Doucement. Rustig aan met lavendel in de keuken. Gebruik te veel en de smaak wordt overheersend. Maar met een paar gedroogde lavendelbloemetjes door een marinade of enkele verse takjes ter versiering op een dessert, geef je een gerecht een subtiele Provençaalse twist. Zoals in deze taart, met verse perziken. Geen lavendel in de tuin? Ook geen ramp, zonder perziktaart ook niet te versmaden. Voor dit recept gebruik ik overigens liever geen taartvorm maar een bakblik, dan wordt de korst knapperiger!
Recept: Tarte fine aux pêches et à la lavande
1 rol vers bladerdeeg uit het koelvak (of 6-8 plakjes diepvriesbladerdeeg)
5 gele en/of witte perziken of nectarines
80 g licht gezouten boter (zoals Bretonse boter met Guérande-zout)
110 g suiker
5 takjes verse (onbespoten) lavendel of 2 theelepels gedroogde lavendelbloemetjes
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Was de perziken goed, schil ze niet, snijd ze doormidden, verwijder de pit en snijd ze in dunne plakjes.
– Bedek een bakplaat met bakpapier.
– Smelt de zoute boter in een steelpan. Bestrijk het bakpapier met vloeibare boter en strooi er wat suiker overheen.
– Verspreid het bladerdeeg nu over het bakpapier. Of in een rechthoek of in een ronde vorm. Zorg daarbij voor een dikke en stevige opstaande rand (belangrijk!).
– Leg de plakjes perzik stevig naast elkaar op het bladerdeeg. Afhankelijk van de vorm van je bodem (rechthoekig of rond) kun je de plakjes in rijen of in een rozet indelen.
– Bestrijk de perziken en de randen van het bladerdeeg met de helft van de resterende gesmolten boter.
– Strooi de helft van de overgebleven suiker over de perziken en het deeg.
– Verspreid de bloemetjes van 3 takjes verse lavendel (zonder het blad) over de taart of gebruik max. 2 theelepels gedroogde lavendel.
– Bak de taart 10 minuten op 180°C. Haal na 10 minuten even uit de oven, bestrijk het deeg en de perziken met de overgebleven boter met strooi er daarna de rest van de suiker over.
– Zet terug in de oven en laat de taart nog 20 tot 25 minuten bakken op 180°C. De randen van het deeg moeten goudbruin zijn. Het kan zijn dat er wat sap op het bakpapier gelekt is (vandaar het belang van een goede rand!). Geen probleem, als je de bakplaat uit de oven haalt kun je dat met een lepel wegscheppen, om te voorkomen dat de taart zacht wordt (en ik weet altijd wel raad met dat zoete gekarameliseerde mengsel… Mmm!).
– Laat afkoelen – tot lauwwarm of koud – voor het serveren. Versier de taart met de 2 overgebleven takjes verse lavendel en serveer eventueel met een schep vanille-ijs of yoghurt.
LEES OOK:
Recept voor Franse frambozentaartjes
Madeleines bakken, zo doe je dat!
Clafoutis met kersen, té makkelijk recept
Meer dan 60 zoete en hartige recepten uit de Franse keuken!
Tekst en beeld: Carole Goelitz
Geen reacties