Als Egbert terug is in de Elzas, dan trakteert zijn zus hem op zondagse lunches die uren duren. Een geliefd gerecht van haar is de ‘gigot à la cuillère’, letterlijk lamsbout die je met een lepel kunt eten. Boterzacht, want bijna 7 uur lang gestoofd.
Bij mijn zus in Strasbourg is de zondag gereserveerd voor le déjeuner du dimanche ofwel de traditionele familielunch. Dan beginnen wij om 13.00 uur met een aperitief, gaan rond 14.00 uur aan tafel en rollen ergens tegen 18.00 uur naar le salon, waar stiefbroer Sami ons een digestief serveert (meestal een Elzasser schnaps – keuze uit Framboise of Poire).
Uren sudderen in de oven
De tafel is mooi gedekt voor iedereen die wil aanschuiven. Mijn zus kookt dan vaak gigot d’agneau à la cuillère. Zij is dan vroeg opgestaan om de gigot op tijd in de oven te schuiven, want die moet namelijk zo’n 7 uur zacht sudderen. De gigot is daarna zó botermals dat je hem met een lepel makkelijk kunt opscheppen, vandaar de naam (cuillère betekent lepel).
Ook al is dat tegen de etiquette, volgens mijn stiefmoeder Huguette mag je gerust de hele braadpan op tafel zetten (en al helemaal als die van Le Creuset is). De gigot is namelijk zo zacht dat deze uit elkaar zou vallen als je hem in een schaal probeert over te zetten.
Recept voor Gigot d’agneau à la cuillère (ook: ‘Agneau de 7 heures’)
Ingrediënten (4 personen):
– lamsbout van ca. 1,5 à 2 kilo (klinkt veel, maar dat komt door het bot)
– 2 uien in ringen gesneden
– 1 liter witte wijn
– 2 tenen knoflook in schijfjes gesneden
– 4 eetlepels olijfolie
– 3 eetlepels gedroogde tijm
– ca. 600 gr schone kleine worteltjes
– ca. 400 gr aardappelen in partjes gesneden
– ovenbestendige braadpan (cocotte van Le Creuset bijv.)
Bereiding
– Snij kleine inhammen in de gigot en steek de schijfjes knoflook erin.
– Verwarm de olie in de braadpan. Bak de gigot aan alle kanten mooi bruin.
– Zet de oven aan op 150 graden.
– Blus de lamsbout af met de witte wijn en neem zelf ook een slok. Voeg de uien en de tijm toe en breng alles aan de kook.
– Zodra de wijn kookt, leg je de deksel op de pan en schuif je de pan in de oven. Laat minstens 6 uur zachtjes sudderen.
– Draai de lamsbout elk uur om, zodat deze niet uitdroogt. Je kun het stuk vlees ook met behulp van een pollepel met de jus besprenkelen – als het moeilijk is om de hele lamsbout om te draaien.
– Voel na 5 uur met een lepel of vork of het vlees al zacht is. Het laatste uur voor je serveert, voeg je de aardappelen en wortels toe en besprenkel je alles nogmaals royaal met de jus.
Bon appétit!
PS Je kunt dit recept heel goed al de dag ervoor bereiden, dus het is ook een interessante optie voor de feestdagen. Korter dan 6-7 uur stoven kan uiteraard ook, sommige koks houden slechts 4 uur aan. Maar hoe langer de bout suddert, hoe malser en smaakvoller het lamsvlees wordt!
LEES OOK:
Coq au vin met riesling uit de Elzas
Jambon-beurre, het Franse troostbroodje
Zelf mayonaise maken: zo doe je dat!
Geen reacties