Internationale eettentjes: exotisch smullen in Parijs
De Franse keuken mag dan heilig zijn voor veel Fransen, in Parijs wordt steeds meer over de grenzen gekeken. Vooral in de hoofdstad is het aanbod van buitenlandse keukens enorm gegroeid de afgelopen jaren. Een avondje pho, mezze of ramen kan dus prima als afwisseling tussen de Franse klassiekers. En de uitstekende keukens van Vietnam, Libanon en Marokko zijn veel beter vertegenwoordigd in Parijs dan bij ons in Nederland.
Vietnamees eten in Parijs
Door het koloniale verleden in Frans Indochine heeft de Vietnamese keuken een vaste plek in Parijs. Fransen zijn gek op gerechten als bo bun (rijstnoedels met groenten, vlees en loempiaatjes), pho (geurige noedelsoep, spreek uit als ‘feu’, vandaar de naam) en ook bánh mì, het stokbroodje dat Frankrijk en Vietnam culinair samenbrengt. Een paar adressen om dit soort gerechten te proeven:
Bonjour Vietnam (5e): Eenvoudig maar populair restaurant met authentieke gerechten als eend met pepers en gevulde lotusbladeren.
Phở Tài (13e): In de Aziatische wijk, bekend om de beste pho van Parijs.
Song-Heng (3e): Simpel zaakje in de Marais voor bo bun of pho met gehaktballetjes.
Entre deux rives (2e): Restaurantje met originele gerechten zoals banh cuon (gestoomde rijstvellen gevuld met zwarte paddenstoel) en rouleaux de printemps.
Hanoï Corner (9e): Hip lunchadres voor goede bánh mì en Vietnamese koffie met gecondenseerde melk (foto onder).
Le Cambodge (10e): Een instituut voor Cambodjaanse én Vietnamese (bo bun), dicht bij het Canal Saint-Martin.
Chinees eten in Parijs
Chinees eten in Parijs is al lang niet meer alleen afhaal. Topchefs combineren Chinese smaken met Franse finesse – denk aan Adeline Grattard, die een Michelinster kreeg voor Yam’Tcha. Maar ook in de straatjes van het 13e arrondissement (Chinatown) of bij hippe tentjes elders in de stad kun je terecht voor comfortfood à la chinoise.
Yam’Tcha: Sterrenzaak waar Chinese en Franse smaken elkaar elegant ontmoeten. En met een kleiner budget kunt je ook naar het eetcafé van Grattard: Café laï’Tcha, met dim sum en won ton-soep.
Chez Ann (9e): Dumplings en noedels in een strak modern interieur.
Jixiao Buns (6e): Shengjian bao (pan gebakken broodjes) in Shanghai-stijl – eerst gestoomd, dan gebakken.
Ramen Wang (14e): Klein zaakje ten zuiden van Montparnasse, dus een beetje uit het centrum, maar wát een noedelsoep!
Japans eten in Parijs
Van sushi tot onigiri, van soba tot matcha-taartjes: de Japanse keuken is springlevend in Parijs. Rue Saint-Anne (bij Opéra) is al jaren dé culinaire straat van de stad voor liefhebbers van ramen en gyoza, maar de invloed uit Japan reikt inmiddels veel verder – van hippe lunchplekken tot verfijnde omakase-diners.
Ogata (3e): Japanse conceptstore met theeceremonies en verfijnde lunches.
Echizen Soba Togo (1e): Traditionele soba (noedels van boekweitmeel) met uitzicht op de open keuken.
The Cod House (6e): Japanse tapas in een coole setting, Saint-Germain.
Maison Sota (10e): Gastronomisch aanschuifmenu (vanaf €85) aan lange tables d’hôtes.
Aki Café (2e): bakkerij in Rue Saint-Anne met Frans-Japanse patisserie, waaronder éclairs met matcha en mochi.
Omusubi Gonbei (1e & 3e): Deze Japanse keten voor onigiri (gevulde rijstdriehoekjes) heeft twee filialen in Parijs: bij het Palais Royal en in de Haut-Marais.
Italiaans eten in Parijs
De burrata, apérol-spritz en negroni zijn niet aan te slepen: la cuisine italienne fait mouche à Paris! Dankzij plekken als Eataly Paris en de populaire Big Mamma-groep (o.a. van de foodhallen La Felicità) is Italiaans eten niet meer het pizzarestaurant op de hoek, maar een hele trendy belevenis. Een paar Italiaanse adressen die de moeite waard zijn:
L’Altro Frenchie (2e): Italiaanse trattoria van topchef Greg Marchand.
