Pays d’Auge: streek van appels, koeien en camembert
Pays d’Auge ligt direct achter de veel beroemdere kust van Normandië, bekend om zijn badplaatsen en landingsstranden van D-Day. Maar in dit achterland domineert de kleur groen. Pays d’Auge is de streek van de cider, de camembert, de tuinen en kastelen en bovenal de schilderachtige dorpjes met zijn vakwerkhuizen. Perfect voor een korte vakantie en uitstekend te combineren met een bezoek aan de kust. Een overzicht van onze roadtrip door Pays d’Auge.
Route du Cidre
“Daan, even stoppen, fotomomentje!” We rijden de Route du Cidre, een goed aangegeven route van in totaal 40 kilometer. Als op een ansichtkaart ontvouwt zich het landschap van de Pays d’Auge en voorbij elke bocht zien we wel een fotowaardig plaatje: de gevlekte Normandisch koeien die vredig grazen in de appelboomgaard, die oude schuur in vakwerkstijl en natuurlijk de überromantisch ogende dorpjes, zoals Cambremer, Beaumont-en-Auge en in het bijzonder Beuvron-en-Auge.
Hier stoppen we voor de lunch. Het is druk, want er is de grote plantenmarkt. De uitgestalde rozen, geraniums en wat al dies meer accentueert nog eens de charme het dorpscentrum. Dat bestaat nog bijna volledig uit vakwerkhuizen in diverse tinten, vooral groen, blauw, bruin. Dat Beuvron-en-Auge ook buiten de marktdagen veel bezoekers trekt, merken we aan de vele restaurantjes rondom het plein. Gelukkig wel kleinschalig van opzet en op het terras van theesalon Antoine et Lucil vleien we neer en genieten van alles wat er voorbijkomt.
Langs boerderijen om te proeven en te kopen
We vervolgen onze Ciderroute. Die naam is er niet voor niets; onderweg passeer je boerderijen en domeinen waar je appelsap, cider of sterker kunt kopen. Dit staat aangegeven met redelijke kleine bordjes langs de weg dus let goed op onderweg of beter, kies vooraf het domein waar je wilt proeven én kopen. Deze kunnen we aanraden:
Manoir de Drouet in Cambremer: Stéphane en Lucille Grandval ontvangen je graag op hun nostalgische boerderij, waar je een kleine rondleiding met uitleg krijgt en hun diverse appelproducten kunt proeven, van appelsap, cider, pommeau (aperitief) tot de calvados (digestief).
Domaine Dupont in Victot-Pontfol: een prachtig landgoed met dito landhuis, waar de familie Dupont al meer dan 100 jaar biologische appelsappen, wijnen en likeuren maakt.
We eindigen ons rondje in het schattige Cambremer en belanden midden in een foodfestival annex markt. Van cider tot kaas tot worst; alle lokale producten zijn hier te vinden. Je kunt ervan proeven, je kunt ervan drinken en je kunt erop dansen. Hier houdt men van het goede leven. En dat geldt ook voor ons overnachtingsadres, het überromantische domein Le Coq Enchanté. Hier lees je er meer over.
Niet alleen cider, maar ook wijn van het land
Een wijngaard midden in de Calvadosstreek? Jazeker! Op heel bescheiden niveau weliswaar, maar toch. En deze ene wijngaard schijnt op een bijzondere plek te liggen. Daar willen we meer van weten. Wij zetten koers richting Arpents du Soleil, in Grisy, vlak bij Saint-Pierre sur Dives.
We worden ontvangen door Etienne Fournet, de jonge bevlogen wijnmaker die sinds enkele jaren de trotse eigenaar is van dit domein. Vol enthousiasme neemt hij ons mee heuvelopwaarts richting de kalkrotsen. Deze enorme witte kalkpuist, afgetopt met een waar bos aan planten en bomen is miljoenen jaren geleden ontstaan. Het zorgt voor een grond die uitermate geschikt is voor de druivenstokken, die op de andere zijde van de heuvel liggen.
Unieke wijngaard in Normandië
Uit de historie blijkt dat deze wijngaard de oudste – en tot voor kort de enige – is in Normandië. Aangelegd door de monniken in de middeleeuwen en volgens de overlevering was de kwaliteit van de wijn dusdanig dat ze zich hofleverancier mochten noemen. Leuk verhaal, maar Etienne is meer van de wetenschappelijke analyse en legt ons uit dat door de bijzondere combinatie van terroir (de bodem), hoogte en relatief veel zonne-uren hier een microklimaat heerst. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met het gebied rond Saumur in de Loire. Hebben we het hier dan over een Loirewijn of een Normandische wijn?
We nemen de proef op de som en proeven onder andere de witte Auxerrois. Vol van kleur en karakter en met een licht kruidige afdronk. On aime! Ook de rode Pinot Noir heeft body en kunnen we ons heel goed voorstellen bij een goed stukje vlees. Kenmerkend voor deze wijnen is dat ze op z’n best zijn na enkele jaren rijpen. De kleinschaligheid van het domein zorgt voor een beperkte oplage en vooralsnog wordt de wijn alleen in Normandië verkocht. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, maak een afspraak voor een proeverij (alleen woensdag t/m zaterdag) en sla je slag! Meer informatie: Arpents du Soleil.
Tuinen en kastelen
Het is niet verbazingwekkend dat 18e– en 19e-eeuwse aristocraten uit Parijs deze romantische, natuurrijke omgeving verkozen voor hun buitenverblijven. Je vindt hier diverse chateaus met weelderige tuinen die je kunt bezoeken. Voor de duidelijkheid: we hebben het dan niet over echte kastelen, maar over statige landhuizen. Wij bezochten onder andere Château de Canon in Mézidon.
Hier is vooral de Franse tuin een bezoek waard, met zijn symmetrische paden, geometrische bloemperken en beeldenrij langs de grote rechthoekige vijver waarin het landhuis weerspiegelt. Maar loop vooral ook terug naar het château via het bos en pak dan de rozentuin!
Ernaast ligt Domaine de Ouézy, ook bekend als Ferme de Ouézy. Eigenaar Hervé kocht dit domein enkele jaren terug en maakte zich bij de locals zeer geliefd met het aanleggen van een pedagogische boerderij.
In het park vind je meer dan 1000 dieren, variërend van koeien, schapen, kippen, varkens, eenden, ganzen, geiten. Kinderen kunnen er varkens strelen, lammetjes de fles geven, meerijden achter op de tractor. Walhalla voor de kleintjes! Deze zomer opent er ook een hotel in het park en je kunt nu al logeren in een van de 5 boomhutten in het park.
Ach, hadden we maar meer tijd, want had heel graag nog Château de Boutemont bezocht met zijn jardin remarquable. Voor een volgende keer!
Hoe kom je in Pays d’Auge?
Met de auto reis je in ongeveer 6 uur vanaf Utrecht naar Pays d’Auge. Wij pakten de Eurostar (trein) naar Parijs en stapten over op een TGV naar Caen. Daar namen wij een huurauto. Totale reistijd naar Caen, inclusief de overstap in Parijs: 6 uur.
Meer informatie over Pays d’Auge op de Calvados: www.calvados-tourisme.com
Meer Calvados inspiratie? Download gratis deze themagidsen en/of kaarten:
LEES OOK:
La Suisse Normande; de sportieve speeltuin van de Calvados
Bijzondere logeeradressen in de Calvados
10 x zien en doen in de Calvados
Geen reacties