Het departement Calvados maakt deel uit van La Basse Normande en is op zijn beurt weer onderverdeeld in verschillende streken. De kust is het bekendst; daar liggen badplaatsen als Honfleur, Deauville en Trouville én de diverse landingsstranden van D-Day. Wij kozen echter voor een bezoek aan het achterland en bezochten La Suisse Normande én Le Pays d’Auge. En geloof ons: hier valt genoeg te zien en te doen. Ideaal voor een korte vakantie en ook uitstekend te combineren met een bezoek aan de kust. Een overzicht van onze fiets- en roadtrip door La Suisse Normande.
Zwitsers Normandië: eldorado voor (sportieve) fietsers
Fietsen is een perfecte manier is om het fraaie landschap van La Suisse Normande te ontdekken. Het kan al vanaf Caen, de hoofdplaats van Calvados. Hier begint de Voie Verte Suisse Normande.
Dit fietspad (ook geschikt voor wandelaars) is aangelegd op de oude spoorlijn en volgt voor een groot deel de kronkelachtige rivier de Orne, tot aan het pittoreske stadje Clécy. Wij fietsten over deze Voie Verte vanaf Thury-Harcourt naar Clécy en ondervonden meteen het grote voordeel van dit fietspad: vlak en vrij van autoverkeer. Het is bovendien onderdeel van de Vélo Francette, een 650 km lange fietsroute die La Manche met de Atlantische Oceaan verbindt.
Smullen van de gastronomische fietsroute
Wij switchten bij Clécy voor de kleinere fietsroute Saveurs de Suisse Normande, een mooi rondje van slechts 25 km. Maar trek er gerust een dag voor uit, want genoeg verleidingen onderweg! Niet alleen het landschap is fotogeniek, ook kom je langs diverse boerderijen, waar je kunt stoppen om kaas, honing of cider te kopen. Verder kun je een zijweg inslaan om een kijkje te nemen bij de ruïne van Château Ganne in het pittoreske dorpje La Pommeraye.
En op de terugweg naar Clécy heb je frontaal zicht op de imposante bergkam van de Rochers des Parcs. ’s Zomers wordt hier volop geklommen en kun je ook de parapenters in de lucht zweven die van boven op het plateau het luchtruim kiezen. Een elektrische fiets is overigens wel aan te raden, want menig heuveltje moet worden bedwongen! En zorg zelf voor een versnapering, want wij misten onze koffiestop-onderweg.
Deze fietslus wordt in beide richtingen aangegeven met het rode nummer 16. Na onze fietstocht beloonden we onszelf met een lunch van lokale gerechten bij restaurant La Potiniere in Clécy, heerlijk op het zonnige terras langs de rivier. Aanrader!
Meer info over fietsroutes in La Suisse Normande
Meer info over de fietsroute Les Saveurs de Suisse Normande
Liever te voet? Tal van wandelroutes
Als er één departement is in de Calvados waar wandelaars hun hart kunnen ophalen dan is het onbetwist La Suisse Normande. Vanaf Clécy, Thury-Harcourt of Saint-Germain-le-Vassain zijn er maar liefst negen bewegwijzerde wandelroutes te volgen, variërend in grootte van 5 tot 29 kilometer. Wil je hier een echte wandelvakantie houden, kies dan voor de GR Tour de la Suisse Normande. De totale route van 113 kilometer is verdeeld in 6 etappes, met diverse overnachtingsmogelijkheden voor onderweg.
Met de auto op verkenning? Volg de Route Touristique de la Suisse Normande (80 km). Het brengt je langs alle hoogtepunten van de streek.
Op het water: kanovaren, kajakken of huur een bootje
Wij huurden onze elektrische fietsen in het dorpje Thury-Harcourt bij Thury Plein Air. Maar eigenlijk is deze club vooral gespecialiseerd in het organiseren van kano- en kajaktochten op de Orne. Een mooie manier om te genieten van het landschap. Je wordt gebracht naar het startpunt en met de stroom mee vaar je weer terug. Of andersom. Dus eigenlijk heel relaxed. Je kunt kiezen voor 7 of 15 kilometer. Er is ook een watersportclub in Pont d’Ouilly.
Outdoor in de natuur voor de echte avonturiers
Bungeejumpen en ziplinen
Nieuwsgierig geworden door de foto’s zetten we koers naar het Skypark op Viaduc de la Souleuvre. Van dit oude spoorwegviaduct bij het gelijknamige plaatsje restte na de ontmanteling in 1970 nog slechts 5 van de 60 meter hoge pilaren. Dit werd de basis voor de houten brug die tegenwoordig als bungee-jump basis dient.
