Meloenen horen bij zomerse temperaturen want weinig ingrediënten geven zoveel frisheid aan een gerecht. Ik heb een zwak voor watermeloenen, maar in juli zijn die vaak zo enorm dat ze bijna niet te tillen zijn. Vandaar dat ik ze soms toch maar links laat liggen op de markt. Ook kleinere meloensoorten, zoals de galia of de charentaise (cantaloupe) kun je gebruiken in lekkere salades. Ik vraag de verkoper me altijd te helpen om de rijpe te vinden, maar een loslatend steeltje is ook altijd een goed teken.
Fris lunch- of voorgerecht
Er zijn diverse snellere snijtechnieken, maar de meloen in bolletjes scheppen ziet er wel het lékkerste uit, vind ik. Bovendien past die vorm mooi bij de kleine witte mozzarellabolletjes in dit recept. De tikje zurige gojibesjes vormen een goede tegenhanger voor de zoete meloen, en dat geldt ook voor de citroenmelisse of de munt. Tip: hoe kouder je deze salade serveert, hoe lekkerder!
Recept bolletjessalade van meloen en mozzarella
Ingrediënten voor 4 personen
– 1 of 2 rijpe galiameloenen
– mozzarella-bolletjes
– eetlepel honing
– 2 eetlepels gojibessen (of granaatappelstukjes)
– 2 eetlepels gepelde zonnebloempitten
– paar blaadjes citroenmelisse of munt
Benodigdheden
– meloenlepeltje
Bereiding
– Snij de meloen doormidden en schep met een lepel de zaden eruit.
– Steek met het meloenlepeltje mooie ronde bolletjes uit de meloen. Tip: begin vanaf de rand met diep uit te steken. Vorm halve bolletjes van de rest.
– Rooster de zonnebloempitjes kort in een pan zonder olie. Laat de pitjes afkoelen.
– Leg de meloenbolletjes en de uitgelekte mozzarella bolletjes op een mooie schaal.
– Bestrooi met de gojibesjes (of granaatappel), de zonnebloempitjes en fijngesneden citroenmelisse of muntblaadjes.
– Besprenkel met de honing en zet de schotel een tijdje in de koelkast (afgedekt met vershoudfolie) tot deze goed koud is.
Je kunt naar hartenlust variëren met deze salade. Ik heb gekozen voor een galiameloen maar je kunt ook watermeloen of een andere meloen gebruiken. Het ook lekker om de gojibesjes te vervangen door granaatappelpitjes.
Bon appétit🌻🌻🌻
LEES OOK:
Vakantiekoken: makkelijke recepten van de markt
Bietencarpaccio met geitenkaas
Julia’s ovenschotel met camembert, tomaatjes en brocoli
Recept en beeld: Julia La Marchande
Bekijk al onze Franse recepten in onze rubriek Eten & drinken!
Geen reacties