In Bretagne weten ze wel raad met boter: uit weinig Franse regio’s komen zulke rijke zoetigheden. Maar tijdens de quarantaine tellen we geen calorieën en wat zijn deze koekjes, crêpes en patisserie lékker!
Sablés bretons (zandkoekjes)
In Frankrijk zijn ze bekend: Bretonse zandkoekjes gemaakt met halfzoute boter (beurre demi-sel). Als je die niet kunt vinden of niet in huis hebt, dan kun je ook gewoon wat extra zout toevoegen aan het koekjesdeeg, bijna hetzelfde in smaak! Het recept
Caramel au beurre-salé (gezouten karamelsaus)
Helemaal niet moeilijk zelf te maken en je kunt het maanden bewaren in je koelkast. En wàt is karamelsaus lekker over taarten, desserts, ijs en pannenkoeken. Het recept
Kouign-amann (Bretonse boterkoek)
Knapperig taartje uit de Finistère dat smelt op je tong! Het geheim? Meer dan een pakje boter.. maar dat is de zonde in dit geval meer dan waard ;-). Het recept
Far breton (pruimentaart)
Een van de weinige Bretonse zoetigheden waarvoor je geen enkele boter voor nodig hebt, maar vooral eieren. Volgens het klassieke recept maak je deze flantaart met gedroogde pruimen, maar rozijnen, cranberries of kersen zijn een prima alternatief. Het recept
Crêpes en galettes
Pannenkoeken zijn in Bretagne flinterdun, waardoor je het beleg des te beter proeft. Dit is het perfecte recept voor crêpes van door Carole die uit Bretagne komt en die in Haarlem crêperie Ti Bisou wil openen! Het recept
LEES OOK:
Franse boter in 15 weetjes
15 dingen waaraan je een Bretonse kunt herkennen
Heerlijke vakantiehuizen en B&B’s in Bretagne en Normandië
Beeld: Carole Goelitz (far, crêpes), cc-byMerle ja Joonas (kouign-amann), Unsplash en CC-BY Yoppie (karamel), cc-by-groume (kouign-amann opening)
Geen reacties