Faggio (9e): Biopizza’s uit houtoven, in hip jasje. En bij zusterrestaurant Scarpetta eet je in versgemaakte pasta.
Via Emilia (9e): Snelle specialiteiten uit Emilia-Romagna zoals tramezzini en tigelle (broodjes uit Modena).
Pink Mamma (2e): Een van de adressen van de Big Mamma-groep, met zoals altijd veel nadruk op het Instagram-fähige interieur. Maar wat op tafel komt is ook zeker correct.
Passerini (12e): Elegant Italiaans dineren of iets meer casual bij de cave à manger Passerina.
Osteria Ferrara (11e): Bistro-achtige trattoria achter Bastille.
Carboni’s (3e): Restaurant met een Italiaans-New Yorkse sfeer in Le Marais, compleet met spaghetti meatballs, carbonara en vitello tonnato.
Marokkaans eten in Parijs
Marrakesh is voor veel Parijzenaren wat Saint-Tropez is voor de Côte d’Azur: een geliefd toevluchtsoord vol zon, kruiden en kleur. Maar ook in Parijs zelf kun je prima terecht voor Marokkaanse smaken. Van geurige couscous tot langzaam gestoofde tajines – je vindt ze in stijlvolle restaurants én gezellige cantines marocaines, verspreid door de stad.
Choukran (9e): Modern lunchcafé met originele gerechten zoals ’tiramisouk’ en chakchouka (Berberse ratatouille met ei).
Figuig (17e): Wat chiquer Marokkaans restaurant, richting Arc de Triomphe, met heerlijke caviar d’aubergine, couscous en tajines.
Theesalon van de Grande Mosquée (5e): Klassieker in Moorse stijl, met muntthee, honinggebak én eenvoudige couscousgerechten. Romantisch, maar vermijd het weekend: dan is het overvol.
Grieks eten in Parijs
Denk nu niet aan de platte souvlaki-tentjes in het Quartier Latin die zich puur op toeristen richten: de Griekse keuken heeft inmiddels ook de harten van de veeleisende Parijzenaren veroverd. In veel wijken vind je uitstekende Griekse traiteurs, delicatessenwinkels en eigentijdse bistro’s.
Taverna (11e): Trendy eetcafé met Grieks-Cypriotische tapas en dito wijnen.
Etsi (18e): Heerlijke mezze (de aubergine en feta!) in deze moderne Griekse bistro in de wijk achter Montmartre (rond Rue Lamarck).
Mavrommatis (8e): Bekende Griekse traiteur in Parijs, met diverse winkels, onder meer vlak bij Madeleine.
Les Délices d’Aphrodite (5e): Dit restaurant met authentieke Griekse gerechten is al jaren een favoriet in de buurt van Rue Mouffetard.
Gallika & Agapi (2e): Streetfood – zoals pita keftedes – in de sfeervolle overdekte passage Choiseul.
Libanees eten in Parijs
Libanese mezze, falafel en tabbouleh passen perfect bij de Parijse voorkeur voor verse, lichte en deelbare gerechten. Door de historische band met Libanon vind je deze keuken al decennialang in de stad – en inmiddels is ze hipper dan ooit. Zelfs patisserie en ijs met Libanese smaken is de afgelopen zomers een grote hit in Parijs.
Noura (8e): Bekende Libanese traiteur in Parijs met diverse eigen restaurants in sjieke wijken.
Glace Bachir (4e, 18e): – Heel geliefd ijsadres op het moment in Parijs, met oosterse smaken en geroosterde pistaches als topping.
Liza (2e): Elegant eigentijds Libanees restaurant met deelgerechten.
Mezzen’core (17e): Voor lekkere broodjes, salades en mezze in streetfoodstijl.
Sama(11e): Libanese neo-bistro met creatieve gerechten.
Ya Bayté (5e): Steetfood uit Libanon in het Quartier Latin: fallafel, chawarma en mashéwé (gegrild vlees).
LEES OOK:
15 klassieke bistro’s in Parijs
Puur Parijs bij bistro Chez Marcel
Goud voor foodies: de culinaire warenhuizen van Parijs
Beeld boven: Pink Mamma, Italiaans restaurant
Geen reacties