Geen standaardlijstje met coq au vin en quiche lorraine. Dit zijn lokale delicatessen waarvoor je je best moet doen om ze te krijgen. Omdat de ingrediënten schaars zijn. Het bewerkelijke gerechten zijn. Of omdat de Fransen ze het liefste voor zichzelf houden.
1. Boeuf grillé aux sarments de vignes
Geliefd gerecht in wijnstreken: vlees gegrild op sarments de vigne, gedroogde wijntakken. Dit hout zorgt voor een kruidige smaak die veel echte vleesliefhebbers het summum vinden. Naar uitkijken dus in echte Franse vleesrestaurants.
2. Éclade de moules
Bijzonder gerecht uit Charente-Maritime: onder dennennaalden gerookte mosselen. Bij slechts weinig visrestaurants te vinden want nog een hele kunst om de mosselen op de juiste manier op de daarvoor bestemde plank te positioneren.
3. Bouillabaisse
Nee, nee, lang niet alle vissoep mag bouillabaisse heten. De échte al eens gegeten? Met complete vissen erin, stukjes aardappel en croutons met rouille? Bij de real thing worden de (dagverse en lokale) vissen pas aan tafel gefileerd en in de soep gelegd.
4. Cargolade
Op houtvuur gegrilde slakken met een beetje spekvet erin, geserveerd met aïoli. Dit gerecht uit de Languedoc-Roussillon wordt veel gegeten op Catalaanse zomerfeesten, waarbij feestvierders 100 slakken de man niet overdreven veel vinden.
5. Gigot d’agneau de 7 heures
Het tegenovergestelde van een magnetronmaaltijd, deze lamsbout die – de naam zegt het al – minstens 7 uur zachtjes gegaard is. Echt een grootmoedersrecept dat je vaker bij de Fransen thuis treft dan in een restaurant. Maar als je de kans hebt, grijp ‘m. En onze eigen Egbert verklapt je alvast zijn recept.
LEES OOK:
Test: hoe goed begrijp jij een Franse menukaart?
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
Oesters in 20 handige weetjes
Beeld: Tourisme PACA CC/Lamy, Depositphotos (cote de boeuf, bouillabaisse, cargolade), Egbert Ausems (gigot agneau)
Geen reacties