Recept Tarte aux figues
Ingrediënten
zanddeeg zelf bakken
250 gr bloem
125 gr zachte boter
125 gr suiker
1 ei
Alternatief: gebruik een rol kant-en-klaar zanddeeg uit het koelvak. O.a. verkrijgbaar bij Delhaize.
vulling
8 à 10 zwarte vijgen
100 gr poedersuiker
100 gr zachte gezouten boter
100 gr amandelpoeder
1 ei
2 el honing
sap van een halve citroen
eventueel een handje walnoten
Bereiding
– Meng de ingrediënten voor het zanddeeg in een kom en kneed ze samen totdat je een deegbol hebt. Zet deze minstens 2 uur in de koelkast. Laat het deeg na de koeling 15 minuten rusten voordat je het gaat gebruiken.
– Leg het deeg vervolgens op een vel bakpapier en rol het gelijkmatig uit tot een grote plak. Beboter een taartvorm en bestuif met bloem. Pak het bakpapier met het deeg, draai het om en laat het deeg in de taartvorm glijden. Verwijder daarna het bakpapier. (Andere optie: leg het deeg met bakpapier en al op de bodem van de taartvorm, die je dan niet hoeft in te vetten). Zet de taartbodem tot verder gebruik in de koeling.
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng vervolgens met een houten lepel de poedersuiker, de zachte boter (eventueel in stukjes gesneden), amandelpoeder en ei tot een soepele, gladde crème.
– Maak de vijgen schoon, droog ze, snij ze in partjes (6 à 8).
– Pak de bakvorm uit de koeling, smeer de amandelcrème uit over de deegbodem en plaats dan de vijgen stukjes erop. Strooi eventueel wat stukjes gehakte walnoot over de taart.
– Bak ca. 30 minuten in de oven.
Tijdens de baktijd het glazuur klaarmaken. Meng honing en citroensap in een steelpan. Breng aan de kook en haal daarna snel van het vuur. Zet even apart. Als de taart uit de oven komt kun je hem met behulp van een kwastje bestrijken met dit mengsel.
De taart is het lekkerste lauw of koud geserveerd, eventueel met slagroom!
Bon appétit!
P.S. Je kunt deze taart ook maken met abrikozen en blauwe of groene pruimen (reines claudes).
LEES OOK:
Cake met wortel, walnoot en vijgen
Vijgen-tomatensalade uit de Provence
Kip met lavendel en vijgen
10x herfstproducten op de Franse markt
Recept Carole Goelitz Beeld:Carole Goelitz en Nicky Bouwmeeester
John Steenbrink -
Hallo,
Nog vergeten. De site Frankrijk.nl is geweldig. We maken veel gebruik van je informatie. Binnenkort gaan we naar het mooie Mulhouse. Isabelle en Frederik bewonderen. Kom je ook? Groeten, John
https://lafilature.org/orchestre-symphonique-de-mulhouse/agenda-osm/mulhouse-libre