Als wij er zijn regent het en voorzichtig lopen we over de smalle, natte, houten brug naar het centrale punt. Hier staan normaal gesproken de durfals wiens adrenaline door de aderen giert, terwijl ze worden gezekerd aan het dikke elastiek. Maar vandaag niet: het waait te hard. Jammer. Maar dat neemt niet weg dat we ons naar een ander opwindend punt op de brug kunnen begeven: het uithangende balkon. Volledig van glas, inclusief de vloer. Minder stoer, maar spannend is het wel! Naast bungee-jumpen kun je hier ook ziplinen. Onder andere naar het beneden gelegen park Normandie Luge, waar voor families nog veel meer te doen is. Een rodelbaan, een avonturen- en ziplineparcours tussen de bomen, een blote-voeten-tuin en een restaurant met heerlijk terras om dit alles te aanschouwen.
Kortom: alles voor de avontuurlijke familie. Er is geen minimumleeftijd, wel een minimum gewicht: 40 kg. Maximumgewicht is 120 kg 🙂 Meer informatie over Skyparc Viaduc de la Souleuvre en Normandie Luge
Via ferrata en rotsklimmen
Hou je liever beide voeten aan de grond – of in dit geval aan de rotsen – dan kun je opteren voor een Via Ferrata of klimmen én abseilen van de rotsen, onder andere bij Clécy.
Een bezoek waard: Château de Falaise, thuis van Willem de Veroveraar
Guillaume le Conquerant, zoals hij in Frankrijk wordt genoemd, is van grote betekenis geweest in de geschiedenis van Frankrijk én Engeland. Deze hertog van Normandië, geboren in 1028, werd beroemd en berucht door in 1066 de slag bij Hastings te winnen en daardoor Engeland te veroveren. Hij werd koning van Engeland, waarmee de Normandische dynastie begon. Dit leidde tot een versmelting van Normandische en Angelsaksische culturen in Engeland wat vandaag de dag nog merkbaar is in de Engelse taal, de architectuur, de rechtspraak en politieke structuur.
Zijn thuisbasis was Château de Falaise in het gelijknamige dorpje. Het is groot. Het is robuust. Als bezoeker krijg je een digitaal tablet mee dat je in elke – redelijk kale – zaal kunt activeren. Het geeft je een virtuele impressie van hoe het kasteel eruitzag in de tijd dat Willem hier leefde met zijn vrouw Mathilde. Erg leuk! Ook kun je kijken en luisteren naar de op de muren geprojecteerde vertellingen over de machtsstrijd onder zijn zonen na Willem’s dood. Interessant! Deze interactieve manier om ons meer over de geschiedenis te leren spreekt jong en oud aan. Zeker een bezoek waard!
Meer info en tickets Château Falaise Guillaume le Conquerant
Leuke uitvalsbasis: Clécy, charmant dorpje
Wij verbleven onder andere in het charmante dorpje Clécy, dat in het hart van La Suisse Normande ligt. Dit kleine charmante dorp aan de Orne is één van de Villages de Caractère in de Calvados. Het geldt ook als prima uitvalsbasis voor de diverse fiets- en wandelroutes.
Om een eerste impressie te krijgen van het stadje en zijn omgeving kun je een mooie, korte wandeling van ca. 3 km maken, aangegeven als La Croix de la Faverie. Deels langs de rivier en vervolgens omhoog door het groen, voor een mooi uitzicht over de rotsen van Rocher du Parc en de oude viaduct over de Orne. Wij overnachtten overigens in het centraal gelegen Logis Hotel Au Site Normand, met basic maar prima kamers en uitstekend restaurant.
Hoe kom je in La Suisse Normande?
Met de auto reis je in ongeveer 6 uur vanaf Utrecht naar de Pays d’Auge. Wij pakten de Eurostar (trein) naar Parijs en stapten over op een TGV naar Caen. Daar namen wij een huurauto en vanaf Caen is het een half uur rijden. Totale reistijd naar Caen, inclusief de overstap in Parijs: 6 uur.
Voor meer informatie over en tips voor La Suisse Normande, kijk op www.calvados-tourisme.com
LEES OOK:
Leuke slaapadresjes in de Calvados
Le Pays d’Auge in de Calvados: pure romantiek
10x niet missen in de Calvados
Bayeux en de D-Daystranden
Eveline -
Wat een genot om al deze mooie verhalen, avontuurlijke en waardevolle tips te lezen, over een streek die ons na aan het hart ligt. We vieren hier al meer dan 20 jaar onze mooie vakantie momenten. Zoveel te doen en te zien hier. Top streek