peper en eventueel wat zonnebloempitten.
– Serveer met een geroosterde snee pain de campagne met gezouten boter.
LEES OOK:
10 herfstproducten op de Franse markt
Runderstoof met donker bier en champignons
Tekst: Carole Goelitz Beeld: Depositphotos.com, Carole Goelitz
Geen reacties